Extatosoma Tiaratum Günlüğüm / Mach940'ın Günlüğü

Mach940

Yumurta
Üye
Merhaba, ben 16 yaşındayım hayvanlara karşı oldukça fazla ilgim var. Ancak aile evinde yaşadığımdan dolayı en az zahmete sahip bir canlı beslemek istiyordum. 1 aylık araştırma sonucu yaklaşık 2-3 hafta önce sıfırdan Extatosoma Tiaratum beslemeye karar verdim. Bu günlüğü teraryumu nerdeyse bitirdikten sonra, böceğim elime ulaşmadan önce oluşturuyorum ilerde ne olacak bende bilmiyorum. Bu süreçte ne kadar para harcadığımı detaylı şekilde vereceğim çünkü ben öğrenciyim ve fiyat konusunun öğrenciler için ne kadar önemli olduğunu biliyorum ayrıca olur da birisi yapmak isterse aşağı yukarı tahmini bir fikri olsun istiyorum.
• Bu arada şimdilik Extatosoma Tiaratum sopa böceğime şukufe diyeceğim (yanlış anlaşılmasın rastgele bir isim)

TERARYUM HAZIRLIĞI
Öncelikle teraryumu hazır almak istemiştim ama şukufe için yüksek ve geniş yani oldukça ferah bir teraryum gerekiyordu bu sebeple hazır teraryumlar pahalı geldi. Bende görüntüsü güzel olması için camcıya camdan bu bölçülerde aşağıdaki gibi bir teraryum yaptırdım.
45cm yükseklik
40cm genişlik
20cm uzunluk
Fiyat olarak 1000TL tuttu gayet memnunum.

IMG_6052[1].jpg

AYDINLATMA VE HAVALANDIRMA
Teraryumun üst kısmında 15x40cm genişliğinde büyük bir boşluk bıraktırdım ve bu boşluğu sineklik ile kapattım. Aydınlatma için arkadaşımın hediye verdiği 4 adet 12v 3lü led modülü ışığın parlaklığı ayarlanabilir hale getirip üstüne koydum. Aydınlatmayı ayarlanabilir hale getirmek için 50TL harcadım, sineklik evde vardı.

İÇ DEKORASYON
İçerisi için bahçeden gözüme rastgele kestirdiğim bir sopayı aldım, temizledim ve fırınladım. Yine bahçede ve etrafta gezerken taşlar toplayıp, temizleyip, fırınladım. Dekor olarak çoğunluğu bitmişti sadece taban malzemesi eksikti. Hindistan cevizi torfu, kağıt havlu gibi seçeneklere baktım ancak kağıt havlu görsel olarak iyi durmayacağı için, torfta dışkıları görüp temizlemek için çok zorlayacağı için pet shoptan 2kg sarı silis kumu aldım. Nemi tutma konusunda biraz zayıf bu sebeple günde 2 kez 1 sabah 1 akşam olmak üzere boğmayacak şekilde su fısfıslayacağım ayrıca dışkılar üzerine düştüğünde çabuk kuruyup küf ve bakteri riskini ortadan kaldıracak ve kum üzerinde kolay ayırt edilip kolay temizlenecek.

BESLENME
Şukufeye yemesi için şu anlık böğürtlen ve ateş dikeni yaprakları verceğim çünkü etrafımda sadece bunlar var. İlerleyen zamanda gül yaprağı da ekleyeceğim. Teraryum içerisinde şu an tırmanma alanı oldukça az ancak beslenmesi için koyacağım dallar tırmanma alanına destek olacak. Teraryuma bu dalları rastgele koymak yerine su dolu bir kabın içine koyduğum taktirde dalların daha uzun süre taze kalacağını öğrendim. Bu sebeple küçük bir çömleği, ağızını sadece dalların gireceği yani şukufenin düşüp boğulamayacağı şekilde kapatıp, fırınlayıp koydum. Bu sırada aşağıdaki gibi gözüküyordu

IMG_6090[1].jpg

Ancak çömleği su testine sokmadan koymuştum ve su testi yaptığımda akıttığını fark ettim bu sebeple çıkarmak zorunda kaldım. Ve son hali aşağıdaki gibi oldu

IMG_6092[1].jpg

Şu an çömlek yerine ne koyabileceğimi düşünüyorum ve böceğimin gelmesini bekliyorum. Bu süreçte bir sürü bilgi edindim eğer bu hobiye başlamak isteyen olursa seve seve yardımcı olabilirim. Fikir ve düşüncelerinizi merakla bekliyorum. Umarım bu günlük işini becerebilirim. Sağlıcakla kalın, şimdilik görüşmek üzere...