Formica Rufibarbis Deney🔬

c4nduru

Larva
Üye
3-4 gün önce bulmuş olduğum Formica Rufibarbis yumurtalı kraliçe üzerinde yapacağım deneyin sonucunu ve süreci merak eden arkadaşlar konuyu takip edebilirler.

Birkaç gün sonra gözlemlerimi buraya yazacağım.

NOT: Konunun bir önceki konuya evrilmesini kesinlikle istemiyorum. Yapacağım çalışmanın - gözlemin sonucunu merak eden arkadaşlar takipte kalsın. Onun haricinde tatsız konuşmalar istemiyorum arkadaşlar.

EtYiyenMasumKeçi

Pupa
Üye
3-4 gün önce bulmuş olduğum Formica Rufibarbis yumurtalı kraliçe üzerinde yapacağım deneyin sonucunu ve süreci merak eden arkadaşlar konuyu takip edebilirler.

Birkaç gün sonra gözlemlerimi buraya yazacağım.

NOT: Konunun bir önceki konuya evrilmesini kesinlikle istemiyorum. Yapacağım çalışmanın - gözlemin sonucunu merak eden arkadaşlar takipte kalsın. Onun haricinde tatsız konuşmalar istemiyorum arkadaşlar.
Deneyin ne olduğunu da söyleseydin keşke

drusus

Nanitik
İlklerden
Üye
Deneyin konusu nedir dostum, o eksik kalmış sanırım 🙂.

c4nduru

Larva
Üye
İşçi(ler) ekleme ve birkaç farklı bakış açısıyla yorumlama.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

'' Messor major ekleme (başarılı 🔬)" başlıklı konudaki son paylaşımıma göz atmanızı tavsiye ederim 😊. Bu konuya da güncelleme gelecek.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

1 hafta önce bulduğum Formica Rufibarbis (gruptan öğrendim) yumurtalı kraliçesine 8 tane işçi eklemesi başarılı ✔️

Kraliçenin ve işçilerin türlerini bilmiyorum. Fakat Aynı grup içerisinde olduklarını düşünüyorum.

Linkten videoya ulaşabilirsiniz.

Bu cins aşırı stresli olduğu için messor major eklemesinden biraz daha zor oldu.
2+2+4 şeklinde ekleme yaptım. Kabul etmeleri messora göre daha kolay oldu.
Ekleme aşamalarına göre stres durumu:
1.ekleme: orta
2.ekleme: yüksek
3.ekleme: orta
Stres düzeyi bana bağlı olarak da artmış olabilir. Aşırı hızlı bir cins olduğu için tüpe koyarken çok zorlandım ki birine de istemeden zarar verdim. Videoda da görünüyor.
İşçi eklemesinden sonra kraliçenin ışığa karşı duyarlığında da azalma gözlemledim.

Koloni bilinci olup olmadığını kontrol etmek amacıyla şekerli su verdim. Önce bir işçi içti gitti kraliçeyle ağız teması kurdu. Sonra tekrar geldi ve peşinden kraliçe de geldi.
Canlı yeme verecekleri tepkiyi merak ettiğim için buffalo kurdu attım. Toplu bir şekilde saldırdılar ve görüldüğü gibi yiyorlar. Anten teması ve yumurtalara temas da gözlemliyorum.

Kafamı karıştıran tek nokta çıkış pamuğuna saldırıyorlardı sürekli. Ben de ufak bir beslenme alanı yaptım. O gayretleri azaldı. Bunu da şöyle yorumladım:
Bu işçileri ben ait oldukları koloninin dışından topladım. Yani avlanıyorlardı. Herhangi bir görev dağılımı, kast sistemi formicalarda var mı bilmiyorum ama aynı güdülerini devam ettirmek istiyorlar diye yorumladım, emin değilim.

Daha işçi eklemeyi düşünmüyorum, yeterli. Yumurtaların gelişmesini bekleyeceğim.
Birkaç gün sonra durum güncellemesi yapacağım.

Son düzenleme: