-Filtrenin Önemi ve Yeni Tank Sendromu-

Mertali

Günlüğüme ulaşmak için 👉 https://tls.tc/2R0Ls
Akvaryum Moderasyon
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
796
Tepkime puanı
1,116
Puanları
68
Konum
Ankara
Merhaba, bu konuda filtrenin neden önemli olduğundan ve yeni tank sendromundan bahsedeceğim.

Önce Filtrenin öneminden bahsedeceğim.

Azot Döngüsü Nedir?
Başta azot döngüsünün mantığını anlamamız gerekiyor.
azot-döngüsü-diyagramı.jpeg
Balıklar Vücutlarında oluşan amonyağı devamlı solungaçlarından suya salar. Aynı şekilde verdiğimiz yemler, çürüyen bitkiler, Çeşme suları ve az miktarda balık dışkıları suya amonyak verir. Amonyak balıklar için oldukça zehirlidir. Bu sebeple döngünün ve dengenin sağlanabilmesi için önce nitromonas bakterileri amonyağı nitrite, daha sonra nitrobacter bakterileri de nitriti nitrata çevirir. Bu bakteriler kendi besinlerini üretebilen canlılardır fakat bunu yapabilmek için nitromonaslar amonyağa, nitrobacterler nitrite ihtiyaç duyar. Bu olaya nitrifikasyon denir. Amonyak, nitrat ve nitrat arasında en az zehirli olanı nitrattır. Suda kalan nitrat su değişimi ile akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. Nitrat bitkiler tarafından tüketilir, bu yüzden bitkili akvaryumlarda su değişimi sık yapılma gereği duyulmaz. Artık Filtrenin azot döngüsündeki yerine geçebiliriz.

Filtrenin Azot Döngüsündeki Rolü Nedir, Neden Filtre Kullanmalıyız?
Azot bakterileri kümeler halinde ve oksijenli ortamlarda bulunurlar. Örneğin oturmuş tankınızın filtresindeki substrata ellediğinizde elinize gelen kayganlık hissi Azot bakterileridir. Bu bakteriler Akvaryumun her yerinde bulunsalarda en çok filtre içerisinde bulunan substratlarda ve süngerlerde bulunurlar. Çünkü hem filtreden sürekli su akışının geçmesiyle devamlı amonyak kaynakları olur hem su akışından dolayı oksijenli ortam oluşur hem de Substratların yapısı, tutunabilmeleri için çok elverişlidir. Filtrenin tek görevi azot döngüsü değildir. Aynı zaman da akvaryumda bulunan atık maddeleri de topladığı için güzel görüntü sağlayacaktır. Su da devamlı sirkülasyon sağlayacaktır, bu da hem balıkların doğal ortamını taklit etmeye yardımcı olurken hem de suya oksijen katılmasını sağlayacaktır. Isıtıcının verdiği ısıyı akvaryumun içerisine homojen şekilde dağılmasını sağlayacaktır. Bu yüzden ısıtıcıların filtreye yakın konumlandırılması önerilir. Akvaryumunuzun hangi yöntemlerle en iyi şekilde filtreleyebileceğinize başka bir konuda değineceğim.

Yeni Tank Sendromu Nedir?
Yeni tank sendromu, yeni kurulan akvaryumların azot döngüsünün oluşumuna kadar geçen sürece denir. Bu süreçte henüz Azot bakterileri oluşmadığı için suda önce yoğun olarak amonyak olur. Daha sonra nitromonasların oluşmasıyla amonyak seviyesi düşerken nitrit seviyesi artar. Son olarak nitrobacterler oluşunca nitrit seviyesi düşer ve nitrat seviyesi artar.
030820161415571.jpg
Bu da bahsettiğim olayın grafiğe dökülmüş hali. Eğer bu süreç tamamlanmadan balık eklenirse balığınız kendi amonyağında zehirlenecektir. Bu süreç kendi başına da tamamlanabilir fakat uzun sürecektir. Bakteri kültürü ekleme, oturmuş tanktan su aşılama, birkaç dayanıklı canlı ekleme, Balık yemi atma gibi yöntemlerle bu süreci hızlandırabilirsiniz. Ben en verimlisinin bakteri kültürü olduğunu düşünüyorum. Ortalama 2 hafta içerisinde döngü tamamlanmış oluyor. Bu süreçte filtrenin devamlı çalışması gerektiği unutulmamalıdır.
 

Topirak

Majör Karınca
Üye
Katılım
16 Nis 2022
Mesajlar
1,713
Tepkime puanı
624
Puanları
168
Konum
Türkiye
Ellerinize sağlık hocam , Bu arada moderatörlüğünüz hayırlı olsun.
 
Üst