Elma Salyangozu Bakım Rehberi (Apple Snail)

Latince Adı: Pomacea bridgesii
Coğrafik Kökeni: Amazon nehir sistemi (Bolivya, Brazilya, Paraguay ve Peru), Güneydoğu Asya, Florida ve Hawaii'ye de yayılmıştır.
Yaşam Alanı: Yavaş akan hafif derince sular
Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul (Omnivor)
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Yüzme Seviyesi: Her yerde dolaşır
Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı zordur. Spiral kısmı daha koyu olan dişidir. Dişiler nisbeten daha büyük olurlar. Dişilerin; uzantılarında ağız kısmına yaklaştıkça sarı noktalar görülür.
Üreme: 3 mm boyundaki 200-600 adet yumurtaları akvaryumun su seviyesinin bitmine bir nesneye dizerler(cam, bitki yaprağı, strafor köpük vb.). Akvaryumun üst tarafının nem sağlanması için kapalı olması gerekir.
Sıcaklık: 19°C - 30°C
En Fazla Ömür: 2-5 Yıl
En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 - 7 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 10-20 Litre
Su Sertliği: Yumuşak - Sert
pH: 6.5 - 7.5
Zorluk Seviyesi: 1

Genel Yorum:
Elma salyangozları, çoğu hobici tarafından hem sevimli olmaları hem akvaryuma faydaları hem de bakımlarının kolay olması nedeniyle ve çoğu balıkla anlaşabilmeleri sebebiyle sıkça tercih edilir. Bu sevimli canlıların en çok sevdiği besinler, ölmeye yakın veya ölmüş bitkiler, yosunlar, yeşillikler, balık yemleri gibi çoğunlukla yeşillik ağırlıklı besinlerdir. Lepistes, moli, plati, betta gibi davranış açısından sakin balıklarla beslenebilirler. Ciklet türleri ile beslenmesi asla önerilmez çünkü bugün aldığınız elma salyangozu, yarın sabah akvaryuma baktığınızda olmayabilir (yaşadım). Cinsiyet ayrımları, kabuklarından, kabuk renklerinden, boyut ve cüsselerinden tahmin edilebilir. Eğer elinizde tam damızlık (üreme olgunluğuna erişmiş) bir dişi ile bir erkek varsa, bu çiftten tek seferde 200-600 arası yavru almanız mümkündür. Tabii, bu yumurta sayıları canlının iyi beslenmesine, sıcaklık değerlerine, akvaryumun temizliğine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.


Bu sevimli canlılar, aynı zamanda suda nitrat veya amonyak gibi zararlı maddeler yükseldiğinde, suyun yüzeyine çıkarak hortumları ile suyun dışından kabuklarına oksijen depolarlar. Bu canlıların en verimli olduğu su sıcaklıkları 19°C ila 30°C arasındayken, yaşadıkları pH seviyesi ise 6.5 ila 7.5 arasındadır. Bu sevimli canlıların güzel şartlarda bakılması için aşırı büyük bir hacme gerek yoktur. Tam damızlık bir elma salyangozu için minimum 10 ila 20 litre arası bir akvaryum ideal olacaktır. Düzgün şartlarda boyları 4 cm'den 7 cm'ye kadar ulaşabilen bu canlıların ömürleri ise tam bir ortalaması olmamakla beraber 2 ila 5 yıl arasındadır. Sanılanın aksine elma salyangozları "hermafrodit" yani çift cinsiyetli değillerdir. Ülkemize genellikle yerel toptancılardan, ev üreticilerinden veya az da olsa ithal yolla gelirler. Çok iyi yosun yiyiciler olduklarından, bitkili akvaryumların vazgeçilmez canlısı olan bu küçük dostlarımız, hem akvaryumdaki yosunları yemeleri hem diğer balıklarla anlaşmaları hem de bakımının kolay olması nedeniyle yeni başlayan hobicilerin en çok dikkatini çeken canlılardır.
ayırm.jpg
(Görsel 1.0)
Bu görselde görüleceği gibi, kabuğunun sivrilen kısmında koyuluk bulunan salyangoz erkek birey olurken, kabuğunda hiçbir koyuluk bulunmayan birey dişi olmaktadır.
ayrım.jpg
(Görsel 1.1)
Aynı şekilde, bu görselde de görüldüğü üzere, kabuk kısmında sola doğru bir çıkıntı bulunan birey erken olurken, herhangi bir çıkıntı bulunmayan birey dişidir.
örnek.jpg
(Görsel 1.2)
Bu görselde ise örnek bir elma salyangozu görmektesiniz.

GÖRSEL KAYNAKLAR:
https://www.google.com/url?sa=i&url...ved=0CBcQjhxqFwoTCIjby4KCno0DFQAAAAAdAAAAABAE (görsel 1.0)
https://www.google.com/url? sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DuLgfK96KoOQ&psig=AOvVaw1AkfaLNEa4PSUAm99XCm4R&ust=1747142413699000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBcQjhxqFwoTCIi18OmCno0DFQAAAAAdAAAAABAK (görsel 1.1)
https://www.google.com/url?sa=i&url...ved=0CBcQjhxqFwoTCPCNgayEno0DFQAAAAAdAAAAABAE (Görsel 1.2)

KAYNAKLAR:
 
Üst