Filtre Önerisi

vonx98

Yumurta
Üye
Merhaba arkadaşlar elimde 10l kapasiteli bir akvaryum var içinde 1 ya da 2 adet minik Japon balığı beslemek istiyorum. Bu tür şeylerle uğraşmayı sevdiğim için filtreli güzel bir akvaryum sistemi yapmak istiyorum. Estetik açıdan güzel duran mini bir filtre aradım fakat hep büyük boyutlarda benim akvaryumum için fazla olan filtre modelleri buldum önerdiğiniz ya da bildiğiniz mini filtreler varsa önerinize açığım pipo veya şelale filtre düşünüyorum. Kendim bir dış filtre yapmayı da düşünüyorum ama uzun süre dayanabilecek ve saatte 100lden az döngü sağlayabilecek bir motor arayışındayım eğer uygun bir suyu vakumlayıp aktarabilecek bir motor bulabilirsem ARDUINO ile otomasyon bir sistem bile kurmayı düşünüyorum. Kısaca özet geçmem gerekirse 3 öneri isteyeceğim.
1. minik 10 LT akvaryum için pipo filtre.
2. minik 10 LT akvaryum için şelale filtre.
3. küçük kendim yapacağım DIY dış filtre için 100 < L/H bir su pompası (uzun ömürlü olması önemli) <- ( öncelik sıramda 1. )

İlgilenip cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Mertali

Asker
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Anladığım kadarıyla elektronik şeyler hakkında bilginiz var veya heveslisiniz, işi otomatiğe de bağlamak istiyorsunuz fakat 10 litre balık beslemek için gerçekten çok küçük bir boyut. Şöyle bir basit balıklar hakkında bilgi edinip 40-50 litre bir akvaryum kurarsanız hem balıklar rahat eder hem de sizin için hobi daha zevkli olur.

vonx98

Yumurta
Üye
Anladığım kadarıyla elektronik şeyler hakkında bilginiz var veya heveslisiniz, işi otomatiğe de bağlamak istiyorsunuz fakat 10 litre balık beslemek için gerçekten çok küçük bir boyut. Şöyle bir basit balıklar hakkında bilgi edinip 40-50 litre bir akvaryum kurarsanız hem balıklar rahat eder hem de sizin için hobi daha zevkli olur.
elektronik hakkında bilgim var hali hazırda yazılım alanında çalışıyorum dediğiniz gibi akvaryumun küçük olduğunu araştırdığımda bende fark ettim fakat evde daha büyük bir akvaryumu konumlandıracak alanım yok bu yüzden sadece 1 yada 2 adet küçük japon balığı beslemeyi düşündüm çevremde çok kötü koşullarda uzun süredir besleyen insanlar var en azından 1 tanesine temiz ve sağlıklı bir ortam kurabileceğimi düşündüm. araştırdığım kadarıyla bir japon balığı için ortalama 20 lt su alanı gerekiyor eğer 10 lt alanda yaşamaları mümkün değilse yapabileceğim pek bir şey yok

avare

Larva
Üye
elektronik hakkında bilgim var hali hazırda yazılım alanında çalışıyorum dediğiniz gibi akvaryumun küçük olduğunu araştırdığımda bende fark ettim fakat evde daha büyük bir akvaryumu konumlandıracak alanım yok bu yüzden sadece 1 yada 2 adet küçük japon balığı beslemeyi düşündüm çevremde çok kötü koşullarda uzun süredir besleyen insanlar var en azından 1 tanesine temiz ve sağlıklı bir ortam kurabileceğimi düşündüm. araştırdığım kadarıyla bir japon balığı için ortalama 20 lt su alanı gerekiyor eğer 10 lt alanda yaşamaları mümkün değilse yapabileceğim pek bir şey yok
Arkadaşın dediği çok doğru. O büyüklükte bir akvaryumda sağlıklı bir şekilde beslenecek bir balık yok. Yine de çok sağlıklı olmamakla birlikte beta bakılabilir.

Uzumaki

Yumurta
Üye
Hocam 40-50 litre su 2-3 minik japon balığı için çok değil mi? Bu adam fok balığı mı besleyecek? Ben cam fanusun içinde maksimum 2.5 litre koyup 2 adet japon balığı besliyorum ve 9 aydan fazla oldu turp gibiler.

Mertali

Asker
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Hocam 40-50 litre su 2-3 minik japon balığı için çok değil mi? Bu adam fok balığı mı besleyecek? Ben cam fanusun içinde maksimum 2.5 litre koyup 2 adet japon balığı besliyorum ve 9 aydan fazla oldu turp gibiler.
japon balıkları sandığınızın üstünde boyutlara ulaşırlar fakat siz küçük hacime koyunca yanık kalırlar. Yani sizi küçük bir odaya konulduğunuzu ve bpyunuz 180 olması gerekirken 110 olduğunu düşünün. Ayrıca fanuslar balıkların görüş açısını oldukça bozar ve balıkta siz anlamasanızda görme problemlerine yol açar. Bir diğer problem ise su değerlerinin hayal edemeyeceğiniz kadar hızlı değişmesi, ben bunu sallamıyorum bir yerden okumuyorum. Bizzat kendim akvaryum su değerleri testleri ile ölçümünü yapmıştım zamanında. Kullandığım testler:
nitrit, nitrat, amonyum/amonyak, fosfor, oksijen ve sıcaklık
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Anlayışınız için teşekkür ederim:)

vonx98

Yumurta
Üye
@Mertali hocam beta balığıyla ilgili bir bilginiz varmı çok küçük alanlarda yaşayabiliyormuş 10 litre onun için uygunmudur acaba internette min 4 litre olmalı gibi bir kaç yazı okudum

Argentavis

Kraliçe
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
@Mertali hocam beta balığıyla ilgili bir bilginiz varmı çok küçük alanlarda yaşayabiliyormuş 10 litre onun için uygunmudur acaba internette min 4 litre olmalı gibi bir kaç yazı okudum
Minimum "4 Galon" şeklinde yabancı bir yazı okumuş olabilirsiniz (Yaklaşık 15L yapar). Betta balığı için en az 15 litre olsa iyi olur. Çünkü ekleyeceğiniz dekor, filtre vb. malzemeler yer kaplayacak ve balığa kalan su hacmi azalacaktır. Yine de 10 Litrelik bir akvaryumda güzel bir filtre ve su değişimleri ile bakılabilir. Belki birkaç canlı bitki eklersiniz.

Yerinizin olmadığından bahsetmişsiniz ama yine de önerim daha büyük bir akvaryum edinmeniz. En azından 15-20L olmalı. Yeni akvaryumunuzda betta balığınıza rahatlıkla bakabilirsiniz. Balığınız hastalandığında ise suya katacağınız takviyelerin ve ilaçların su değerlerini değiştirmemesi için 10L akvaryumunuzu karantina akvaryumu olarak kullanabilirsiniz.

Dediğiniz gibi küçük alanlarda yaşayabiliyor fakat burada amacımız hobi olarak canlı bakmak. Yani canlılarımıza en iyi şartları sağlamalıyız. Küçük hacimlerde hayatta kalabilir tabi buna yaşamak denirse.

vonx98

Yumurta
Üye
Minimum "4 Galon" şeklinde yabancı bir yazı okumuş olabilirsiniz (Yaklaşık 15L yapar). Betta balığı için en az 15 litre olsa iyi olur. Çünkü ekleyeceğiniz dekor, filtre vb. malzemeler yer kaplayacak ve balığa kalan su hacmi azalacaktır. Yine de 10 Litrelik bir akvaryumda güzel bir filtre ve su değişimleri ile bakılabilir. Belki birkaç canlı bitki eklersiniz.

Yerinizin olmadığından bahsetmişsiniz ama yine de önerim daha büyük bir akvaryum edinmeniz. En azından 15-20L olmalı. Yeni akvaryumunuzda betta balığınıza rahatlıkla bakabilirsiniz. Balığınız hastalandığında ise suya katacağınız takviyelerin ve ilaçların su değerlerini değiştirmemesi için 10L akvaryumunuzu karantina akvaryumu olarak kullanabilirsiniz.

Dediğiniz gibi küçük alanlarda yaşayabiliyor fakat burada amacımız hobi olarak canlı bakmak. Yani canlılarımıza en iyi şartları sağlamalıyız. Küçük hacimlerde hayatta kalabilir tabi buna yaşamak denirse.
Bilgilendirme için teşekkür ederim. 20 Litrelik bir akvaryum alabileceğim herhangi bir site önerebilir misiniz ? Yoksa herhangi bir petshopdan alabilirmiyim fiyat farkı olur mu çok

Son düzenleme:

Argentavis

Kraliçe
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Bilgilendirme için teşekkür ederim. 20 Litrelik bir akvaryum alabileceğim herhangi bir site önerebilir misiniz ? Yoksa herhangi bir petshopdan alabilirmiyim fiyat farkı olur mu çok
Açıkçası ithal/yerli plastik kapaklı akvaryumlar biraz pahalı oluyor. Ben de almayı düşünüyordum fiyatlara biraz bakmıştım. Camcılardan fiyat almaya fırsatım olmadı ama bir camcıya gidip istediğiniz boyutları söylerseniz yapacaktır. Daha da uygun olur diye düşünüyorum. Yine de atakanpetshop.com gibi sitelere bakabilirsiniz ya da yaşadığınız yerdeki petshoplara bakabilirsiniz. İsterseniz ikinci el sitelerine de bakabilirsiniz. Bazen ellerinden çıkarmak isteyenler çok uygun fiyatlara güzel akvaryumlar satıyor malzemelerle beraber.

Yakın zamanda camcıya akvaryum yaptıran arkadaşlar varsa maliyetlerini belirtirse burada konuyu inceleyen arkadaşların kafasında da az çok bir hesap oluşur.

Son düzenleme:

Mertali

Asker
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Aslına bakarsanız herkes başka şeyler söylüyor fakat ben 30 litre aşağısını akvaryum bile saymıyorum diyebilirim. Başkası 10-20 litrede besleyebilir ama kimseye tavsiye etmem. Uzun lafın kısası "bence" beslemeyin illa da beslemek isterseniz ya da başka birisi beslemek isterse hiç bir şekilde yardımcı olmam, beslerse de saygı duyarım. Akvaryum almak istiyorsanız da letgoda ya da sahibindende ucuz 2. el bulabilirsiniz

Son düzenleme: