Ev Ekosistemi Günlüğü | Gözlem & Kayıt

SinanE-Z

Pupa
Üye
Bu başlık, omurgasızlar (özellikle eklembacaklılar) ve hobi amaçlı diğer canlılar üzerine yaptığım gözlemleri, küçük ölçekli bir koloni simülasyonu yaklaşımıyla kayıt altına almak amacıyla açılmıştır.
Buradaki odak; tek tek canlılardan ziyade davranışlar, çevresel etkileşimler, koşullara verilen tepkiler ve zaman içinde oluşan düzenin nasıl şekillendiğini gözlemlemektir.

Amacım;

Süreç içinde gözlemlediğim davranışları, çevresel etkileşimleri ve meydana gelen değişimleri belgelemek

Denediğim yöntemlerin (ortam, beslenme, koşullar vb.) olumlu veya olumsuz sonuçlarını not ederek ileride tekrar değerlendirebilmek

Minyatür ölçekte işleyen bir koloni dinamiğini kayıt altına alırken, benzer ilgi alanlarına sahip kişiler için genel bir referans ve deneyim kaydı oluşturmak

Paylaşımlar, günlük kayıt mantığında; her gün zorunlu olacak şekilde değil, kayda değer gözlem ve çıkarımlar oluştuğunda, tarih, koşullar ve gözlem notları belirtilerek yapılacaktır.

Elimde şu anlık, eklemeye uygun ve nitelik taşıyacak bir görsel olmadığı için, örnek bir görselle bağdaştırmak istedim. Maksat, boşlukları uygun şekilde doldurup, görsel bir seyir zevkine dönüştürmek.

qYMBmj98.jpg

Son düzenleme:

poyrasalos

Minör
Üye
Bu başlık, omurgasızlar (özellikle eklembacaklılar) ve hobi amaçlı diğer canlılar üzerine yaptığım gözlemleri, küçük ölçekli bir koloni simülasyonu yaklaşımıyla kayıt altına almak amacıyla açılmıştır.
Buradaki odak; tek tek canlılardan ziyade davranışlar, çevresel etkileşimler, koşullara verilen tepkiler ve zaman içinde oluşan düzenin nasıl şekillendiğini gözlemlemektir.

Amacım;

Süreç içinde gözlemlediğim davranışları, çevresel etkileşimleri ve meydana gelen değişimleri belgelemek

Denediğim yöntemlerin (ortam, beslenme, koşullar vb.) olumlu veya olumsuz sonuçlarını not ederek ileride tekrar değerlendirebilmek

Minyatür ölçekte işleyen bir koloni dinamiğini kayıt altına alırken, benzer ilgi alanlarına sahip kişiler için genel bir referans ve deneyim kaydı oluşturmak

Paylaşımlar, günlük kayıt mantığında; her gün zorunlu olacak şekilde değil, kayda değer gözlem ve çıkarımlar oluştuğunda, tarih, koşullar ve gözlem notları belirtilerek yapılacaktır.

Elimde şu anlık, eklemeye uygun ve nitelik taşıyacak bir görsel olmadığı için, örnek bir görselle bağdaştırmak istedim. Maksat, boşlukları uygun şekilde doldurup, görsel bir seyir zevkine dönüştürmek.

Ekli dosyayı görüntüle 72784
Dostum benimde hayalim böyle bişey ama ben kocaman bir akvaryuma altına formikaryum yapıp değilde toprağa koycam kendisi yuvasını yapcak. Takip edicem <3

SinanE-Z

Pupa
Üye
# 30(31) Ocak 2026 ~ Kraliçe Arayışı • Gün 1

Merhaba,
Kayıt altına aldığım ilk günümü (mevcut durumu) paylaşmak istiyorum. Aslında kraliçe arayışıma bir süredir devam ediyorum; hobiye ilgim çok daha eskiye dayanıyor. Yakın zamanda çevremdeki bir hobici ile tanıştım ve ondan bir hediye teklifi aldım, bu sayede bu safhayı yakında tamamlayabileceğimi düşünüyorum.

Umarım herhangi bir aksaklık olmaz; ancak arayış her zaman sürecek gibi görünüyor. Zaman zaman buradan edindiğim bilgilerle çevremdekilere küçük yardımcı hediyeler sunmayı da planlıyorum.

(Onaylanırken gözden kaçırdım. Affola ilk günden kaybımız oldu :j)

Dostum benimde hayalim böyle bişey ama ben kocaman bir akvaryuma altına formikaryum yapıp değilde toprağa koycam kendisi yuvasını yapcak. Takip edicem <3
Şimdi görüyorum, görseli mi kastediyorsunuz?

Eğer öyle ise, hoş bir görsel eklemek istediğim için başlangıcı eklerle yaptım. Esas hedefler her zaman çarpıcı, hayaller çok farklı ama sıralı gidersem içimden bu tarz bir şey geliyor. Yine burada yazdığım notlarda geçiririm ama şimdilik bir örnek (hatta iki denebilir) bahsedecek olursam; aklımda bir odayı karıncaların çevrelediği gömülü borular ile kaplamak var. Tam anlamıyla kendine yetebilecek geniş bir ortam. Ve hatta aynısının akvaryum halini de düşünüyorum. Amerika coğrafyasında, hatta bir bakıma Kaliforniya’da, yer yer Kanada merkezli gruplarca konulan eklerle yapılan ekolojik cam yapıların (keni kendini çeviren bir ekosistem) minyatürlükten yapısal seviyeye geçişini tensil edecek bir kesişim gibi. Fazla ifadelere yer verip sürprizleri kaçırmayayım; ne de olsa güzellikler detaylarda gizli, biraz gizem tatlı gelecektir — heves verir. Sizde de başarılar dilerim, naçiz görüşler içinde teşekkür ederim.

Son düzenleme:

SinanE-Z

Pupa
Üye
31 Ocak 2026 ~ Yan Gereksinimlerin Araştırması ve Tedariği

Merhaba,
Hatırı sayılır bir gelişme olmasa da tarihleri düzenli tutmak adına durumun şimdilik aynı olduğunu belirtmek istedim. Kraliçe konusu netleşene kadar yan ihtiyaçları sırayla tamamlamayı planlıyorum.

Isı / nem ölçümü için iki farklı senaryoda kullanılabilecek bir yapı düşünüyorum. İlk seçenek, hareketli ve problu bir ürün. Diğeri ise zamanla kendim yapmayı planladığım dahili bir ünite/modül olacak. Süreç netleştikçe bunlara geçiş sağlanabilir; buna göre açıklamaları da daha sağlıklı hâle getirmek mümkün olur.

Yerine göre pratik bir çözüm olarak protein kaynağı için Buffalo kurdu düşünüyorum belirttiğim gibi. Bunun dışında Isopod, İpek Böceği, Eri Silkmoth, uçamayan meyve sinekleri, springtail’lar (denge amaçlı; karıncalar için uygun değilse ya da parazit etkisi varsa elenecektir), Springfield Plateau (Greeny Blue Worm / Blue Horn Worm) ve benzeri türler de radarımda. Uygun olması hâlinde uğur böceği veya ateş böceği gibi türler de değerlendirilebilir.

Ağustos böceği ve çekirge gibi türleri de düşünmüştüm; ancak özellikle ağustos böceklerinin 17 yıla kadar toprak altında kalabildiğini fark edince bu konu şimdilik rafa kalktı 😄 (Belki temizlik ya da yemden çok besleme amaçlı, birkaç birey olacak şekilde; ekolojik dengeye zarar vermeden ve yasal olması koşuluyla ileride tekrar değerlendirilebilir.)

Yalnız bir konuda tereddütlüyüm: Buffalo kurtları her ne kadar uygun bir seçenek olsa da genellikle 100’lü sayılarla satılıyor. Sanırım önerilen ve uygun olan formu da bu(böcek hali/evresi); ancak ilk protein verilmesine daha 2–3 ay var denebilir. Bu süre zarfında canlı yem temin etmek ne kadar erken olur, hangilerinden başlamak daha mantıklı?
Ayrıca 100 adet Buffalo kurdu, formları gereği bakıldığında bir avuçtan fazla mıdır? Biraz da gözlemlemek ve önceden deneyim kazanmak istediğim için şu an bu seçenekleri değerlendiriyorum.

Görselleri eklemeden dahil etmiş olayım halk arasında tespih böceği dediğimiz canlılar ile Isopodların bir bağlantısı var mı? Hobicilik ve aktif canlı yem için düşüncelerinizi merak ediyorum.

nPUGYBGl.jpg

Görsel yanıltmasın gördüğüm kadarıyla kalem ucu kadarlar.(Birkaç büyük örnek de gördüm ancak neyin nesidir emin değilim. Bilgim dahilinde eklerim.)

4715657082_44d99d991a_b-1400821942.jpg
*
OIP-1571807643.WvN9RbO3f-DJ8LbubMgPIgHaFj.jpg
*
OIP-823817771.66MMmA9krfDY7Ui8HBCAbAHaJT.jpg

yağızalp

Nanitik
Üye
Karıncalaların kendi yapacağı ve gözlemleyebileceğim birşey istiyorum(ileri zamanlarda inşallah) ancak kendi kazdıkları tünellerin yıkılma ve toprağın küf tutma ihtimali varmış bu konuda bilgi paylaşabilirseniz hem benim hemde diğer hobici arkadaşlarımıza yararlı olacağını düşünüyorum