Cataglyphis Kraliçemin Yumurtlama Süreci

Kuzeyli

Nanitik
Üye
Merhabalar.
Cata kraliçem kendisini bulup tüpe koymamın üzerinden geçen 37 gün sonucunda yumurtladı.
Hali hazırda elimde 3 tane kraliçe olduğu ve hepsine farklı bir bakım rutini uyguladığım için bende çalışan ve çalışmayan şeyleri yazıp foruma bilgi girişinde bulunmak istedim. Bazı şanslı kişiler bulur bulmaz tüpte yumurtlatmayı başarıyor bazıları da bizim gibi uğraşıp duruyor.

Öncelikle yumurtlayan kraliçenin düzenini anlatayım.

IMG_9078.jpeg
(18 haziranda bulduğum gün çekilen foto)

Kendisini bulduktan sonra standart test tüpüne koydum. Zaten evimin önünde bulmuştum. Sonradan hemen yan sokakta bir yuva keşfettim ve ordan bir adet majör kaçırıp benim kraliçeye eklemesini yaptım. Birbirlerini kabul ettiler. Hatta majör yuvaya aynı koloniden eklemeye çalıştığım minörleri öldürdü, ben de başka ekleme yapmaya çalışmadım.

D06E2521-4A70-4662-94F6-4F3F7F64A4E7.jpeg
Daha sonra beslemesi vs kolay olsun diye şöyle bir outworld yaptım.

Bundan sonraki süreçte aslında pek bir şey yok. Beklemeye koyuldum. Bu süreçte pamuğa emdirilmiş şekerli suyu sık sık verdim. Bir de ara sıra evde bulduğum güveleri öldürüp verdim. Majör zaten hemen bunların içinden geçti. Daha sonra daha sürdürülebilir olsun diye un kurdu ve buffalo kurdu aldım. 24 temmuz günü yuvalarına büyük bir un kurdu bıraktım. Daha sonrasında 26 temmuza kadar bakmadım. 26 temmuz günü kontrol ettiğimde yumurtaları gördüm. Un kurdu tamamen yok edilmişti. Ve tüpte 10 civarı yumurta vardı.

IMG_9867.jpeg

Strese sokmamak için fazla şey etmedim. İlerleyen zamanlarda detaylı fotoğraflar çekerim.
Bu süreçte umudumu kesmiştim. Hatta yeni kraliçe aramaya bile başlamıştım. Muhtemelen bunlar çiftleşmedi diye düşünüyordum. Kraliçe de sürekli pamuğu kazıp duruyordu ilk bulduğumda, ya da yuvadan kaçmaya çalışıyordu. Ama bırakmaya da içim el vermedi ölene kadar bakmaya karar verdim. Yumurtlaması benim için sürpriz oldu.

Bence yumurtlamaya etki eden faktörler:

1-Havaların ısınması.
2-Düzenli besleme(protein) (besin sıklığı arttı).
3-Karanlık ortam. tüplerin üzerinde kırmızı asetat kağıdı var ama bence ışığı hissedebiliyorlar o yüzden siyah poşetle örtüyorum.
4-İşçi eklemesi(?) bunun o kadar etkisi olduğunu düşünmüyorum.

Gelişmeleri yazacağım.

Son düzenleme: