Merakımdan soruyorum. bu olay sadece Crematogasterlere özel mi , yoksa çoğu cinsteki koloniye yeterli şeker verildiğinde böyle stoklar yapıyorlar mı ?Dinlenme kış uykusuna benzer bir olaydır, kraliçeyi ve koloni dinlenme aşamasındayken 1-2 haftada bir durumlarını kontrol etmekte fayda var. Ufak beslemeler yapmanızda sakınca yoktur.
1- Yumurtalar larvalar gelişmiyorsa (gelişim durduysa) şeker (karbonhidrat) ağırlıklı besinlere daha çok ihtiyaçları olur. Bu dönemde sadece hücre yenilenmesi için protein kullanılır bu yüzden proteini çok az verebilirsiniz (ayda 1-2), stokları var ise sadece şeker yeteli olacaktır.
2- Koloni durmadan gelişime devam ediyorsa ve besin stokları yok ise normal besler gibi beslemelisiniz. Aşağıya benim kolonimin yaptığı ufak protein stoklarının fotoğrafını atıyorum, doğada kışın bu stokları kullanıyorlar.
Crematogaster kolonimin yaptığı kışlık stoklar, işçi karınca ekmeği yapar gibi ağzıyla istediği hale getiriyor.
![]()
Ekli dosyayı görüntüle 31845
Ekli dosyayı görüntüle 31846
Bu dönemde beslemek yanlış beslemek yanlış bir davranış değildir, içinizde yanlış bir şey yaparım korkusu olmasın.
koloni boyutunda değil yalnız kraliçe var bu ve başka türleri ( yalnız kraliçe olan) yatırmadan önce beslemeli miyim? 2. Olarak crematogasterler dinlenme olarak 15 derece diyor ben 5 6 derecelik buzdolabına koysam olur mu?Dinlenme kış uykusuna benzer bir olaydır, kraliçeyi ve koloni dinlenme aşamasındayken 1-2 haftada bir durumlarını kontrol etmekte fayda var. Ufak beslemeler yapmanızda sakınca yoktur.
1- Yumurtalar larvalar gelişmiyorsa (gelişim durduysa) şeker (karbonhidrat) ağırlıklı besinlere daha çok ihtiyaçları olur. Bu dönemde sadece hücre yenilenmesi için protein kullanılır bu yüzden proteini çok az verebilirsiniz (ayda 1-2), stokları var ise sadece şeker yeteli olacaktır.
2- Koloni durmadan gelişime devam ediyorsa ve besin stokları yok ise normal besler gibi beslemelisiniz. Aşağıya benim kolonimin yaptığı ufak protein stoklarının fotoğrafını atıyorum, doğada kışın bu stokları kullanıyorlar.
Crematogaster kolonimin yaptığı kışlık stoklar, işçi karınca ekmeği yapar gibi ağzıyla istediği hale getiriyor.
![]()
Ekli dosyayı görüntüle 31845
Ekli dosyayı görüntüle 31846
Bu dönemde beslemek yanlış beslemek yanlış bir davranış değildir, içinizde yanlış bir şey yaparım korkusu olmasın.
5-6 derece kraliçe için soğuk olabilir. Soğuk bir odada ilkbahara kadar tutabilirsiniz.koloni boyutunda değil yalnız kraliçe var bu ve başka türleri ( yalnız kraliçe olan) yatırmadan önce beslemeli miyim? 2. Olarak crematogasterler dinlenme olarak 15 derece diyor ben 5 6 derecelik buzdolabına koysam olur mu?
Claustral bir tür ise beslemeye gerek yok. rehberden bu detaya bakabilirsiniz.Sadece kraliçe var beslemeli miyim ?
sorduğum soru clustral olması ile alakalı değil zaten kraliçe işçi çıkmadan beslemeye gerek duymuyor ama kış uykusu veya dinlenme tarzı bir şey yaklaşık 2-3 ay sürüyor kış uykusu için gereken enerji ile ilgili sorduğum soruClaustral bir tür ise beslemeye gerek yok. rehberden bu detaya bakabilirsiniz.
Kraliçe tek başına kış boyunca besine ihtiyaç duymayacaktır ama yinede dinlendirmeye sokmadan önce benim yumurta-bal karışımından yapıp verebilirsiniz. İlkbaharda ilk yumurtalarını yaptığında yine aynı karışımı vererek kaybettiği besinleri kazanmasına ve kolay işçi çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.
Canlı yem alternatif arayışı
Arkadaşlar çiğ yumurta beyazı ve balı karıştırarak protein oranı yüksek bir besin yaptım şuan baya sevdiler sizce çiğ yumurta beyzı sorun çıkartır mı ? Kendimi sizin için feda ettimkarincaciftligim.com
Messorda kış uykusu için tohum mu bu karışım mı dah iyi olur?(sadece kraliçe var)Kraliçe tek başına kış boyunca besine ihtiyaç duymayacaktır ama yinede dinlendirmeye sokmadan önce benim yumurta-bal karışımından yapıp verebilirsiniz. İlkbaharda ilk yumurtalarını yaptığında yine aynı karışımı vererek kaybettiği besinleri kazanmasına ve kolay işçi çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.
Canlı yem alternatif arayışı
Arkadaşlar çiğ yumurta beyazı ve balı karıştırarak protein oranı yüksek bir besin yaptım şuan baya sevdiler sizce çiğ yumurta beyzı sorun çıkartır mı ? Kendimi sizin için feda ettimkarincaciftligim.com
Tamamdır aradan bir ay geçti Kasım 'ı bekleyip balkonda yatırsam olur mu kraliçeyi bir de ek olarak kürdanla su vereyim mi?Messorlar dayanıklıdır ama kışın çok soğuğa dayanamayabilirler mümkünatı varsa 8 derece ve üstünde tutabilirsiniz. Beslemek hiç beslememekten daha iyidir.
6 derecede ölür mü? ölmez ise bu ay yatırım hatta yarın.Messorlar dayanıklıdır ama kışın çok soğuğa dayanamayabilirler mümkünatı varsa 8 derece ve üstünde tutabilirsiniz. Beslemek hiç beslememekten daha iyidir.
balkonda değil de kışın yanmayan bir soğuk oda var ise oraya koyabilirsin. balkonda 8 derecenin altına düşebilir.Tamamdır aradan bir ay geçti Kasım 'ı bekleyip balkonda yatırsam olur mu kraliçeyi bir de ek olarak kürdanla su vereyim mi?
Karıncalar için yaklaşık 8 derece uyku için iyi mibalkonda değil de kışın yanmayan bir soğuk oda var ise oraya koyabilirsin. balkonda 8 derecenin altına düşebilir.
Cinsten cinse değişiyor. ama genellikle 9-12 derece arası uygun oluyor. ama bunu hava durumuna bakaram anlayamazsın çünkü dışarıdaki sıcaklık ile oda sıcaklığı aynı değil. bunun için termometre gerekiyor. bildiğim ve gözlemlediğim kadarıyla soğuk yanmayan bir oda da herhangi bir koloniyi rahatlıkla kış uykusuna yatırabilirsiniz. zaten kışın soğuk etkisini gösterir.Karıncalar için yaklaşık 8 derece uyku için iyi mi
Teşekkürler 2 sorum olucaktıBiraz karışıklık var sanırsam bu konuda edindiğim bilgileri size aktarmaya çalışayım belki mantığını anlayıp sorunlarınızı çözebilirsiniz.
Kış uykusu ve dinlendirme dediğimiz olaylar karıncaların soğuk dönemlerde hayatta kalabilmek için geliştirdiği durumudur. Bu iki olayda da karıncaların normalde bulunduğu sıcaklığın daha altında bir sıcaklığı hissetmeleri gerekmektedir. Mesela yüzeye yakın yuvaları olan bazı karıncalar çok düşük sıcaklıklarlarla karşı karşıya kaldığı için abomenlerinde donmamak için antifriz salgılarlar. (Camponotus Herculeanus) Yüzeyden uzaklaşabilen karıncalar genelde dinlenme dediğimiz gelişimin yavaşladığı bir dönemi yaşarlar, Mesela messor sonbaharda uçuş yaptıktan sonra derine kazabildiği kadar kazar ve ılık bir bölgede kışın alete üreterek ilkbaharda uçuş gerçekleştirir. Bu dinlenme döneminde gelişim tamamen durmaz. Mesela Solenopsis Invicta Polonya'da kayıtlara geçti, normalde sıcağı çok seven bu tür Polonya'nın dondurucu soğuğundan kaçabilmek için kışın toprağın derinliklerine kazabildiği kadar kazarak ortama adapte oldu ve kışı ölmeden atlattı.
Doğasına yuvalarına bakarak kışın nasıl bir soğuğa maruz kaldıklarını gözlemleyerek kendi koloninizi/kraliçenizi sizde yatırıp ve dinlendirebilirsiniz. Mesela messor kraliçesini veya kolonisini kışın dinlendireceksiniz. Bodruma veya evin soğuk bir odasında tutabilirsiniz, genelde kışın güneş görmeyen cam kenarları dinlendirme için birebirdir. Ufak bir havluya sarıp evin içinde güneş görmeyen cam kenarında dinlendirebilirsiniz. Mesela Camponotus Sanctus koloninizi kış uyksuna yatıracaksınız. İlk başta messor gibi dinlendirip sonradan kışın son 1 ayı balkonda bir çekmecenin içinde havluya sarılı bir şekilde bekletebilirsiniz.
1-2 haftada bir ufak beslemeler yapabilirsiniz. Besleme yapmak yapmamaktan çok daha iyidir.
Ekte AntsCanada'nın kitabından kış uykusu ile bölümün yapay zeka ile çevilmiş pdf'i var, bakmanızı tavsiye ederim. (Kitap eski hatalar olabilir)