Cataglyphis kraliçem neden yumurtlamıyor?

mel

Yumurta
Üye
16 Mayıs'ta bir Cataglyphis kraliçesi buldum. İlk defa bu türe bakıyorum. İlk başta kendi haline bıraktım yaklaşık bir hafta kadar, fakat yumurtlamadı. Sonra birkaç yerde işçi eklendiğini duydum ve ben de işçi ekledim. Hiç kavga olmadı, kraliçe direkt kabul etti.
Tüplerinin etrafındaki kırmızı kağıttan ne zaman baksam, işçi dışarıdaki pamuğu ısırıyordu. Ben de yine birkaç yerde gördüğüm üzere outworld bağladım. Outworld bağlı şekilde yaklaşık bir hafta kadar kaldılar ama hâlâ yumurta yoktu.
Ben de yuvaya alışmamışlardır diye daha az su koyarak yeni bir tüp ekledim, belki nem sıkıntısı vardır diye. Ama şu an baktığımda iki tüpe de girmiyorlar, sadece dışarıda takılıyorlar. Kraliçenin yumurtlama gibi bir derdi yokmuş gibi davranıyor. İşçi de çoğu zaman ya boş boş dolaşıyor ya da yerleri eşeliyor.
Ne yapmam lazım?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Arax

Pupa
Üye
16 Mayıs'ta bir Cataglyphis kraliçesi buldum. İlk defa bu türe bakıyorum. İlk başta kendi haline bıraktım yaklaşık bir hafta kadar, fakat yumurtlamadı. Sonra birkaç yerde işçi eklendiğini duydum ve ben de işçi ekledim. Hiç kavga olmadı, kraliçe direkt kabul etti.
Tüplerinin etrafındaki kırmızı kağıttan ne zaman baksam, işçi dışarıdaki pamuğu ısırıyordu. Ben de yine birkaç yerde gördüğüm üzere outworld bağladım. Outworld bağlı şekilde yaklaşık bir hafta kadar kaldılar ama hâlâ yumurta yoktu.
Ben de yuvaya alışmamışlardır diye daha az su koyarak yeni bir tüp ekledim, belki nem sıkıntısı vardır diye. Ama şu an baktığımda iki tüpe de girmiyorlar, sadece dışarıda takılıyorlar. Kraliçenin yumurtlama gibi bir derdi yokmuş gibi davranıyor. İşçi de çoğu zaman ya boş boş dolaşıyor ya da yerleri eşeliyor.
Ne yapmam lazım?
Sıcaklık kaç derece birde Fotoğraf atabilir misiniz?

mel

Yumurta
Üye
Odamda tutuyorum sicaklik icin bir isitici ped kullanmiyorum. Zaten adanada yasadigim icin en dusuk 27 en fazla 33 oluyo surekli bakiyorum. Yemleri ve sekerli suyu da haftada bir veriyorum isci icin, daha sabah degistirdim ama ilgilenmediler.

Sıcaklık kaç derece birde Fotoğraf atabilir misiniz?
Un kurduna yakın olan yuva yeni eklediğim kraliçe içinde şuan ama isçi hala disarida takiliyor.

Ekli dosyalar

• 20250530_160817.jpg
    20250530_160817.jpg
    56.4 KB · Görüntüleme: 27
  • IMG-20250530-WA0000.jpg
    IMG-20250530-WA0000.jpg
    58.8 KB · Görüntüleme: 27
  • IMG-20250530-WA0001.jpg
    IMG-20250530-WA0001.jpg
    21.6 KB · Görüntüleme: 27

Arax

Pupa
Üye
Odamda tutuyorum sicaklik icin bir isitici ped kullanmiyorum. Zaten adanada yasadigim icin en dusuk 27 en fazla 33 oluyo surekli bakiyorum. Yemleri ve sekerli suyu da haftada bir veriyorum isci icin, daha sabah degistirdim ama ilgilenmediler.

Un kurduna yakın olan yuva yeni eklediğim kraliçe içinde şuan ama isçi hala disarida takiliyor.
Pek anlayamadım sıcaklığı arttırıp biraz daha büyük bir kutuya geçirebilirsiniz birde öyle deneyin

ysa

Minör
Üye

Hocam Cataglyphislee yüksek sıcaklık (40-35°C) severler. Bunun için genelde ışık kullanılır. Işıktan mahrum bırakmış olabilir misiniz ?

mel

Yumurta
Üye
Hocam Cataglyphislee yüksek sıcaklık (40-35°C) severler. Bunun için genelde ışık kullanılır. Işıktan mahrum bırakmış olabilir misiniz ?
Aslında direkt ışık almayan bir yerde duruyor fakat bu daha iyi değil mi? Şuan o ısıya ulastirabilecek bir duzeneğim yok ama yarindan sonra zaten 34 35 derece olacak burası. Sizce kesinlikle ısı veren bir mekanizma eklemek zorundamıyım?

Pek anlayamadım sıcaklığı arttırıp biraz daha büyük bir kutuya geçirebilirsiniz birde öyle deneyin
Daha büyük bir kutu ne gibi bir fayda saglayacak hocam. Zaten iki karinca icin yeterli olmaz mi bu sizce?

ysa

Minör
Üye
Aslında direkt ışık almayan bir yerde duruyor fakat bu daha iyi değil mi? Şuan o ısıya ulastirabilecek bir duzeneğim yok ama yarindan sonra zaten 34 35 derece olacak burası. Sizce kesinlikle ısı veren bir mekanizma eklemek zorundamıyım?
Bu tür ışığa çok ihtiyaç duyar. Işık eklemek gerekir.
Ben bu sebepten olduğunu düşünüyorum

Daha büyük bir kutu ne gibi bir fayda saglayacak hocam. Zaten iki karinca icin yeterli olmaz mi bu sizce?
Cata lar geniş bir alanda dolaşabilirler. Büyük bir yer olması onlar için güzel olur.

Demo

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Ne yapmam lazım?
Kimsenin demediğine inanamıyorum gerçekten. Beslemeye yapacaksınız, Cataglyphis semi claustral bir cins. Pamuğu kazma ve dışarıda dolanmaları da bu yüzden, avlanmaya çalışıyorlar. Ayrıca outworld’e ısıtmak ve güneşi andırmak için ışık kaynağı koymanız gerek.

mel

Yumurta
Üye

Cata lar geniş bir alanda dolaşabilirler. Büyük bir yer olması onlar için güzel olur.
Peki ışığın fazla ısı yayan türlerden olmasi lazim mı ? Ve sürekli mi vermeliyim, nasil yapmaliyim?

Eski bir akvaryumum var ona geçiriyim o zaman

ysa

Minör
Üye
Peki ışığın fazla ısı yayan türlerden olmasi lazim mı ? Ve sürekli mi vermeliyim, nasil yapmaliyim?
Evet ısı yayan bir ışık lazım. Tahmini olarak 25W yeterli olacaktır.
Sürekli değil gün doğumu gibi yapabilirsiniz. Belirli bir periyotle açıp kapatabilirsiniz. Örnek olarak, 10:00 da açabilir 20:00 da kapatabilirsiniz

LuciFeci

Minör
Üye
1- öncelikle outworld çok büyük köle işçi ve kraliçe iletişim kurmakta zorluk çekiyorlar.
2- Test tüplerinden birini kaldırmanızı öneririm çünkü işçi diğerini saklanma alanı olarak kullanabilir.

Tavsiyem: ekstra 1 işçi daha eklemeniz( diğer işçiyi aldığınız koloniden almanız daha sağlıklı olur).

Outworld’ü küçültün. Küçük bir saklama kabını tüpün ağzı girecek şekilde delip tüple bağlantı sağlayabilirsiniz.

ysa

Minör
Üye
Kimsenin demediğine inanamıyorum gerçekten. Beslemeye yapacaksınız, Cataglyphis semi claustral bir cins. Pamuğu kazma ve dışarıda dolanmaları da bu yüzden, avlanmaya çalışıyorlar. Ayrıca outworld’e ısıtmak ve güneşi andırmak için ışık kaynağı koymanız gerek.
Besleme yaptığını düşünmüştüm

mel

Yumurta
Üye
Yemekle ilgilenmiyorlar ama, yaklaşık 6 7 saat oldu un kurdunu vereli ama hiç ilgilenmediler ikiside. Bir de kraliçe onu besleyecek işçisi olursa yuvadan cikmamasi gerekmiyormu hocam?

Besleme yaptığını hiç söylememiş, paragrafa başlarken de “İlk başta kendi haline bıraktım.” demiş.
Besleme yapiyorum zaten belirtmeyi unutmusum kusura bakmayin.

1- öncelikle outworld çok büyük köle işçi ve kraliçe iletişim kurmakta zorluk çekiyorlar.
2- Test tüplerinden birini kaldırmanızı öneririm çünkü işçi diğerini saklanma alanı olarak kullanabilir.

Tavsiyem: ekstra 1 işçi daha eklemeniz( diğer işçiyi aldığınız koloniden almanız daha sağlıklı olur).

Outworld’ü küçültün. Küçük bir saklama kabını tüpün ağzı girecek şekilde delip tüple bağlantı sağlayabilirsiniz.
Biraz once de outworldu buyutmemi soylediler ama.

Son düzenleme:

LuciFeci

Minör
Üye
Yemekle ilgilenmiyorlar ama, yaklaşık 6 7 saat oldu un kurdunu vereli ama hiç ilgilenmediler ikiside. Bir de kraliçe onu besleyecek işçisi olursa yuvadan cikmamasi gerekmiyormu hocam?

Besleme yapiyorum zaten belirtmeyi unutmusum kusura bakmayin.

Biraz once de outworldu buyutmemi soylediler ama.
Kesinlikle önermiyorum büyütmeni. Büyük outworld hiçbir işe yaramaz ,daha çok birbirlerinden kaçarlar.

waynhen

Intercaste
Yardımsever
Üye
Hocam Tuğkan abi bu cinsin videolarını çekiyor YouTube'de Karınca Çiftliğim kanalında.Bence ordan takip et yaptığı izlediği yolları uygula sende.Gayet başarılı sonuçlarda alıyor yani.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Merhaba, konunun çok dağıldığını düşündüğümden yapmanız gerekenleri kısaca yazacağım.

1- Isıtıcı ped yeterli değildir, ısıtıcı ped yerine güneşi taklit edebilmek adına aşırı ısınan ampullerden alıp outworlde ışık ve ısı vereceği şekilde ayarlamalısınız. Gece gündüz döngüsünü taklit edebilmek adına da akşama doğru ampulü kapatmalısınız. Ama ortam sıcaklığı fazla düşmemeli, outworld gündüz 30-40 gece 25-30 olacak şekilde ayarlanabilir mesela. Tüp de daha serin olmalı. Uğraşmak istemiyorsanız zamanlayıcı bağlayarak bu döngüyü otomatikleştirebilirsiniz.

2- tüp şeffaf bir cover ile sarıldığından kraliçeniz için tam olarak yuva izlenimi yaratmıyor olabilir. outworlddeki kum miktarını tüpü kuma gömebileceğiniz seviyede arttırın ve tüpü ağızı açıkta kalacak şekilde kuma gömün.

3- outworldü büyütün. Outworldde gündüzleri sıcak olacak bir alan ve gölgede serin kalacak iki farklı yer olmalı. sıcak kalacak alana taşlar koyarak biraz daha rahat etmeleri sağlanabilir. Taşlar ısınacağından hoşlarına gider genelde.

4- Beslediğiniz gün sayısını arttırın. Haftada 2-3 kez besleyin. Cataglyphisler doğada bir nevi ''çöpçü'' olduğundan, yani gündüz sıcaktan ölen böcekleri topladığından siz de öldürdüğünüz canlı yemi o sıcak yerde bırakmalısınız. Ve besleme sıklığını arttırmanızı önermemin bir diğer sebebi büyük bir cins olduğundan yumurta ve işçi üretimi için daha fazla proteine ihtiyaç duyuyor olmalarından kaynaklı.

5- Tüplerin içine az miktarda kum koyun. Cam yüzey karıncalarda tam olarak yuva izlenimi vermez, kaydıkları için bazen tam olarak yuvada olduklarını hissedemeyebilirler. Ayrıca larvaların gelişimi için kum önemlidir, kum yoksa larva ve işçi gelişimi için uygun ortam da yok demektir.

6- Outworldün nasıl bir ortamda durduğu bilgisini vermemişsiniz sanırım. Eğer sürekli ses veya titreşim olan bir yerde bulunuyorsa bu da kraliçenin yumurtlamamasına sebebiyet verebilir

1-2 Hafta içerisinde yumurtlamazsa 1-2 adet daha işçi eklemeyi düşünebilirsiniz. Daha fazla eklemeyin, ve işçileri seçerken şu anda koyduğunuz işçiyi bulduğunuz yere tekrar gidip oradan işçi alın. İşçileri seçerken majör veya büyük işçileri almayın. Daha ufak işçileri alın.