Rastgele taşın altından Camponotus sanctus kraliçesi buldum, işçileri var. Koloniden sadece kraliçeyi test tüpüne alsam yaşar mı?
Evet hocam birazi araştırdım ve almama kararı verdimHayır hocam yaşayamaz. Ahlaki olarak da bu çok yanlıştır.
Dostum bu konu hakkında bir şey bilmediğine adım gibi eminim. Uçuş olduğu zaman ne kadar az kraliçe hayatta kalıyor bunu biliyor musun? Tabi ki hayır. Hadi hayatta kaldılar diyelim, hayatta kalan 10 kraliçe ve koloni yağmurda telef oluyor geriye 1 tane koloni kalıyor.Sakın alma mazallah ekosistem falan çöker
Tamam işte dedimya ekosistem çöker diyeDostum bu konu hakkında bir şey bilmediğine adım gibi eminim. Uçuş olduğu zaman ne kadar az kraliçe hayatta kalıyor bunu biliyor musun? Tabi ki hayır. Hadi hayatta kaldılar diyelim, hayatta kalan 10 kraliçe ve koloni yağmurda telef oluyor geriye 1 tane koloni kalıyor.
Zaten kraliçeler doğada zar zor koloni kuruyor. Var olan bir koloniyi bozmak sence ne kadar doğru?Sakın alma mazallah ekosistem falan çöker
Dedim ya ekosistem çökerZaten kraliçeler doğada zar zor koloni kuruyor. Var olan bir koloniyi bozmak sence ne kadar doğru?
Bende ironi sandım kardeşim. Iyi hobiler.Dedim ya ekosistem çöker
Bu yorumları Tuğkan abinin son videosunun altınada yazdınız mı? Aynı çünkü
Yanlış hatırlamıyorsam Tuğkan abi o videoda komple yuvasıyla larvalarıyla birlikte almıştı kraliçe arıyı. Kraliçenin daha işçileri de yoktu. Aynı şeyler değil.Ben gerçekten diyorum doğada yuvasını yapıp larvalari olan bir koloniyi alıp yapay ortama koymak doğadan koparmak ile yuva yapmış bir karinca kralicesini almak arasında ne fark var. O taşın altında ki kraliçeyi almak sorun yaban arsini almak sorun değil mi ?
Tuğkan abi kolonin tamamını aldı. Sadece arıyı alsa aynı yorum ona da yapılırdı emin ol. Burda kraliçeyi alıp koloniyi bozmaktan bahsediliyor. Bizde düzgün bir şekilde yapılmaması gerektiğini söyledik.Ben gerçekten diyorum doğada yuvasını yapıp larvalari olan bir koloniyi alıp yapay ortama koymak doğadan koparmak ile yuva yapmış bir karinca kralicesini almak arasında ne fark var. O taşın altında ki kraliçeyi almak sorun yaban arsini almak sorun değil mi ?
Doğada bir tane karınca kolonisinin tamamını almakta kolay gelsin diyorum. Arılar ile karıncalar aynı değil. Arılar yüzeyde kurar karıncalar yer altında. Eğer taşın altında vs. sadece kraliçe ve yumurta-larvalarını görürseniz alabilirsiniz tabiki ama düşük ihtimal.O halde doğadan bir karınca kolonisini tamamen almakta aynı şey. Doğada oluşmuş bir karınca kolonisini tamamen almakta problem yok o halde. @anakin arkadaşa özellikle soruyorum malum ahlak konusunda "takıntılı"
Hocam bence konuyu kapatalım forumu çok meşgul ettik bu gidişle anlaşamayacağız zaten boş verin.O halde doğadan bir karınca kolonisini tamamen almakta aynı şey. Doğada oluşmuş bir karınca kolonisini tamamen almakta problem yok o halde. @anakin arkadaşa özellikle soruyorum malum ahlak konusunda "takıntılı"
İlginç. Bu durum ile sadece kraliçeyi almak, yapılan itiraz bakımından aynı şekilde itiraz edilmeliydi. Oluşmuş bir koloniden sadece kraliçeyi almaya yapılan itiraz şu: doğada kraliçenin hayatta kalma ihtimali çok düşük bundan dolayı oluşmuş bir koloninin kraliçesini almak doğaya zarar verir. Peki itiraz bu iken koloninin tamamını almakta aynı şeyi dogurmuyor mu ? @anakin arkadaşa işin ahlak boyutunu özellikle soruyorum. Oluşmuş bir koloninin tamamını dahi alsak ahlaki mi ?Doğada bir tane karınca kolonisinin tamamını almakta kolay gelsin diyorum. Arılar ile karıncalar aynı değil. Arılar yüzeyde kurar karıncalar yer altında. Eğer taşın altında vs. sadece kraliçe ve yumurta-larvalarını görürseniz alabilirsiniz tabiki ama düşük ihtimal.
Neden yoksa eylemlerin sonuçları kişiden kişiye değişiyor mu ?Hocam bence konuyu kapatalım forumu çok meşgul ettik bu gidişle anlaşamayacağız zaten boş verin.
Kesinlikle katılıyorum bende bunu söylüyorum iki durum arasında hiç bir fark yok. Peki herhangi bir üyeye hobiciye yapılan itirazlar, yaban arsı kolonisini doğadan ayıran kişiye neden yapılmıyor ona yapılmıyorsa bize neden yapılıyor. Ahlak bekçisi kişilere özellikle soruyorumDoğadan bütün koloniyi almakla sadece kraliçeyi almak arasında "doğaya olan etki" bağlamında bir fark yok. Ekosistemden bir üyeyi dışarıdan müdahale ile çıkarıyorsunuz. Bir tarafta sadece kraliçeyi alıp işçilerin ölmesine, dolaylı yoldan kraliçenin ölmesine vesile oluyorsunuz bir taraftan tüm koloniyi alarak ekosistemdeki besin zincirine müdahale ediyorsunuz. Aslında iki türlü de besin zincirinden bir üyeyi koparıyorsunuz. @salazar , itirazında haklıdır. Ahlaki boyut üzerine tartışmanızı tavsiye etmem, tartışacaksanız doğaya olan etkisini seviyeli bir şekilde tartışabilirsiniz.
Dediğim gibi, ahlaki boyutundan hesap sormak kimsenin haddine değildir. Doğaya olan etkimiz kaçınılmaz ancak evinizin camına yuva yapan bir arıyı rahatsızlık verdiği için öldürmek yerine alıp evde beslemenizin bana kalırsa daha uygun olduğunu ve doğaya saygılı bir davranış olduğunu söyleyebilirim.Kesinlikle katılıyorum bende bunu söylüyorum iki durum arasında hiç bir fark yok. Peki herhangi bir üyeye hobiciye yapılan itirazlar, yaban arsı kolonisini doğadan ayıran kişiye neden yapılmıyor ona yapılmıyorsa bize neden yapılıyor. Ahlak bekçisi kişilere özellikle soruyorum