Nereden daha ucuza alabilirim gibi bir soru biraz saçma. Piyasa fiyatları belli, satanlar belli ek olarak daha ucuzunu şurada bulabilirsiniz denecek bir durum yok, pahalı canlılar. En fazla yavrular daha ucuz oluyor yavru bulmaya çalışabilirsiniz o kadar.
Canlı yem olmadan beslemenizi önermem eğer keyfi olarak canlı yem kullanmak istemiyorsanız lütfen canlı yem temin edip Crested sahiplenin. Eğer farklı nedenlerden dolayı canlı yem kullanma ihtimaliniz hiç yoksa o zaman mamalar ve ek gıdalar devreye giriyor. Çeşitli repashy gibi markaların mamalarından kullanmalısınız ve en az 1 çeşidi protein içerikli olmalı. Yani şu açıdan bu kadar anlatıyorum eğer sadece özel mama kullanarak besleme gibi bir niyetiniz varsa Türkiye şartlarında canlı yem kullanmak çok daha ucuza geliyor aslında çünkü mamaları hem bulması zor hem de pahalılar. Mamaları nereden bulabilirim diyorsanız çeşitli facebook ve whatsapp gruplarında yurtdışına çıktıklarında yanında fazladan getirenler oluyor ve satıyorlar onlardan temin edebilirsiniz. Ama dediğim gibi her zaman garanti bir şekilde satın alabileceğiniz bir yer olmadığı için sadece mamaya dayanarak crested gecko beslemek aslında biraz falso bir iş.
Ek olarak ben kendim meyve püresi yaparım onla beslerim diyorsanız protein ihtiyaçlarını karşılayamazsınız. Çekirge, un kurdu tozları oluyor onlardan da eklerim biraz onlar da protein ihtiyacını karşılar diye düşünüyorsanız şahsi fikrim pek sağlıklı olmadığı yönünde. Eskiden yıllarca Crested baktım ve elimden birçok canlı geçti. Genel anlamda gözlemim böcek tozları eklenmiş püreleri pek de severek yemiyorlar.
Kısaca gerçekten sağlıklı bir şekilde Crested gecko beslemek istiyorsanız canlı yem bulundurmanız kanaatindeyim. (Türkiye şartlarında kaliteli protein içerikli mamalara ulaşmak hem garanti değil hem de
pahalı). Yanlış anlamayın hevesinizi kaçırmak istemiyorum ama bu canlılar narin canlılar ve en ince detayına kadar düşünmeden alıp sağlıksız bir ortamda bakmayı en az benim kadar siz de istemezsiniz diye düşünüyorum.