Evde bulduğum karınca türü ne kraliçe mi?

EGZOWRLD

Larva
Üye
Merhaba, evde bulduğum kraliçe karınca olduğunu düşündüğüm karınca sizce de kraliçe karınca olabilir mi? Eğer kraliçe karıncaysa şırınganın içinde besleyebilir miyim? İlk deneyimim olacak yardım ederseniz sevinirim. İyi forumlar...

Ekli dosyalar

• görsel_2026-07-03_135230895.png
    görsel_2026-07-03_135230895.png
    276.5 KB · Görüntüleme: 23
  • görsel_2026-07-03_135239806.png
    görsel_2026-07-03_135239806.png
    256.5 KB · Görüntüleme: 23
  • görsel_2026-07-03_135301977.png
    görsel_2026-07-03_135301977.png
    247.8 KB · Görüntüleme: 23

CLYENSE

Media
Üye
Bu hobide uzun süredir kullanılan bir yöntem. Eminim siz de kırmızı şeffaf kağıt kullanıp işçi almışsınızdır.
Merhabalar Anakin, sevgili hobidaşım.

Bu kırmızı asetat kâğıdı olayı her sene bu forumda tekrar gündeme geldiği için çoğu hobidaşın bu duruma artık öfkeli olduğunu düşünüyorum.
Ben hobiye ilk başladığım zaman, Karınca Çiftliğim YouTube kanalında asetat kâğıdı kullanımı hakkında bilgi edinmiştim. Ancak yapılan araştırmalar, bilimsel çalışmalar ve profesyonel insanların deneyimleriyle artık bu konuda net bir kanı ortaya çıktı.
Asetat kâğıdı kullanarak elbette işçi alınabilir, hatta binlerce işçili koloniler bile kurulabilir. Ancak şunu unutmayalım: Asetat kâğıdı kullanmasak ve koloni tamamen ışıkta kalsa bile, zamanla ışığa alışacağı için herhangi bir tepki göstermeyecektir.
Burada demek istediğim, asetat kâğıdı kullandığımızda içerisinin zifiri karanlık olduğu ya da koloninin tamamen stressiz olduğu anlamına gelmez. Bu yüzden asetat kâğıdı kullanan arkadaşlarımıza, mümkünse hiç kullanmamalarını tavsiye ederim. Onun yerine koloni doğrudan ışığa alıştırılabilir veya karanlık sağlamak isteniyorsa siyah karton ya da ışık geçirmeyen bir kaplama (cover) kullanılabilir.
Yapılan bilimsel bir çalışmada, Lasius niger türünde kırmızı asetat kâğıdı bulunan ortamda karıncaların kümelendiği, ancak tamamen karanlık bir ortam sağlandığında kümelenmenin çok daha fazla olduğu deney ve gözlemlerle ortaya konmuştur.
Bu da, "karıncalar için asetat kâğıdı zifiri karanlık sağlar" algısının tamamen yanlış ve dogmatik bir ezber olduğunu göstermektedir.

Lütfen Karınca Çiftliğim YouTube kanalında bahsedilen temel bilgilerin tamamını kesin bilgi olarak kabul etmeyin. Buradaki sözüm sana değil, yanlış anlamanı istemem; bunu genel olarak bilgilendirme amacıyla söylüyorum.

Okuduğun için teşekkür ederim. Keyifli hobiler dilerim.

KingCat

Kraliçe
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Ben karıncalar kırmızıyı karanlık olaeak algılar demiyoeum zaten. Neticede bu yöntemle işçi alınabiliyor, kraliçeyi sürekli ışık değişimine ve titreşime maruz bırakmadan kontrol edebiliyoruz. Bu yöntem sizce neden kullanılamamalı?
Hiçbir şey ifade etmiyor benim için, ama isteyen kullanabilir. Bu bilgi forumda "Kırmızı kağıt karanlık hissettirir" diye biliniyor bende bunun yanlış olduğunu söylüyorum.

CLYENSE

Media
Üye
Ben karıncalar kırmızıyı karanlık olaeak algılar demiyoeum zaten. Neticede bu yöntemle işçi alınabiliyor, kraliçeyi sürekli ışık değişimine ve titreşime maruz bırakmadan kontrol edebiliyoruz. Bu yöntem sizce neden kullanılamamalı?
Buna hitaben şunu da eklemek isterim:

Neticede asetat kâğıdı kullanmadan da gayet sağlıklı şekilde işçi alınabiliyor. Burada anlatılmak istenen, asetat kâğıdının yıllardır iddia edildiği gibi vaat ettiği etkiyi sağlamadığıdır. Yoksa isterseniz koloninin her yerini asetat kâğıdıyla kaplayabilirsiniz. Ancak bu, normal şekilde hiçbir kaplama kullanılmayan bir koloniye kıyasla belirgin bir fark oluşturmayacaktır. Sadece kendi görüşünüzü bulanıklaştırmış olursunuz.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Buna hitaben şunu da eklemek isterim:

Neticede asetat kâğıdı kullanmadan da gayet sağlıklı şekilde işçi alınabiliyor. Burada anlatılmak istenen, asetat kâğıdının yıllardır iddia edildiği gibi vaat ettiği etkiyi sağlamadığıdır. Yoksa isterseniz koloninin her yerini asetat kâğıdıyla kaplayabilirsiniz. Ancak bu, normal şekilde hiçbir kaplama kullanılmayan bir koloniye kıyasla belirgin bir fark oluşturmayacaktır. Sadece kendi görüşünüzü bulanıklaştırmış olursunuz.
Bilgiler için sağ olun. Zaten ben de asetat kağıdı tamamen karanlık sağlar demiyorum. Kingcat onun yerine hiç ışık geçirmeyen bir şey kullanın demiş, ben de bunun bir mecburiyet olmadığını ve bu yöntemle de başarı elde edilebileceğini söylemek istedim.

CLYENSE

Media
Üye
Bilgiler için sağ olun. Zaten ben de asetat kağıdı tamamen karanlık sağlar demiyorum. Kingcat onun yerine hiç ışık geçirmeyen bir şey kullanın demiş, ben de bunun bir mecburiyet olmadığını ve bu yöntemle de başarı elde edilebileceğini söylemek istedim.
Okuduğumda da "Kesinlikle kullanmayın." gibi bir ifade çıkarmadım. Bunun yerine, asetat kâğıdının vaat ettiği karanlığı sağlamadığını, eğer gerçekten karanlık bir ortam oluşturulmak isteniyorsa ışık geçirmeyen bir cover kullanılması gerektiğini önermiş.
Ben ise doğrudan kullanılmaması taraftarıyım. Çünkü dediğim gibi, etkisi neredeyse hiç kullanmamakla aynı sayılabilir. Koloniye doğrudan ışık gelse bile zamanla alışacaktır.

Zaten asetat kâğıdı kullananların en büyük amacı koloniyi gözlemleyebilmektir. Ancak asetat kâğıdı kullanıldığında hem gözlem yapmak zorlaşıyor hem de gerçek anlamda bir karanlık sağlanmamış oluyor. Bu nedenle bence ya asetat kâğıdı tamamen çıkarılıp koloni ışığa alıştırılmalı ya da gerçekten karanlık isteniyorsa ışık geçirmeyen bir cover ile kapatılmalıdır.

KingCat

Kraliçe
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Ben sadece bana mantıklı gelen yöntemi söyledim, işçi çıkarma hakkında sadece 'çıkabilir' dedim. Benim konudaki amacım, koloninin başarı elde edip edemeyeceği değil de bu yanlış düşünceyi düzeltmek.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Ben sadece bana mantıklı gelen yöntemi söyledim, işçi çıkarma hakkında sadece 'çıkabilir' dedim. Benim konudaki amacım, koloninin başarı elde edip edemeyeceği değil de bu yanlış düşünceyi düzeltmek.
Bir yanlış anlaşılma olmuş o halde. Hepinize keyifli hobiler dilerim.