Hangi tür? Gökova Körfezi

anteata

Yumurta
Üye
Herkese selamlar,

5 Eylül gecesi Muğla, Gökova Körfezi, Velibükü civarlarına teknemin ışığına uçup gelen onlarca prens ve prensesten, çiftleştikten sonra kanatlarını koparmış olan 2 kraliçe. İkisi de yaklaşık 2.5cm uzunluğunda.

Acemi olduğum için türüne karar vermekte zorlanıyorum, mazur görün lütfen. Çok heyecanlıyım ve türe en uygun ilgiyi gösterebilmek istiyorum :)

Türü belirlememde yardımcı olursanız çok sevinirim.

Teşekkürler,

Sami

WhatsApp Image 2023-10-09 at 00.08.16 (1).jpegWhatsApp Image 2023-10-09 at 00.08.16 (2).jpegWhatsApp Image 2023-10-09 at 00.08.16 (3).jpeg

Emir123

Media
Üye
Camponotus, ülkemizde bulunan diğer tanaemyrmex türleri gibi besleyebilirsin Kesinlikle un kurdu gereklidir.

darkness

Minör
Deneyimli Hobici
Üye
2.5 cm olduğundan eminmisiniz?
Türkiye'deki en büyük tür 2 cm oda camponotus ligniperda.

anteata

Yumurta
Üye
Haklısınız. Rahatsızlık vermemek için karanlıkta kutunun içinden ölçemeye çalışmıştım. Dediğiniz gibi 2cm daha doğru antenler dahil.
Herkese yardımları için çok teşekkür ederim. Ben de camponotus diye tahmin ediyordum ama önceki paylaşımlara baktıkça kafam iyice karışmıştı.
Bu fotoğrafları şimdi çektim. Camponotus Ligniperda olduğuna hem fikiriz öyleyse? :love:
2.jpeg3.jpeg1.jpeg

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Haklısınız. Rahatsızlık vermemek için karanlıkta kutunun içinden ölçemeye çalışmıştım. Dediğiniz gibi 2cm daha doğru antenler dahil.
Herkese yardımları için çok teşekkür ederim. Ben de camponotus diye tahmin ediyordum ama önceki paylaşımlara baktıkça kafam iyice karışmıştı.
Bu fotoğrafları şimdi çektim. Camponotus Ligniperda olduğuna hem fikiriz öyleyse? :love:
Ekli dosyayı görüntüle 31798Ekli dosyayı görüntüle 31799Ekli dosyayı görüntüle 31800
Camponotus ligniperda denmedi. En büyük türün hangisi olduğunu söyledi arkadaş. Ayrıca antenleri almıyoruz boy ölçümüne. Gördüğüm kadarıyla canlının boyutu 1.7-1.8 cm. Doğru tahmin (veya tespit) işçiler çıktıktan sonra yapılması daha sağlıklı olur

Emir123

Media
Üye
Ben Camponotus oasium olduğunu düşünüyorum boyu yaklaşık 1.8cm bende de bulunuyor işçi çıkınca belli olur beklemek lazım

anteata

Yumurta
Üye
Yaklaşık 9 ay sonra tekrar merhaba,

Sıcak havaların gelmesiyle şu anda 9 işçisi olan Componotus kraliçemin hangi tür olduğu anlamak için yardım istiyorum.

Kışı 3 işçiyle atlattık, onlar öldü ve yeni işçiler çıktı. Şu anda yumurta, larva ve pupalar var. Un kurdu, ballı su, ve su ile besledim şu ana kadar ama spesifik türü öğrenirsem daha doğru bi diyet uygularım diye umuyorum.

Formikaryuma aktarmak için erken davrandım biliyorum, ama annem ve sevgilimin "hayvanlara yazık değil mi tüpte" baskılarına dayanamadım 😭

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler 🥰

Ekli dosyalar

• IMG_0033.jpg
    IMG_0033.jpg
    42.6 KB · Görüntüleme: 16
  • IMG_0020.jpg
    IMG_0020.jpg
    57.5 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG_0017.jpg
    IMG_0017.jpg
    79.7 KB · Görüntüleme: 16

anteata

Yumurta
Üye
Şu an 12 işçimiz var, spesifik olarak hangi tür olduğunu anlamama yardımcı olabilecek birileri var mı 🤓

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Selamlar, uzun zamandır tür tespiti konusuna çok uğraşmadığım için bilgilerim bayat olabilir. Ama hatırladığım bilgilerimle bi' tahmin yapabilirim. Normalde böyle uzun uzun yazmazdım ama böyle temiz ve uğraşılarak açılan konu görünce insanın cevap veresi geliyor.☺️

Türkiye'deki Camponotus(Tanaemyrmex) türlerinden sizin kraliçenize benzetilebilecek türler:
-Camponotus sanctus
-Camponotus thoracicus
-Camponotus oasium
-Camponotus fellah
-Camponotus ionius
-Camponotus oertzeni

Sizin kraliçelerinizi ele aldığımda yaklaşık 16-18mm uzunluğunda olduklarını görüyorum. Abdomendeki sarı renk dağılımı abdomeni tam olarak sarmıyor. Kraliçenin abdomeninde belirgin bir kıllanma görmüyorum, kafası yapısı da uzun görünüyor.

Bu saydığım bilgilerden yararlanarak yukarıdaki türlerden eleme yaptığımızda geriye:
-Camponotus sanctus
-Camponotus thoracicus

türleri kalıyor. Camponotus thoracicus türünün kraliçesi yaklaşık 18mm civarında değişmektedir. Camponotus sanctus genelde daha küçüktür ama o da boyutlarda değişken olabildiği için bizim için yeterli bir kriter değil. Bu durumda yapabileceğimiz tek şey işçilere bakmak. Ama bu saydığım iki türün işçileri de gözle ayırt edilmeyecek kadar küçük farklara sahip. Ve iki türün de işçileri renkte çok değişkendir. Eğer işçilerin kafasını çok net makro çekim yapabilirseniz tam tür tayinine yardımcı olabilir. Çünkü ayırt etmek için kullanılan yöntemler kafadaki kıl sayısı, gözlerin büyüklüğü, girintiler çıkıntılar, yüzeyin pürüzü... Bu bilgileri de kullanabilmek için net makro fotoğraflar gerekiyor. Velhasıl kelam kesin tür tespiti şu an yapamasam da benim tahminim Camponotus sanctus olabileceği yönünde.

anteata

Yumurta
Üye
Detaylı cevap için çok teşekkür ederim, benim için çok kıymetli. Şu anda elimde olan imkanlarla makro çekim yapamıyorum ama bir çözüm bulmaya çalışacağım. Sanctus ya da thoracicus oldukları varsayımı ile ilerlersek, besleme önerilerini duymak çok isterim.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Rica ediyorum, diğer sorunuza da cevap vereyim. Camponotus sanctuslara sürekli aynı besini verirseniz bir süre sonra sıkılabiliyorlar. Yemleri çeşitli tutmanızı tavsiye ederim. Beslediklerimden bazıları hiç un kurdunu kabul etmiyordu mesela. Camponotus thoracicus ile besleme bakımından bir farkı olacağını sanmıyorum. Daha fazla bilgi isterseniz geçen haftalarda Camponotus sanctus bakım rehberi oluşturmuştum. Onu okumanızı tavsiye ederim.