Deroplatys sp. (Deadleaf Mantis) Bakım Rehberi

Mantis_

Asker Karınca
Ekip
Deneyimli Hobici
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
536
Tepkime puanı
778
Puanları
78
Konum
Hatay
Merhaba arkadaşlar bu yazıda sizlere deadleaf mantis olarak bilinen “Deroplatys” cinsini tanıtacağım.

Deadleaf mantis gerek duruşu, tavırları, iştahı ile bir çok hobicinin gönlüne taht kuran bir türdür. Sosyal medyayı aktif kullanıyorsanız ve yabancı hobi sayfalarını takip ediyorsanız büyüleyici görüntüleriyle dikkatinizi çekmiştir.

Screenshot_20220118-215745.jpg

Dış görünüm: Dişilerin boyları 9-10, erkeklerin ise 7 cm civarı değişen boyları vardır. Renkleri yalnızca kahverengi ve tonlarıdır. En önemli özelliği sırtında bir kalkan ,biz buna prothorax diyoruz, bulunmasıdır. Bu kalkanımsı yapı deroplatys cinsinin bütün türlerinde mevcuttur. Dişilerin kanatları erkeklerin kanatlarına göre daha kısadır. Erkeklerin kalkan yapısı daha küçük ve incedir. Çok iyi kamufle olan bir türdür, güzel bir dekorasyon ile teraryuma bir yağmur ormanının zemini esintisi verilebilir.

Ortam koşulları(nem, ısı vs.): Bu tür için için oda sıcaklığı yeterlidir. Sıcaklığın yaklaşık olarak 19 derecenin altına düşmemesine ve 35 derecenin üstüne çıkmamasına dikkat etmelisiniz. Unutmayın: uygun koşullarda ne kadar yüksek sıcaklık, o kadar hızlı gelişen iştahlı bir canlı demektir. Nem konusunda ise yapmanız gereken bi kaç günde bir düzenli olarak fısfıs ile teraryumun duvarlarını ve biraz da taban malzemesini nemlendirmek yeterli olacaktır.(min%50-max%90). Nem konusunda dikkatli olmanızda fayda var çünkü bu egzotik bir tür ve nem konusunda biraz hassas. Ayrıca egzotik bir tür olduğu ve neme hassas olduğu için bu türde torf kullanımı tavsiye ederim. Genel mantis bakımlarında peçete de önerilir fakat iyi bir havalandırma+yüksek nem isteyen türlerde torf her zaman daha iyi bir seçim olacaktır. Teraryum boyutu canlının min üç katı yüksekliğinde, min 2 katı genişliğinde olmalıdır.

Karakter Beslenme ve Davranış: İyi bir avcılardır, özellikle her mantiste olduğu gibi uçan avlara karşı ilgilidirler. Yavruyken 1-2 günde bir beslemek yeterli olacaktır. Juvenile ve adult boylarda ise bu sayıyı arttırabilirsiniz çünkü bi öğünde çok daha yiyebilirler. Deadleaf mantisler adult boya gelmeden önce öncelik olarak kaçma veya ölü taklidi yapma eğilimindedirler. Adult olduklarında ise herhangi bir korkma anında(bu şey herhangi bir ani hareket, bazen avları olabilir) kanatlarını açıp kollarını kaldırarak savunma pozisyonuna geçer. Bu davranış doğada kendisinden çok daha büyük yırtıcılardan korunmasını sağlar.

Screenshot_20220118-215648.jpg

Bu bakım rehberi yazım bu kadardı okuduğunuz için teşekkürler, umarım hoşunuza giden bir yazı olmuştur. Forumdaki “mantis bilgi kirliliği” nedeni ile birlikte bi yandan ben de başlayayım diyip aceleye getirdiğim bir yazıdır. Unuttuğum bir şeyler varsa bu konu başlığı altına eklerim. Bi kaç güne çok daha detaylı ve çeşitli bakım yazıları gelecek.
Keyifli hobiler.
 
Üst