Evde köpek beslemek

Pixel

Larva
Üye
2 tane yavru sokak köpeği buldum 2 haftadır kapıda bakıyorum bana çok alıştılar yeni eve geçemiz zaman eve almayı düşünüyorum ama haram oldu için alamiyorum balkonda beslesem sorun teşkil edermi.

Ekli dosyalar

• IMG_20220902_084636_1.jpg
    IMG_20220902_084636_1.jpg
    79.3 KB · Görüntüleme: 24
  • IMG_20220902_084424_1.jpg
    IMG_20220902_084424_1.jpg
    22.9 KB · Görüntüleme: 24

ömerr

Nanitik
Üye
2 tane yavru sokak köpeği buldum 2 haftadır kapıda bakıyorum bana çok alıştılar yeni eve geçemiz zaman eve almayı düşünüyorum ama haram oldu için alamiyorum balkonda beslesem sorun teşkil edermi.
Haram değil bence😀

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Hangi mezhebe göre? Neye göre?Kime göre? Canlıyı sahiplendikten sonra götürüp aşılarını yapmanız lazım ve ayrıca testlere koymanız gerekiyor. Eğitiminide düşünürsek güzel bi uğraş olur

Pixel

Larva
Üye
Hangi mezhebe göre? Neye göre?Kime göre? Canlıyı sahiplendikten sonra götürüp aşılarını yapmanız lazım ve ayrıca testlere koymanız gerekiyor. Eğitiminide düşünürsek güzel bi uğraş olur
Eğer sahipleniyorsam aşılarını tabiki yaparım ilgi gosteririm

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Din şöyle diyor böyle diyor tartışmasına girmeyeceğim. Besle işte ne güzel canlı.
Mezhebin Şafii ise haramdır.
Bir başka saçmalık ise şafiilerde köpeğin değdiği yer kesilir normalde. Hangimizin eli kolu köpek beslediği için kesildi? Saçmalık yani açıkçası o yüzden.

PantMan

Yumurta
Üye
Din şöyle diyor böyle diyor tartışmasına girmeyeceğim. Besle işte ne güzel canlı.

Bir başka saçmalık ise şafiilerde köpeğin değdiği yer kesilir normalde. Hangimizin eli kolu köpek beslediği için kesildi? Saçmalık yani açıkçası o yüzden.
Değdiği yer kesilmez eğer üstümüze değerse ya üstümüzü yıkamamız lazım yada çıkarıp yeni bir kıyafet giymemiz lazım.Elimiz değerse elimizi önce toprakla silip sonra elimizi yıkamamız lazım.

PantMan

Yumurta
Üye

Kesilmelik bir durum yok

Nova

Pupa
Üye
Öncelikle dini boyutuna girmeyeceğim. Köpek beslemek istiyorsan eğer evet çok güzel bişey insanın negatif rnerjisini alıyor kafan bozuk olduğunda 2 oynuyosun herşeyi unutuyosun ve senden tek istediği mama ve sevgi. Onun hricinde köpek almak demek başlı başına bir sorumluluk artık eski hayatınla aynı olmuyo yaşantın aylık 400 500 lira mama masrafın minimum bebek oldukları için ilk 3 4 ay umuttum ne kadar olduğunu aşı masrafları az buz değil. Hastalandığı zaman veterinere götürmen lazım en az 200 300. Hergün evden çıkarıp yarım saat 1 saat gezmen lazım sabah aksam. Çiş konusuna gelince 7. Ayda falan anca oturur çünkü bebek oldğu için kasları tutmuyo ve çişi gelsiği anda yapıyo neresi olursa farketmez. Eğitim lazım ev köpeği ise eğitmene veremiyorsan kendin uğraşcaksın. Dışarıdan bakınca köpek beslemek çok kolay ama işin içine girince hiç birşey göründüğü gibi değil. Son olarak genelde köpek alınıp 2 3 ay sonra yeni sahip aranıyor. Yok ağlıyo yok taşınıypruz yok komşu istemiyor diye. Buda köpek açısından büyük bir travma. Yuvasına yeni alışmışken herşey yolunda giderken hop bütün düzen değişiyor. Yazık oluyo. Bakabilirim ben buna dersen al bak dünyadaki en güzel hislerden biri.

MuhammedK28

Yumurta
Üye
Köpek bakmak sanıldığı kadar kolay bir şey değil evlat edinmiş gibi sorumluluk ister. Bu sorumluluğu kaldıramayan kaldıramayacağını düşünen varsa lütfen eve köpek sahiplenmesin. Hele ki yavru bir köpek bakmak ciddi anlamda zor bir iş ancak gülü seven dikenine katlanır. Köpekleri seven bir insan ne kadar zor olursa olsun en iyi şekilde bakar. İlk olarak kendinize bu soruları sormanız gerek. Karar verdikten sonra yavruları veterinere götürüp tüm kontrollerini yaptırın aşılarını tamamlayın. Din konusunda ise hanefi mezhebi bu konuya şafii mezhebi gibi bakmamakta. Hanefi mezhebine göre ihtiyaç olmadığı halde evde köpek beslemek tartışılan bir konu ancak kesin bir hükmü yok.

MuhammedK28

Yumurta
Üye
Balkondan balkona da değişir sorduğunuz soru. Eğer balkonunuz çok geniş ise kulübe atıp besleyebilirsiniz.

DorukBey

Pupa
Üye
evde kööpek beslemek zor hele yavru ise ara sıra ağlıyor her an dışarı çıkmak istiyor yani ağır bir sorumluluk haram mı değil mi konusuna gelirsek haram değil ama köpek kedi gibi temiz bir hayvan olmadığı için köpeğin olduğu eve melekler uğramaz denir. He tabi bahçende olursa orası ayrı.

Rafetolgun

Larva
Üye
Abicim haram olarak değil, köpekler kediler gibi doğuştan tuvalet ve temizlik konusunda insanla ve ev ortamında yaşamaya adapte olmadıkları için, eski dönemlerde de mantıken düşündüğünde köpek eğitmeni gibi imkanlar söz konusu olmadığı için, köpeğin ev ortamında ve ibadet edilen mekanlarda olmaması gerektiği söylenmiştir. Bizler biraz eskiyi günümüzce yorumlarsak bazı taşlar yerine daha da oturur. Bak misal, gece tırnak kesmenin tehlikeli ve şeytani şeyler olduğu söylenir. O dönemde şuan ki gibi evlerde elektrik ve aydınlatma durumları olmadığı için, gaz lambasının da yeterli aydınlatamayacağı ve kesilen tırnağın hijyen açısından çok doğru olmayacağını düşün. Kestin tırnağını ve kayboldu, ara ki bulasın... O dönemlerde maalesef bunu şeytana ve günaha bağlayarak engellemişler. Köpekte de durum aynıdır. Allah'ın yarattığı canlılar neden lanetli ve neden şeytani olsun? Tabi burada domuz eti kısmını ayrı tutuyorum. İnanmayan veya inancı farklı olan arkadaşlar da elbette inancı olan insanlara saygı duyacaktırlar. Her neyse, sen köpeğine doğru eğitimi verir ve doğru koşullarda sterilizasyonu sağlarsan bir problem kalmayacaktır. Yoksa köpeğin haram olması ve beslemenin haram olması gibi bir şey akla ve vicdana ters düşer :) Yok melek girmiyormuş yok bilmem ne olmuyormuş :D Melek girmeme konusu burada yine bahsettiğim gibi temizlik konusundan ötürüdür. Azrail'in de bir melek olduğunu düşündüğümüzde köpek besleyen eve Azrail'in girmemesi ve ölümsüz olma gibi bir durum olmayacağı gibi...