Hassas karıncalar

Akslepioss

Yumurta
Üye
Bir olay anlatmak istiyorum, benim elimde farklı yerleden toplanmış aşağı yukarı 15-20 tane lasius niger kraliçesi var. Düzenli olarak sabah ve akşam kontrol ederim karanlık bir ortamda ve çok çok kısa bir an için bakarım abdomenleri nasıl işçi çıkmışmı ölen var mı diye , ancak hepsi aynı tür olmasına ve hiç takmamalarına rağmen aralarında 1-2 kraliçe çok iyi görüp anında strese giriyor yumurtaların yer lerini değiştiriyor. Bir ara tüm kolonilere şekerli su veriyordum pamukla tam aldım onunkine vericem yumurtaları tüpün çıkışına koymaya başladı. Ne zaman baksam anında yumurtaların yerlerini değiştiriyor 2 saat sonra yine eski yerlerinde koyuyor ama her zaman. Genellikle çekmece bir sepette üzerleri siyah bir örtüyle örtülü tutar çokta rahatsız etmem. Ama aynı tür olmasına aynı yerden alınmasına rağmen bazıları çok çok iyi görüyor ve ışığı anında fark ediyor. Bu aralarında bazılarının zeka olarak daha gelişmiş olmasının kanıtımıdır ?

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Hepsinin lasius niger olduğuna webdeki görüntülerden mi karar verdiniz? Lasius cinsi için 27 farklı tür bulunuyor Tr'de.

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Bu ışığa, titreşime duyarlılık türlere göre farklılık gösteriyor çünkü türlere göre yaşamları değişiyor. Farklı yerlerden alınan Lasiusların türlerinin aynı olduğunu tespit edebileceğinizi sanmıyorum. İlk farklılık bundan kaynaklı olabilir.

Tüpe gelen ışığın açısına, o andaki senin müdahalene göre de değişir. Bir tüpü alırken kraliçenin hiç titreşim hissetmeyeceği şekilde alıyorsundur başka bir tüpü alırken titreşim yaratıyorsundur, sallıyorsundur vs. olabilir. Sonuçta şunu da söyleyebiliriz: "Kimi zaman şekerli su verirken kraliçem strese giriyor, kimi zaman fark etmiyor bile" o zaman zamana göre kraliçemin zekası değişiyor gibi absürt bir şey ortaya çıkar. Diyeceğim o ki senin müdahalelerine, ışığın açısına, türlere, kraliçelere göre farklılık gösterir. Bu arada zeka kavramı yanlış kullanım, senin soruna atıfta bulunmak için kullandım. Zeka, akıl yürütme ve düşünme kabiliyetidir. Bunu yapabilen bir eklembacaklı yok.

Akslepioss

Yumurta
Üye
Bu ışığa, titreşime duyarlılık türlere göre farklılık gösteriyor çünkü türlere göre yaşamları değişiyor. Farklı yerlerden alınan Lasiusların türlerinin aynı olduğunu tespit edebileceğinizi sanmıyorum. İlk farklılık bundan kaynaklı olabilir.

Tüpe gelen ışığın açısına, o andaki senin müdahalene göre de değişir. Bir tüpü alırken kraliçenin hiç titreşim hissetmeyeceği şekilde alıyorsundur başka bir tüpü alırken titreşim yaratıyorsundur, sallıyorsundur vs. olabilir. Sonuçta şunu da söyleyebiliriz: "Kimi zaman şekerli su verirken kraliçem strese giriyor, kimi zaman fark etmiyor bile" o zaman zamana göre kraliçemin zekası değişiyor gibi absürt bir şey ortaya çıkar. Diyeceğim o ki senin müdahalelerine, ışığın açısına, türlere, kraliçelere göre farklılık gösterir. Bu arada zeka kavramı yanlış kullanım, senin soruna atıfta bulunmak için kullandım. Zeka, akıl yürütme ve düşünme kabiliyetidir. Bunu yapabilen bir eklembacaklı yok.
Demek istediğim lasiuslar genelde çok stres yapmaz 24 saat masamda tutsam örtmesem tınlamaz bile. Her kraliçeye karşı çok hassasım özellikle ona ama yinede örtüyü kaldırdığım anda koşuşturuyor.

Akslepioss

Yumurta
Üye
Hepsinin lasius niger olduğuna webdeki görüntülerden mi karar verdiniz? Lasius cinsi için 27 farklı tür bulunuyor Tr'de.
Ben tr de değilim ama bir ara dağa gitmiştim orada ormanda aynı koloniden almıştım dğierleriyle elime farklı yerlerdende lasiuslar geçti sarı, açık kahverengi ama onlar pek tınlamadı.