- Katılım
- 11 Ocak 2022
- Mesajlar
- 562
- Çözümler
- 12
- Tepkime puanı
- 498
Kırmızı yanaklı kaplumbağa, Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölgelerine özgü, günlük yaşayan, yarı sucul (semi-aquatic) bir tatlı su kaplumbağasıdır. Göletlerde, göllerde, bataklıklarda, derelerde, akarsularda ve yavaş akan nehirlerde - suyun sürekli olarak bulunabildiği her yerde yaşar. Yarı sucul bir hayvan olarak, yaşam alanlarında bol miktarda suya ihtiyaç duyarlar, ancak güneşlenmek için kayalar, kütükler ve suyun üzerindeki diğer yüzeyler gibi kuru alanlara da ihtiyaç duyarlar.
Kırmızı yanaklı kaplumbağalar yetişkin olduklarında 31 cm uzunluğa kadar büyüyebilirler, ancak daha fazla büyüyebildiklerine dair raporlar vardır ve dişiler erkeklerden daha büyük olma eğilimindedir. 20-30 yıl gibi uzun ömürleri vardır, ancak 40+ yıl da duyulmamış değildir.
z
Bu canlılar ülkemizde ki petshopların kaar amacıyla hiç bir bilgi verilmeden satılması maalesef üzüntü verici bir durum. Bu canlılar genel de küçük çocuklar tarafından alınıp plastik kaplar da acı çektiriliyor. Pet shoplar maalesef gerekli bilgiyi vermiyor ve kazandıkları paraya bakıyorlar. Bu hayvanlar için genel de petshoplar ortasında ada olan plastik bir kap önerirler fakat bu çok yanlış ve tehlikeli bir yaşam alanıdır.
Peki bu hayvanların doğru yaşam alanı nasıl olmalıdır?
Vahşi doğada, kırmızı yanaklı kaplumbağalarının yaşam alanlarının sınırı mevcut değildir. tüm göletlere ve diğer su kütlelerine serbest erişimleri vardır ve günlük yiyecek avlarında nispeten büyük mesafeler kat ederler.
Bu bölgeler o kadar büyüktür ki, esaret altında bir tanesini mükemmel bir şekilde kopyalamak çoğu sürüngen bakıcısı için oldukça zordur. Ve ne yazık ki, ev de beslenen sürüngenler için “mükemmel” yaşam alanı boyutunu belirlemek için tek bir mükemmel formül yoktur. Bununla birlikte, belirlenmiş minimum yaşam alanı boyutu standartlarına bakabilir ve mümkünse daha büyük yaşam alanları sağlamayı hedefleyebiliriz.
Kaplumbağa bakıcıları arasında, bir kaplumbağayı barındırmak için genel olarak kabul edilen minimum değer, kabuk uzunluğunun her santimi için 38 litre su sunmaktır.
Örneğin, 12 santimetrelik bir kaplumbağanın yüzmek için 150 litre suya, 30 santimetre bir kaplumbağanın ise 450 litreye ihtiyacı olacaktır.Suyun derinliği de en az kaplumbağanın kabuğunun uzunluğu kadar olmalıdır, tercihen eğer sağlayabiliyorsanız daha derin olmalıdır. Açıklık getirmek gerekirse, bu bir kırmızı yanaklı kaplumbağanın düzgün bir şekilde barındırılması için gereken minimum su miktarıdır. Kırmızı kulaklı sürüngenler zamanlarının çoğunu suda geçirdikleri için kara alanı ayrı bir gerekliliktir.
Kırmızı yanaklı kaplumbağa için ne tür bir akvaryuma ihtiyacınız var?
Kırmızı yanaklı ve diğer su kaplumbağaları yarı suculdur, yani hem karada hem de suda zaman geçirirler. Gölet sürüngenlerine özel olarak, yaşamlarının çoğunu suda geçirirler, kurumak ve güneşlenmek için düzenli olarak ama kısa süreli olarak sudan çıkarlar. Bu nedenle, kırmızı yanaklı su kaplumbağasının akvaryumu, büyük miktarda su ve nispeten az miktarda kara alanı sağlayarak bu ihtiyaçların her ikisini de karşılayabilmelidir.
Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları birlikte yaşıyabilirler mi ?
Kırmızı yanaklı su kaplumbağası gibi su hayvanları, vahşi doğada sık sık birlikte görüldükleri veya açık havuzlarda birlikte barındırıldıkları için gruplar halinde geçiniyor gibi görünmektedir. Ancak, bu mutlaka evcil hayvan olarak birlikte barındırılmaları gerektiği anlamına gelmez.
Sadece bir kaplumbağanız varsa veya sadece bir tane satın almayı planlıyorsanız, bu tamamen iyi! Aslında birçok kaynak, kırmızı yanaklı kaplumbağaların güvende ve zarar görmeden tutulma olasılığını en üst düzeye çıkarmak için tek başlarına barındırılmasını önermektedir. Kırmızı yanaklı kaplumbağalar kendi başına mutlu bir şekilde yaşayabilir ve insanların ya da diğer sosyal hayvanların aksine “arkadaşa” ihtiyaç duymazlar.
Birden fazla kırmızı yanaklı kaplumbağanın bulunduğu bir akvaryuma sahip olmak istiyorsanız, yaralanma, yamyamlık ve oluşabilecek diğer sorunların olasılığını azaltmak için uymanız gereken bazı kurallar şunlardır:
sadece benzer büyüklükteki kaplumbağaları bir arada barındırın
her kaplumbağanın yeterince beslendiğinden emin olmak için besleme seanslarını denetlemek
ekstra geniş bir güneşlenme alanı veya birden fazla güneşlenme noktası sağlayın (hem ısı hem de UVB)
ilave kaplumbağa başına havuzun boyutunu en az %50 arttırın
Ultraviyole ısıtma (UVB)
Ultraviyole-B veya UVB, hem vahşi doğada hem de esaret altında sürüngen sağlığı için gerekli olan bir ultraviyole radyasyon türüdür. En iyi bilinen işlevlerinden biri, sürüngenlerin vücudunda D vitamini sentezlenmesini sağlamaktır. Ancak sürüngenlerin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve iyi hissettiren serotonin hormonunun üretimini teşvik etmek gibi başka birçok faydası da vardır.
İyi bir kırmızı yanaklı kaplumbağa düzeneği UVB'ye erişim içermelidir. Bu nedenle, esaret altında bu gereksinimi karşılamak için, güneşlenme alanından güvenli bir mesafeye monte edilmiş güçlü, yüksek kaliteli bir UVB lambasına ihtiyacınız olacaktır.
Işıkları ne kadar süre açık bırakmalısınız?
Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için ışık günde 11-13 saat açık tutulmalıdır, bunun için akıllı ışık zamanlayıcıları kullanmak işinizi çok kolaylaştıracaktır...
Kara alanı hakkında!
Su, kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının inanılmaz derecede önemli bir parçasıdır. Ancak sadece “sucul” yerine “yarı sucul” olarak kategorize edilmelerinin bir nedeni vardır: kırmızı yanaklı kaplumbağaların akvaryumun da karaya da ihtiyaçları vardır!
Kaplumbağanızın tankının “kara” kısmı genellikle güneşlenme platformu olarak adlandırılır. Kaplumbağanız zamanının çoğunu suda geçireceğinden, en azından bu güneşlenme platformunun kaplumbağanızın tüm vücudunu sudan çıkaracak kadar büyük olması gerekir. Bununla birlikte, ideal olarak, kaplumbağanızın gerçekten biraz yürüyüş yapabilmesi için yeterli alan olmalıdır. Erkeklerin eş ararken uzun yürüyüşlere çıktıkları, dişilerin de yuva yeri ararken aynı şeyi yaptıkları bilinmektedir. Bu içgüdülerini tatmin edebilecekleri bir alan sağlamamak hayal kırıklığı yaratabilir... Isı ve UVB lambaları doğrudan güneşlenme alanının üzerine yerleştirilmelidir
Beslenme ihtiyaçları
Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları ve diğer gölet kaplumbağaları ne yer? Bu kaplumbağalar fırsatçı otçullardır, yani bulundukları bölgede neyin en bol olduğuna bağlı olarak çeşitli hayvan ve bitki bazlı yiyecekleri yiyebilirler.
Bununla birlikte, evcil hayvan olarak, kırmızı yanaklı kaplumbağalar aşağıdaki beslenme programı ve oranlarıyla beslenilmesi en sağlıklısıdır:
1 yaşından küçük kaplumbağalar için:
50 protein / %50 sebze
günlük proteinli gıda
günlük sebze yemeği
kaplumbağa peletleri gün aşırı
Genç kaplumbağaların sebze yemeye isteksiz olması olağandışı değildir, ancak yine de onlara sunmanız gerekecektir.
1 yaşından büyük kaplumbağalar için:
25 protein / %75 sebze
haftada 1-2 kez proteinli gıda
günlük sebze yemeği
kaplumbağa peletleri 2-3x/hafta
Su kaplumbağalarının tükürük bezleri yoktur, bu nedenle karada değil sadece suda yiyebilirler. Bu nedenle, yemek zamanı geldiğinde yiyeceği suya serpmeniz veya bırakmanız gerekecektir.
Tek bir porsiyon protein, kaplumbağanızın ne kadar hızlı yediğine bağlı olarak 5-10 dakika içinde yiyebileceği kadar olmalıdır.
Tek bir porsiyon sebze, kaplumbağanın kabuğu ile kabaca aynı boyutta olmalıdır.
Tek bir porsiyon pelet, kaplumbağanızın kafasıyla yaklaşık aynı büyüklükte olmalıdır.
Bazı insanlar dağınıklığı azaltmak için kaplumbağalarını su dolu ayrı bir kapta beslemeyi önerir, ancak diğer sürüngenlerde olduğu gibi, beslenmek için hareket etmek kaplumbağa için streslidir ve genellikle iyi bir fikir değildir. İnsan için uygun olması, kaplumbağa için iyi bir fikir olduğu anlamına gelmez. Kırmızı yanaklı kaplumbağalarınıza canlı balık da verebilirsiniz. Ancak, bazılarını beslemek diğerlerinden daha güvenlidir.
Güvenli besleyici balık
endlers
Lepistesler
mollies
sivrisinek balığı
platiler
kılıçkuyruk
Genel olarak konuşmak gerekirse, canlı balık türleri güvenli bir bahis olacaktır. Bütün balık yerine parça balık vermekten kaçının, çünkü parçalar besinsel olarak tam değildir.
Güvenli olmayan besleyici balıklar
Japon balığı
Spottail Shiner
minnows
emerald shiner
white suckers
Hangi sebzeleri kaplumbağanıza vermelisiniz konusuna gelecek olursak faydalı sebzeleri say say bitiremeyiz. O yüzden size vermemeniz gereken sebzeleri listeliyeceğim;
AŞAĞIDAKİ GIDALARLA BESLEMEYİN!
AVOKADO
fasulye filizi
turunçgiller
kuş üzümü
PATLICAN
acı biber
Bektaşi üzümü
Mantarlar
soğan
Yaban havucu
NAR
domatesler
Özet;
Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları günümüz de çok yanlış bir şekil de beslenmekte ve bu hiç iyi bir durum değil. O yüzden en azından bu foruma bir bilinçlik getirilmesini ve insanların da bilgi sahibi olmasını istedim. Bu hayvanlar satıldıkları boyutun neredeyse 5 katına çıkarlar ve bu çoğu satın alan kişi tarafından bilinmediği için sonu dışardaki bir göle salınmasıyla biter, bu da tabiki ekosistem için aşırı zararlı bir şeydir. Okuduğunuz için teşekkür ederim.. Sorularınız varsa elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.
Kaynaklar;
Kırmızı yanaklı kaplumbağalar yetişkin olduklarında 31 cm uzunluğa kadar büyüyebilirler, ancak daha fazla büyüyebildiklerine dair raporlar vardır ve dişiler erkeklerden daha büyük olma eğilimindedir. 20-30 yıl gibi uzun ömürleri vardır, ancak 40+ yıl da duyulmamış değildir.
z
Bu canlılar ülkemizde ki petshopların kaar amacıyla hiç bir bilgi verilmeden satılması maalesef üzüntü verici bir durum. Bu canlılar genel de küçük çocuklar tarafından alınıp plastik kaplar da acı çektiriliyor. Pet shoplar maalesef gerekli bilgiyi vermiyor ve kazandıkları paraya bakıyorlar. Bu hayvanlar için genel de petshoplar ortasında ada olan plastik bir kap önerirler fakat bu çok yanlış ve tehlikeli bir yaşam alanıdır.
Peki bu hayvanların doğru yaşam alanı nasıl olmalıdır?
Vahşi doğada, kırmızı yanaklı kaplumbağalarının yaşam alanlarının sınırı mevcut değildir. tüm göletlere ve diğer su kütlelerine serbest erişimleri vardır ve günlük yiyecek avlarında nispeten büyük mesafeler kat ederler.
Bu bölgeler o kadar büyüktür ki, esaret altında bir tanesini mükemmel bir şekilde kopyalamak çoğu sürüngen bakıcısı için oldukça zordur. Ve ne yazık ki, ev de beslenen sürüngenler için “mükemmel” yaşam alanı boyutunu belirlemek için tek bir mükemmel formül yoktur. Bununla birlikte, belirlenmiş minimum yaşam alanı boyutu standartlarına bakabilir ve mümkünse daha büyük yaşam alanları sağlamayı hedefleyebiliriz.
Kaplumbağa bakıcıları arasında, bir kaplumbağayı barındırmak için genel olarak kabul edilen minimum değer, kabuk uzunluğunun her santimi için 38 litre su sunmaktır.
Örneğin, 12 santimetrelik bir kaplumbağanın yüzmek için 150 litre suya, 30 santimetre bir kaplumbağanın ise 450 litreye ihtiyacı olacaktır.Suyun derinliği de en az kaplumbağanın kabuğunun uzunluğu kadar olmalıdır, tercihen eğer sağlayabiliyorsanız daha derin olmalıdır. Açıklık getirmek gerekirse, bu bir kırmızı yanaklı kaplumbağanın düzgün bir şekilde barındırılması için gereken minimum su miktarıdır. Kırmızı kulaklı sürüngenler zamanlarının çoğunu suda geçirdikleri için kara alanı ayrı bir gerekliliktir.
Kırmızı yanaklı kaplumbağa için ne tür bir akvaryuma ihtiyacınız var?
Kırmızı yanaklı ve diğer su kaplumbağaları yarı suculdur, yani hem karada hem de suda zaman geçirirler. Gölet sürüngenlerine özel olarak, yaşamlarının çoğunu suda geçirirler, kurumak ve güneşlenmek için düzenli olarak ama kısa süreli olarak sudan çıkarlar. Bu nedenle, kırmızı yanaklı su kaplumbağasının akvaryumu, büyük miktarda su ve nispeten az miktarda kara alanı sağlayarak bu ihtiyaçların her ikisini de karşılayabilmelidir.
Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları birlikte yaşıyabilirler mi ?
Kırmızı yanaklı su kaplumbağası gibi su hayvanları, vahşi doğada sık sık birlikte görüldükleri veya açık havuzlarda birlikte barındırıldıkları için gruplar halinde geçiniyor gibi görünmektedir. Ancak, bu mutlaka evcil hayvan olarak birlikte barındırılmaları gerektiği anlamına gelmez.
Sadece bir kaplumbağanız varsa veya sadece bir tane satın almayı planlıyorsanız, bu tamamen iyi! Aslında birçok kaynak, kırmızı yanaklı kaplumbağaların güvende ve zarar görmeden tutulma olasılığını en üst düzeye çıkarmak için tek başlarına barındırılmasını önermektedir. Kırmızı yanaklı kaplumbağalar kendi başına mutlu bir şekilde yaşayabilir ve insanların ya da diğer sosyal hayvanların aksine “arkadaşa” ihtiyaç duymazlar.
Birden fazla kırmızı yanaklı kaplumbağanın bulunduğu bir akvaryuma sahip olmak istiyorsanız, yaralanma, yamyamlık ve oluşabilecek diğer sorunların olasılığını azaltmak için uymanız gereken bazı kurallar şunlardır:
sadece benzer büyüklükteki kaplumbağaları bir arada barındırın
her kaplumbağanın yeterince beslendiğinden emin olmak için besleme seanslarını denetlemek
ekstra geniş bir güneşlenme alanı veya birden fazla güneşlenme noktası sağlayın (hem ısı hem de UVB)
ilave kaplumbağa başına havuzun boyutunu en az %50 arttırın
Ultraviyole ısıtma (UVB)
Ultraviyole-B veya UVB, hem vahşi doğada hem de esaret altında sürüngen sağlığı için gerekli olan bir ultraviyole radyasyon türüdür. En iyi bilinen işlevlerinden biri, sürüngenlerin vücudunda D vitamini sentezlenmesini sağlamaktır. Ancak sürüngenlerin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve iyi hissettiren serotonin hormonunun üretimini teşvik etmek gibi başka birçok faydası da vardır.
İyi bir kırmızı yanaklı kaplumbağa düzeneği UVB'ye erişim içermelidir. Bu nedenle, esaret altında bu gereksinimi karşılamak için, güneşlenme alanından güvenli bir mesafeye monte edilmiş güçlü, yüksek kaliteli bir UVB lambasına ihtiyacınız olacaktır.
Işıkları ne kadar süre açık bırakmalısınız?
Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları için ışık günde 11-13 saat açık tutulmalıdır, bunun için akıllı ışık zamanlayıcıları kullanmak işinizi çok kolaylaştıracaktır...
Kara alanı hakkında!
Su, kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının inanılmaz derecede önemli bir parçasıdır. Ancak sadece “sucul” yerine “yarı sucul” olarak kategorize edilmelerinin bir nedeni vardır: kırmızı yanaklı kaplumbağaların akvaryumun da karaya da ihtiyaçları vardır!
Kaplumbağanızın tankının “kara” kısmı genellikle güneşlenme platformu olarak adlandırılır. Kaplumbağanız zamanının çoğunu suda geçireceğinden, en azından bu güneşlenme platformunun kaplumbağanızın tüm vücudunu sudan çıkaracak kadar büyük olması gerekir. Bununla birlikte, ideal olarak, kaplumbağanızın gerçekten biraz yürüyüş yapabilmesi için yeterli alan olmalıdır. Erkeklerin eş ararken uzun yürüyüşlere çıktıkları, dişilerin de yuva yeri ararken aynı şeyi yaptıkları bilinmektedir. Bu içgüdülerini tatmin edebilecekleri bir alan sağlamamak hayal kırıklığı yaratabilir... Isı ve UVB lambaları doğrudan güneşlenme alanının üzerine yerleştirilmelidir
Beslenme ihtiyaçları
Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları ve diğer gölet kaplumbağaları ne yer? Bu kaplumbağalar fırsatçı otçullardır, yani bulundukları bölgede neyin en bol olduğuna bağlı olarak çeşitli hayvan ve bitki bazlı yiyecekleri yiyebilirler.
Bununla birlikte, evcil hayvan olarak, kırmızı yanaklı kaplumbağalar aşağıdaki beslenme programı ve oranlarıyla beslenilmesi en sağlıklısıdır:
1 yaşından küçük kaplumbağalar için:
50 protein / %50 sebze
günlük proteinli gıda
günlük sebze yemeği
kaplumbağa peletleri gün aşırı
Genç kaplumbağaların sebze yemeye isteksiz olması olağandışı değildir, ancak yine de onlara sunmanız gerekecektir.
1 yaşından büyük kaplumbağalar için:
25 protein / %75 sebze
haftada 1-2 kez proteinli gıda
günlük sebze yemeği
kaplumbağa peletleri 2-3x/hafta
Su kaplumbağalarının tükürük bezleri yoktur, bu nedenle karada değil sadece suda yiyebilirler. Bu nedenle, yemek zamanı geldiğinde yiyeceği suya serpmeniz veya bırakmanız gerekecektir.
Tek bir porsiyon protein, kaplumbağanızın ne kadar hızlı yediğine bağlı olarak 5-10 dakika içinde yiyebileceği kadar olmalıdır.
Tek bir porsiyon sebze, kaplumbağanın kabuğu ile kabaca aynı boyutta olmalıdır.
Tek bir porsiyon pelet, kaplumbağanızın kafasıyla yaklaşık aynı büyüklükte olmalıdır.
Bazı insanlar dağınıklığı azaltmak için kaplumbağalarını su dolu ayrı bir kapta beslemeyi önerir, ancak diğer sürüngenlerde olduğu gibi, beslenmek için hareket etmek kaplumbağa için streslidir ve genellikle iyi bir fikir değildir. İnsan için uygun olması, kaplumbağa için iyi bir fikir olduğu anlamına gelmez. Kırmızı yanaklı kaplumbağalarınıza canlı balık da verebilirsiniz. Ancak, bazılarını beslemek diğerlerinden daha güvenlidir.
Güvenli besleyici balık
endlers
Lepistesler
mollies
sivrisinek balığı
platiler
kılıçkuyruk
Genel olarak konuşmak gerekirse, canlı balık türleri güvenli bir bahis olacaktır. Bütün balık yerine parça balık vermekten kaçının, çünkü parçalar besinsel olarak tam değildir.
Güvenli olmayan besleyici balıklar
Japon balığı
Spottail Shiner
minnows
emerald shiner
white suckers
Hangi sebzeleri kaplumbağanıza vermelisiniz konusuna gelecek olursak faydalı sebzeleri say say bitiremeyiz. O yüzden size vermemeniz gereken sebzeleri listeliyeceğim;
AŞAĞIDAKİ GIDALARLA BESLEMEYİN!
AVOKADO
fasulye filizi
turunçgiller
kuş üzümü
PATLICAN
acı biber
Bektaşi üzümü
Mantarlar
soğan
Yaban havucu
NAR
domatesler
Özet;
Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları günümüz de çok yanlış bir şekil de beslenmekte ve bu hiç iyi bir durum değil. O yüzden en azından bu foruma bir bilinçlik getirilmesini ve insanların da bilgi sahibi olmasını istedim. Bu hayvanlar satıldıkları boyutun neredeyse 5 katına çıkarlar ve bu çoğu satın alan kişi tarafından bilinmediği için sonu dışardaki bir göle salınmasıyla biter, bu da tabiki ekosistem için aşırı zararlı bir şeydir. Okuduğunuz için teşekkür ederim.. Sorularınız varsa elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.
Kaynaklar;
Facebook'a Giriş Yap
Arkadaşlarınla, akrabalarınla ve tanıdıklarınla paylaşımda bulunmaya ve bağlantı kurmaya başlamak için Facebook'a giriş yap.
www.facebook.com
Additional Resources
Several of these sources were helpful in the creation of this guide and can be used by the reader as additional sources of red-eared slider-specific information: General Sources RESTO-Aquatic Turtle Owners (All Species Welcome)— (Facebook group) This group is my… Continue Reading →
reptifiles.com
Red Eared Sliders - TurtleHolic
I won't lie, red-eared sliders are AWESOME turtles as pets. This page is dedicated just...
www.turtleholic.com
Red-eared slider - Wikipedia
en.wikipedia.org
Son düzenleme: