İşçi sayısını hesaplama

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Yaklaşık 2 mm'lik işçileri olan kolonilere sahip kişilerin, kolonideki işçi sayısını hesaplayabilmesi için konuyu açtım. Monomorium pharaonis türü ile, 5 mL’lik şırıngada 1200 işçinin doldurduğu alan 1 mL’dir.

Hesaplamak isteyen olursa bu şekilde hesaplayabilir. İşçileri dondurma yoluyla öldürüp kürdanla teker teker ayıklayarak saydım; güvenilir bir sonuçtur. Bilginize.

20250817_164632.jpg

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Ama hocam yazık değilmi canlilara?
Değil, şöyle izah edeyim;

Bunu yapmak için özellikle bu türü seçtim çünkü çok yoğun bir istilacılıkla nam salmıştır. En hızlı çoğalan türler arasında yerini almış ve neredeyse birinciliğe oynuyor. Hastaneler de küvezlere girip bebeklerin ağzında ki salyaları emip bebeklere türlü hastalıklar bulaştırıyorlar çünkü tıbbi atıklara da çok sık giriyorlar. Bu hastanelerde ki koloniler için geçerli, ev, apartman gibi ortamlarda ki koloniler de hastalık taşınmaz. Yani kısacası yok olması, var olmasından daha iyi bir tür diyebiliriz.

Yukarıda ki işçiler yalnızca bir uydu yuvada ki işçiler, apartman çatlaklarında sayabildiğim kadarıyla 46 uydu yuva var ve bunlar yalnızca sayabildiklerim, her uydu yuvada kabaca 1000-5000 işçi olduğunu düşünürsek, bu apartman sakinlerine de yoğun rahatsızlık veriyor.