Dış filtre önerisi

Almuud

Pupa
Üye
232 lt akvaryum için kaç litre/saat su filtre eden bir dış filtre kullanmalıyım ve bir filtre önerebilir misiniz.

Mertali

Asker
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Ne besleyeceğinize, akvaryum yoğunluğuna ve bütçenize bağlı. Kabaca hesap yaparsak. 1000-1400l/h arası denebilir.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Kullanacağınız dış filtrenin verimli olabilmesi için en ideal tankın net hacminin 4-5 katı bir debiye sahip olması gerekir yani sizin tankınız için ideal 1000L/S ya da 1250L/S debili bir dış filtre gerekir. Marka olarak Oase,Eheim,Fluval,Dophin,SunSun bakmanı öneririm. Aynı şekilde Jebo-LifeTech gibi markaların belli bir kalite standartı olmadığı için kısa süre sonra bozulma riski var önermem. Yine Tetra marka dış filtrelerde de kronik su sızıntısı ve ses sorunu mevcut onlarıda önermem.

Mertali

Asker
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Discus bakmayı düşünüyorum
Bende discus besliyorum. Litrelerimiz neredeyse aynı ve sunsun 303a kullanıyorum. 1400l çeviriyor ve oldukça memnunum.

Bir de filtre çekerken ne kadar yüksekliğe su basacağı da önemli, Yüksekli arttıkça basabildiği litre düşüyor. Örneğin benim su değişiminde kullandığım kafa motoru 720l su basması gerekirken yükseklikten dolayı 300 litre basabiliyor. Biraz fazla detay gibi gelebilir ama değil.

Filtrenin içine ne koyduğun kaç litre çevirdiğinden daha önemli.
Benimki şu şekilde:
1. sepet: 1 litre seachem matrix ve sepetin geri kalanını dolduracak kadar lav kırığı
2. sepet: Eurostar 1 litre zeolit ve eurostar 1 litre su berraklaştırıcı
3. sepet: 5cm biyolojik sünger ve 2 kat elyaf

Özellikle ne beslersen besle bence matrix ve zeolit şart. Bazıları zeolitin bitkilerin beslenmede kullandığı nitriti emdiği için bitkili akvaryumda kullanılmaması gerektiğini söyler. Bu kısmen doğrudur, evet emer ama bitkiye bırakmayacak kadar değil.