Yakın zamanda rehberini oluşturmayı planlıyordum. Alıp beslerseniz ve sonrasında deneyim olarak bana aktarırsanız bilgilerinizi güzel olur. Birde inbreeding tür olduğu için fazladan kraliçeler vardır. Bulursanız bende sahiplenmek isterim açıkçası.
Merhabalar Ares,dün gece transferin tamamını izleyemedim dolayısıyla uykum geldiği için yarı da kesip uyudum ama muhtemelen 1000 üzeri kraliçeye sahip bir koloni.Siteye atıp cins bilgisi almak için aldığım kraliçeyi de şırınganın içerisin de unuttum.
Dolabımda duruyordu ve sabah aklıma geldi,bir bakayım dedim ve şırınganın içerisin de tahnimince 70 80 tane kadar işçi ve kraliçe vardı.Her zaman ki gibi sızlmışlar içeriye ve kraliçeyi almadan konumlanmışlar orada.Giriş yaptıkları yeri kapattım ve gözlemlemeye başladım, tabi daha uzun ve detaylı bir gözlem gerekiyor tür hakkında ki bilgilere ulaşabilmek için ama sabahın erken saatlerinden bu yana edindiğim bilgileri paylaşayım seninle.
Şırınganın içerisin de toplu iğne başından daha büyük yumurta yığını gördüm.Taminimce 200-300 adet kadar yumurta var,başta yiyecek taşımışlardır diye düşündüm çünkü aşırı küçük bir tür olduğu için yumurtalar belli olmuyordu ama flaş ve zoom açınca yumurta olduğunu anladım.
Kraliçeye gelince,gördüğüm tüm karınca cinslerinden daha ilgililer kraliçesine karşı,etrafını onlarca işçi sarmış devamlı olarak hiç durmaksızın tüm işçiler krakiçeyi besliyordu.Kraliçe de daha önce görmediğim bir şey gördüm;Zoomlayıp incelediğim de 7-8... adet yumurtayı tek seferde yumurtluyordu.
Yıllarca istemeden de olsa gözlemledim ve şuan elim de bulunan bu tek kraliçeli koloni de bir deneme yaptım beslenme hakkında şu bilgileri verebilirim;Böceklerle ilgileniyorlar evet,ama şundan tamamen eminim ki kırmızı ve beyaz çiğ-pişmiş etleri muazzam bir iştahla yiyorlar.Sinek,kurt,çekirge ve tırtıl verdim afiyetle yediler.
Ama et verdiğim de şırınga da bir kaç işçi kaldı,işçilerin tamamı verdiğim et parçasının üzerine üşüştüler.Et,karıncalardan dolayı görünmüyordu artık.Et suyunu hızlı bir şekilde içip abdomenlerini şişirdiler ve diğer karınca cinslerine nazaran aralarında besin alışverişi yapmak yerine doğruca kraliçeye ulaşıp teker teker kraliçeyi beslediler.
Beslemeleri bittikten sonra kendi aralarında besin alışverişi yaptılar, ayrıca eklemek istiyorum;Sosyal ağları fazlasıyla gelişmiş bir tür.Koordinasyonları ve birlikte dengeli ve uyumlu hareketleri muazzam bir senkronizasyon oluşturuyor.
Şimdilik vereceğim bilgiler bu kadar,umarım işine yarar iyi hobiler🙂