Herhangi bir problem var mı?

Oyilanci

Yumurta
Üye
Bugün bir formikaryum yaptım. Amacım, Lasius niger kolonimi burada büyütmek. Ancak hobide yeni olduğum için her türlü danışmak istedim.

IMG_20250627_213740.jpg

Bu formikaryumun kendisi, yaklaşık olarak 15 cm’ye 7 cm gibi bir şey.

Ayrıca outworld’ü de bitişik yapmak istediğimden böyle bir kap kullandım. Solunda da outworld’ü var. Ayrıca en üst kısımdaki boşluğun nem için olmasını planladım; içine ıslak pamuk yerleştirmeyi düşünüyorum. Kullandığım malzeme alçı.

IMG_20250627_213746.jpg

Bu fotoğrafta, en alt sol kısımda bulunan siyah olan delik kısım test tüpü takmak için olacak. Daha plastik kutuyu delmediğim için tam bitmiş değil. Şu an esas sorum: Doğru yolda mıyım? Eklenmesi gereken neler var?

IMG_20250627_213742.jpg

Hasancık

Nanitik
Üye
Bugün bir formikaryum yaptım. Amacım, Lasius niger kolonimi burada büyütmek. Ancak hobide yeni olduğum için her türlü danışmak istedim.

Ekli dosyayı görüntüle 61474

Ayrıca outworld’ü de bitişik yapmak istediğimden böyle bir kap kullandım. Solunda da outworld’ü var. Ayrıca en üst kısımdaki boşluğun nem için olmasını planladım; içine ıslak pamuk yerleştirmeyi düşünüyorum. Kullandığım malzeme alçı.

Ekli dosyayı görüntüle 61473

Bu fotoğrafta, en alt sol kısımda bulunan siyah olan delik kısım test tüpü takmak için olacak. Daha plastik kutuyu delmediğim için tam bitmiş değil. Şu an esas sorum: Doğru yolda mıyım? Eklenmesi gereken neler var?

Ekli dosyayı görüntüle 61475
Hocam göze gayet güzel görünüyor ben formikaryum hiç yapmadım sadece sorularım olucak. Formikaryum kapağını nasıl kapatıcaksınız, kapattığınızda içeriyi nasıl gözlemleyeceksiniz ve ne ile kapatıcaksınız?

atako

Minör
Üye

Ekli dosyayı görüntüle 61474

Ekli dosyayı görüntüle 61473

Ekli dosyayı görüntüle 61475
Çok güzel olmuş el yapımı kullanışlı ve uygun fiyatlı bir yaşam alanı ancak koloniniz küçük ise beklemenizi tavsiye ederim. Kolonide kaç işçi var?

Oyilanci

Yumurta
Üye
Hocam göze gayet güzel görünüyor ben formikaryum hiç yapmadım sadece sorularım olucak. Formikaryum kapağını nasıl kapatıcaksınız, kapattığınızda içeriyi nasıl gözlemleyeceksiniz ve ne ile kapatıcaksınız?
çok büyük ihtimalle camcıda cam kestirip üzerine koyacağım outworld içinde kenarlarına bariyer yapmayı düşünüyorum

Çok güzel olmuş el yapımı kullanışlı ve uygun fiyatlı bir yaşam alanı ancak koloniniz küçük ise beklemenizi tavsiye ederim. Kolonide kaç işçi var?
şuanlık kolonimde ilk işçisinin çıkmasını bekliyorum yaklaşık 2 ya da 3 haftaya çıkacak ben biraz acele ettim ancak bu formikaryumu çok büyük ihtimalle 3 aya falan ancak kullanırım diye düşünüyorum ama işçi sayısı belirleyecek şuan

Oyilanci

Yumurta
Üye
Dün tasarladığım yeni bir formikaryum hakkında da yine soru sormak istiyorum.

IMG_20250628_141818.jpg

Formikaryum bu, 3D yazıcıdan bastım 12.5 cm ye 12 cm gibi bir şey. formikarryumda 2 adet delik bulunmakta bir tanesi 16mm lik test tüpleri için giriş diğeri (daha tam boyut belirlemedim aslında) outworlde bağlantı için.

Esas sorum buradaki yem yeterli olur mu? üst taraftaki minik test tüpü tüm nemi sağlayabilir mi?

Ayrıca bu formikaryumu herhangi bir tür için özel olarak geliştirmedim.

IMG_20250628_141941.jpg IMG_20250628_141945.jpg IMG_20250628_141953.jpg

Ekli dosyalar

• IMG_20250628_141949.jpg
    IMG_20250628_141949.jpg
    37.1 KB · Görüntüleme: 5
  • IMG_20250628_141935.jpg
    IMG_20250628_141935.jpg
    38.6 KB · Görüntüleme: 6
  • IMG_20250628_141848.jpg
    IMG_20250628_141848.jpg
    35.2 KB · Görüntüleme: 8

Buğra_UnLucy

Nanitik
Üye
O kare olan kısma bir sünger yerleştirip tüpü de full su ile doldurursan yeterli olabilir.
Ama deneyip sonuca göre hareket et kesin bir şey diyemem.

Oyilanci

Yumurta
Üye
O kare olan kısma bir sünger yerleştirip tüpü de full su ile doldurursan yeterli olabilir.
Ama deneyip sonuca göre hareket et kesin bir şey diyemem.
kare derken tüpün bağlantılı olduğu yeri mi kastediyorsunuz?

bende direkt tüpü iptal edip sağ üstteki küçük odacık gibi olan yeri nemli alan yapabilirim diye düşünmüştüm

anakin

Larva
Üye
Dün tasarladığım yeni bir formikaryum hakkında da yine soru sormak istiyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 61573

Formikaryum bu, 3D yazıcıdan bastım 12.5 cm ye 12 cm gibi bir şey. formikarryumda 2 adet delik bulunmakta bir tanesi 16mm lik test tüpleri için giriş diğeri (daha tam boyut belirlemedim aslında) outworlde bağlantı için.

Esas sorum buradaki yem yeterli olur mu? üst taraftaki minik test tüpü tüm nemi sağlayabilir mi?

Ayrıca bu formikaryumu herhangi bir tür için özel olarak geliştirmedim.

Ekli dosyayı görüntüle 61576 Ekli dosyayı görüntüle 61577 Ekli dosyayı görüntüle 61579
Hocam eğer böyle labirent gibi bir yapı yerine odacıkların ve geçişlerin olduğu karınca yapısına benzer bir yapı yaparsanız daha çok rahat edeceklerini düşünüyorum.

Buğra_UnLucy

Nanitik
Üye
Hocam eğer böyle labirent gibi bir yapı yerine odacıkların ve geçişlerin olduğu karınca yapısına benzer bir yapı yaparsanız daha çok rahat edeceklerini düşünüyorum.
Lasius için bu daha doğal bir yapı olur.

kare derken tüpün bağlantılı olduğu yeri mi kastediyorsunuz?
Evet
bende direkt tüpü iptal edip sağ üstteki küçük odacık gibi olan yeri nemli alan yapabilirim diye düşünmüştüm
Görsel olarak benim dediğim daha güzel olur diye düşünüyorum. Tabii ki sen bilirsin ama.

Oyilanci

Yumurta
Üye
Lasius için bu daha doğal bir yapı olur.

Evet

Görsel olarak benim dediğim daha güzel olur diye düşünüyorum. Tabii ki sen bilirsin ama.
yani tüpün olduğu yeride odacıklar haline getirirsem daha güzel durabilir dediğin gibi

Ayrıca boyut olarak küçültmeme gerek var mı formikaryumu, yani duvarların arasındaki boşluklar fazla mı az mı nasıl sizce

yani tüpün olduğu yeride odacıklar haline getirirsem daha güzel durabilir dediğin gibi

Ayrıca boyut olarak küçültmeme gerek var mı formikaryumu, yani duvarların arasındaki boşluklar fazla mı az mı nasıl sizce
ya da daha fazla oda eklememe gerek var mı, daha doğru bir cümle oldu

Buğra_UnLucy

Nanitik
Üye

ya da daha fazla oda eklememe gerek var mı, daha doğru bir cümle oldu
Lasius için oval tasarımlar hoş durur.
Böyle labirent şeklindeki tasarımlar daha çok camponotus gibi cinsler için uygundur.

Daha küçük, oval tasarımlarla nem kısmını halledip güzel bir baskı almanı tavsiye ederim.

Oyilanci

Yumurta
Üye
Lasius için oval tasarımlar hoş durur.
Böyle labirent şeklindeki tasarımlar daha çok camponotus gibi cinsler için uygundur.

Daha küçük, oval tasarımlarla nem kısmını halledip güzel bir baskı almanı tavsiye ederim.
yorumlarını dikkate alarak yeni bir tasarım yapıcağım. Çok büyük ihtimalle onu da yine burada yarın paylaşırım İnşallah

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Formikaryumları tasarlaken odalara açılan giriş çıkış boşluk bağlantılarını olabildiğince dar yapmaya dikkat edin. Karıncalarınız da güvenli alan sinyali oluşturacaktır. Bunun dışında çok hoş olmuş elinize emeğinize sağlık.

Oyilanci

Yumurta
Üye
Yarın atarım demiştim ama baskı hızlı çıktığı için şimdi atıyorum yeni tasarımı

Dediğim gibi yorumları dikkate alarak yaptım tasarımı,

IMG_20250628_191528.jpg

Öncelikle temel olarak 10cm * 10cm lik bir boyutu var ( sadece dış çıkıntının içi)
en üstte bulunan yere ıslak pamuk yerleştireceğim ve bunun hem nemi hemde su ihtiyacını karşılamasını düşünüyorum.
IMG_20250628_191534.jpg

hemen sol kısımdaki sarı parça büyük test tüplerinin tıpalarından dönüştürdüğüm birşey, yani aslında sadece tıpayı deldim o kadar. alt kısımda bulunan delikse outworld e bağlantı için olucak.

IMG_20250628_191538.jpg IMG_20250628_191543.jpg

anakin

Larva
Üye
Yarın atarım demiştim ama baskı hızlı çıktığı için şimdi atıyorum yeni tasarımı

Dediğim gibi yorumları dikkate alarak yaptım tasarımı,

Ekli dosyayı görüntüle 61670

Öncelikle temel olarak 10cm * 10cm lik bir boyutu var ( sadece dış çıkıntının içi)
en üstte bulunan yere ıslak pamuk yerleştireceğim ve bunun hem nemi hemde su ihtiyacını karşılamasını düşünüyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 61671

hemen sol kısımdaki sarı parça büyük test tüplerinin tıpalarından dönüştürdüğüm birşey, yani aslında sadece tıpayı deldim o kadar. alt kısımda bulunan delikse outworld e bağlantı için olucak.

Ekli dosyayı görüntüle 61672 Ekli dosyayı görüntüle 61673
Elinize sağlık bence çok daha iyi fakat bir sorum var, nem havuzu nerede yada pamuğu sürekli mi nemlendireceksiniz?

Oyilanci

Yumurta
Üye
Elinize sağlık bence çok daha iyi fakat bir sorum var, nem havuzu nerede yada pamuğu sürekli mi nemlendireceksiniz?
bahsetmeyi unutmuşum, evet pamuğu devamlı sulayacağım arkadan bir delik açıcam oradan şırıngayla su bsmayı planlıyorum, modellerken deliği yapmaayı unutmuşum

mimases

Larva
Üye
Pamuk yerine melamin sünger tavsiye ederim. Sihirli sünger diye geçiyor. Pamuğa göre daha az kirleniyor. Elinize sağlık, güzel görünüyorlar.