Hiç rastlamadığım bir karınca türü ve kraliçe(?)si

OnurK

Yumurta
Üye
merhaba dostarım. karıncalara bir ilgim var ve bu hobiyle uğraşıyorum. mersinde yaşıyorum ve havalar ısındı. bunun sonucunda karıncalar kış uykusundan uyandı ve bu karıncalar arasında okulumda bulunan daha önce hiç görmediğim bir türe rastladım. bu türün kendine has bir görünüşü ve davranışları var. bu karıncaları ilk gördüğümde çok ilgimi çekmişti alışık olduğumuz karınclardan çok farklılar. görünüşlerini fotoğraflardan anlayabilirsiniz ben davranışlarını yazayım. öncelikle en ilginç ve en göze batan davranışları bir sıra halinde dip dibe zincirleme gitmeleri. genellikler 2 li ve 3lü halde gittiklerini gördüm. sakin karıncalar. hızlı hareket edemiyorlar. dün uçuşlarına rastladım ve 5 tane kraliçeyi kendime aldım hepsi kanatlıydı ama kanatlarını döktüler. ama en ilginç kısmı işçi karınca ve kraliçe karıncanın boyut ve tip olarak bire bir aynı olması. bu özellikte bir türü daha önce beslemedim ve görmedim. işçi boyuyla kraliçe boyu ayni olduğu için kraliçenin kendi başına işçi çıkarabileceğini düşünmüyorum.nasil yaklaşmam gerektiğini de bilmediğim için 2 kraliçeyi tek tüpe diğer 3 ünü ayrı tüplere yerleştirdim(fotoğraftaki 2 2 1 ayırımı güncel değil). aynı tüpte olanlar sürekli birbirini takip etme eğilimindeydiler işçilerin yaptığı gibi.
nasıl besleme yapacağımı bilmiyorum. yumurtlayacaklar mı onu da bilmiyorum ama çok farklı ve uysal bir tür gerçekten. türün adını bilen , nasıl bakacağımı bilen varsa yazsın lütfen. iyi günler. 20220420_164222.jpg20220419_214640.jpg

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Evet alışık olduğumuz karıncalardan çok farklılar çünkü karınca değiller. Söylendiği gibi termit.

OnurK

Yumurta
Üye
bunlar karınca değil termitmiş. termitler de bakılabilir mi yoksa canlıları geri bırakmalı mıyım.

OnurK

Yumurta
Üye
bu video yararlı olacaktır
teşekkürler yararlı oldu
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

termitlerin özelliklerini ve termit bakımını araştırdım. karıncalardan çok farklı canlılar. bakımları ve koloni oluşturma süreçleri de çok farklı. 1 erkek 1 dişi olarak yaşıyorlar bu yüzden tek olanları birleştirdim. 2-3 dizilimindeler şuan. eşleşmiş gibi duruyorlar. yaşam alanlarını değiştirdim bir gelişme olursa aktarıcam. tutturabilirsem müthiş olur karıncalardan daha hoşlar bence. verecek bilgisi ya da tecrübesi olan varsa paylaşsın güzel olur.

Son düzenleme:

Fatihh

Yumurta
Üye
teşekkürler yararlı oldu
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

termitlerin özelliklerini ve termit bakımını araştırdım. karıncalardan çok farklı canlılar. bakımları ve koloni oluşturma süreçleri de çok farklı. 1 erkek 1 dişi olarak yaşıyorlar bu yüzden tek olanları birleştirdim. 2-3 dizilimindeler şuan. eşleşmiş gibi duruyorlar. yaşam alanlarını değiştirdim bir gelişme olursa aktarıcam. tutturabilirsem müthiş olur karıncalardan daha hoşlar bence. verecek bilgisi ya da tecrübesi olan varsa paylaşsın güzel olur.
Bu konu brni meraklandırdı gelişmelerden bizi haberdar edersen çok güzel olur

OnurK

Yumurta
Üye
araştırdıklarımdan gördüğüm kadarıyla formikaryumun oyuklu olması ve termitlerin beslenebilmesi için çürük odun gibi organik bir besin olması gerekiyormuş. bu yüzden tüpün iç kısmında birkaç değişiklik yaptım. her tüpte en az 1 erkek ve 1 dişi var mı emin değilim ama elimden gelen bir şey de yok çünkü tıpatıp aynılar. hepsini aynı tüpe de koymak istemedim savaşırlarsa diye. yapabildiğimi yaptım ve karanlık bir yere koydum. 1 hafta rahatsız etmeyeceğim ne olacak merakla bekliyorum.
20220420_205048.jpg20220420_205345.jpg

Son düzenleme:

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Bildiğim kadarıyla 1 kral, 1 kraliçe olması gerekiyor. 3 tane niye aynı yerde?

OnurK

Yumurta
Üye
Bildiğim kadarıyla 1 kral, 1 kraliçe olması gerekiyor. 3 tane niye aynı yerde?
1 kral 1 kraliçe eşleştikten sonra diğeri dışlanıyordu baktığım bir videoda. ben de eşleşme şansı artsın diye böyle yaptım biri dışlanırsa tüpten alacağım. saldırgan bir davranışlarını da görmedim yoksa müdahale ederim.

Berk1497

Pupa
Üye
3-4-5 ya da daha fazlasını da aynı yerde bakabilirsin. Ama bana sorarsan en makulü, birbirinizi zincirleme takip edenleri gördüysen onlar eşlermiştir, ikisini diğerlerinden ayır başka tüpte bak. İlk yumurtlama süreçlerini sorduğumda aldığım cevap 1 week - forever oldu. Yumurtadan da 30-50 gün arasında çıkıyorlar yaklaşık olarak. Besleme konusunda da bir şey hazırlıyorum, yakında gelir 🙂 tür olarak da Reticulitermes olduğunu düşünüyorum

EfeAkkurt-_-

Larva
Üye
3-4-5 ya da daha fazlasını da aynı yerde bakabilirsin. Ama bana sorarsan en makulü, birbirinizi zincirleme takip edenleri gördüysen onlar eşlermiştir, ikisini diğerlerinden ayır başka tüpte bak. İlk yumurtlama süreçlerini sorduğumda aldığım cevap 1 week - forever oldu. Yumurtadan da 30-50 gün arasında çıkıyorlar yaklaşık olarak. Besleme konusunda da bir şey hazırlıyorum, yakında gelir 🙂 tür olarak da Reticulitermes olduğunu düşünüyorum
Ben de evimin önünde bi termit yuvasına rastladım. Yuvada ağzında kanatlıları vardı .Uçuşları ne zaman oluyor? Bir de kral veya kraliçeyi nasıl ayırt ediyoruz

Berk1497

Pupa
Üye
Mart sonundan Ekim başlarına kadar farklı türlerde termitlerin uçuşlarında rastlamak mümkün. Kral - kraliçe ayırt etme yöntemleri var ama pek biz hobicilere uygun yöntemler değil. 5-10 kadarını bir kaba koyup eşleşmelerini bekleyerek anlayabiliriz kral kraliçeyi. Kral, kraliçenin arkasından ayrılmadan hareket eder. Neredeyse antenleri kraliçeye değecek kadar yakın takipte olur.