Hangi türler çoklu kraliçeliciğe izin verir?

ertuğrul41

Yumurta
Üye
Arkadaşlar 7 8 kraliçeli bir koloni oluşturmaya çalışsam hangi türler çoklu kraliçeliliği kabul ediyor?

akvaryumhane

Yasaklı Üye
Yardımsever
Rehberkolik
Üye
Arkadaşlar 7 8 kraliçeli bir koloni oluşturmaya çalışsam hangi türler çoklu kraliçeliliği kabul ediyor?
Yanlış bilmiyorsam Formicalarda multiqueen olabiliyor. Ama bu konu birazcık sıkıntılı çünki multiqueen için aynı cinsin aynı türünü bulmak gerekiyor.

SHADOW_ALMATROS

Pupa
Üye
Haklısın
Hayır bence tam tersi messor lar multiqueen için uygun değiller tür ayırt edilmediği için ilerde bir kraliçe üstünlük kurup ötekisini öldüğünü diye biliyorum.
Denedim ve üstün olan kraliçe diğerinin abdomenini koparttı ve 2-3 gün öyle gezdi sonra da öldü ama bu %100 bir ihtimal değil belkide kaynaşabilirler.

Kyouraku67

Pupa
Üye
Hayır bence tam tersi messor lar multiqueen için uygun değiller tür ayırt edilmediği için ilerde bir kraliçe üstünlük kurup ötekisini öldüğünü diye biliyorum.
Ben çok video izledim messor uçuşlarından konanlar 2li 3lü yeni yuva kazıyodu. Taş altında doğada çekip video atanlarda hep 10 lu falan multiydi. Bende 2 kraliçe yeni kazmış yanyana buldum. Türler arası farklılıklar olabilir ona bişey diyemem. Örneğin structor oluyodur barbarus olmuyodur gibi.

lordqne

Nanitik
Üye
Camponotusların bazı türleri, nylanderialar da oluyor .😉

Ben çok video izledim messor uçuşlarından konanlar 2li 3lü yeni yuva kazıyodu. Taş altında doğada çekip video atanlarda hep 10 lu falan multiydi. Bende 2 kraliçe yeni kazmış yanyana buldum.
O doğada yapay ortamda çok verimli olmaz birbirleriyle aralarında mesafe olmalı ayrıca onların çoğu başarısız oluyor bir süre sonra ölüyorlar gördüğün videoyu biliyorum ayrı ayrı tüplerde oldukları için sorun etmiyorlar birde türlede alakalı.

Kyouraku67

Pupa
Üye
Camponotusların bazı türleri, nylanderialar da oluyor .😉

O doğada yapay ortamda çok verimli olmaz birbirleriyle aralarında mesafe olmalı ayrıca onların çoğu başarısız oluyor bir süre sonra ölüyorlar gördüğün videoyu biliyorum ayrı ayrı tüplerde oldukları için sorun etmiyorlar birde türlede alakalı.
Doğrudur ustam bende yeniyim ve araştırma ve gözlemlerime dayanarak yazdım. Dediğiniz gibi 2 farklı türüdür ayırt edemeyiz ve başarısız olabilir. Dediğim gibi bende aynı yeri kazmış 2 kraliçe buldum.

Omewfaruk55

Majör
Yardımsever
Üye
Yanlış hatırlamıyorsam @el4nce yine böyle bir konuda bahsetmişti. Kurucu aşamada aynı türden yuva kurabilirlerken koloni geliştikçe yuvada farklı odacıklar da yaşamaya başlıyorlar. Detaylı bahseder herhalde e4.

MustafaPX

Pupa
Üye
Ben çok video izledim messor uçuşlarından konanlar 2li 3lü yeni yuva kazıyodu. Taş altında doğada çekip video atanlarda hep 10 lu falan multiydi. Bende 2 kraliçe yeni kazmış yanyana buldum. Türler arası farklılıklar olabilir ona bişey diyemem. Örneğin structor oluyodur barbarus olmuyodur gibi.
Onlar ztn aynı tür olduk ları için yan yana geliyor senin gibi bulursa Multi yapabilir ama ilerde biri üstünlük taslyacak diye biliyorum normalde aynı tür denk getirmek zordur.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Polijinik cinsleri araştırarak zamanla hangisinin elverişli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bir kaç örnek vereyim.

Monomorium'un bir çok türü.
Tapinomanın bir çok türü.
Pheidole'nin bir çok türü.
Nylanderia.
Myrmica.

Begonza

Dichthadiiform
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Messor ibericus multi queen yatkınlığı olan bir tür bildiğim kadarıyla, çoğu tür olamıyor ama yanlış anlaşılmasın. Camponotus festai gibi diğer türlere kıyasla multi queen olabilitesi daha yüksek bir tür sadece.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Türden ziyade ben şöyle bir argüman sunayım tamamen kendi gözlemim.

Messorlar da multiqueen meselesi hep tartışılır, multiqueen tutturmak için en yüksek başarı şansı aynı koloniden çıkma kraliçelerin birbiriyle koloni başlatmaları.

Yani bir uçuşta iki ayrı koloninin kraliçelerinin birlikte başlattığı koloni de multiqueen'in devam etmesi, aynı koloniden ayrılmış ve denk gelmiş kraliçelerin birlikte koloni başlatmasıyla multiqueen'in devam etmesinden daha düşük ihtimal.

Aynı tür bile olsalar her koloninin kendi feromon kimliği vardır, insanların farklı parfümler kullanması gibi düşünülebilir.
İşçiler ortaya çıktığında her kraliçe aynı koloniden olduğu, dolayısıyla aynı kimlik feromonu salınımı yapmasıyla birbirine yabancılık algılamıyorlar ve daha başarılı oluyor.

Doğada bunun örnekleri var, bir diğer multiqueen yolu ise uçuştan bir süre sonra koloniden uçan kraliçenin tesadüfen koloniye geri girmesi. Bu durumda yine aynı feromonlardan kaynaklı kraliçe hoş karşılanır ve kabul görebilir.

Not ; herhangi bir makaleden alıntı değildir, 9 kraliçeli aynı koloniden çıkma messor kolonisi var elimde ve yaklaşık 74 işçi mevcut. Bu sebeple kendi gözlemimdir ve bilimsel bir dayanağı yoktur.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Bu sadece bir argüman, zira hala çözüme kavuşturamadığım ve kafamı kurcalayan bir durum var ki o da şu;

Ben bu testi kendi kolonisinde ki prenslerle çiftleşen kraliçelerle yaptım. Bir durum daha var ki o da aynı koloniden çıkma kraliçelerin her birinin farklı koloniden farklı prenslerle çiftleşmesi.

Bu durumda her aktarılan gen farklı olacağından ortaya çıkacak işçilerde de genetik farklılıklar olacak. Her işçinin kısaca babası farklı olacak ve bunun farklı feromonlara sebebiyet vermesi ya da bir bakımdan bir konuda farklılıklar getirmesiyle kabullenmeyi geçtim yıkım getirebilir mi diye düşünüyorum ve bunun üzerine hala araştırıyorum, kayda değer bir şey bulamadım.

Bu yüzden en yüksek şans kendi kolonisinden prenslerle çiftleşmiş kraliçelerin multilenmesi olarak görüyorum şuanlık.

SHADOW_ALMATROS

Pupa
Üye
Bencede öyle türler anlamak zor dediğim gibi %100 bir olanak yok