Cataglyphis kraliçeleri mi?

Volkanka

Yumurta
Üye
Kanatlı bir Cataglyphis buldum. Biraz daha aradığımda 4 tane daha buldum ama kanatsızlardı.
Bunlar kraliçe mi yoksa bilmeden işçi mi toplamışım?
Fotoğraftaki 4 Cataglyphis'de birbirinden farklı Karıncalar.

Ekli dosyalar

• IMG_1917.jpeg
    IMG_1917.jpeg
    17.9 KB · Görüntüleme: 71
  • IMG_1916.jpeg
    IMG_1916.jpeg
    18.7 KB · Görüntüleme: 68
  • IMG_1914.jpeg
    IMG_1914.jpeg
    18.2 KB · Görüntüleme: 70
  • IMG_1915.jpeg
    IMG_1915.jpeg
    19.4 KB · Görüntüleme: 71
Moderatör tarafında düzenlendi:

LuciFeci

Minör
Üye
Bu çok söylenen bir şey ama ben ilk işçiye kadar ulaşan insanların tecrübelerini merak ediyorum. Kim neler yaparak ve neleri yapmayarak işçilere ve büyük bir koloniye ulaştı
Maalesef işçisiz başaramadım ben ama işçi ekleyip maks verim aldığım dönemim oldu. Alateler çıkmaya başlamıştı. O dönem öğrenci evinde olduğum için ilgilenemedim ve kolonimi kaybettim.

Şuan elimde larvalı, major köleli ve outworlde bağlı bir Cataglyphis kraliçesi var ve yavaş yavaş pupaya dönüşüyorlar.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Bu çok söylenen bir şey ama ben ilk işçiye kadar ulaşan insanların tecrübelerini merak ediyorum. Kim neler yaparak ve neleri yapmayarak işçilere ve büyük bir koloniye ulaştı
İki şekilde de işçiye ulaşmak mümkün, ama besleme yapılmayan işçilerin daha güçsüz ve dayanıksız çıktığını gözlemledim. Bu sebeple bence devam ettirilebilir bir koloni için besleme kesinlikle yapılmalı. Bence kraliçeyi bulduğunuz andan itibaren tam donanımlı bir kuruluma koymalısınız. Isıtıcısı, kumu veya geniş alanı olsun her şeyi tam olmalı. Yumurtlatmak ve ilk işçileri çıkartmak işin sadece başı ve benim gözümde bir gelişim bile değil. Asıl zor olan işçi sayısı arttığında bu yumurtlamayı devam ettirebiliyor olmak. Daha önceki konularda bahsettiğim donanımlı kurulumları kurmamak bir yerden sonra belli bir işçi sayısında takılı kalmanıza hatta koloninin zamanla çökmesine sebep oluyor.
Özetle hiçbir şey yapmasanız dahi kraliçe yumurtlayıp işçi çıkartabiliyor bunda bir sorun yok. Ama sürdürülebilir bir koloni kurmak adına donanımlı bir kurulum, doğru sıcaklık değerleri ve doğru besleme yapıyor olmak önemli.

Kuzeyli

Pupa
Üye
İki şekilde de işçiye ulaşmak mümkün, ama besleme yapılmayan işçilerin daha güçsüz ve dayanıksız çıktığını gözlemledim. Bu sebeple bence devam ettirilebilir bir koloni için besleme kesinlikle yapılmalı. Bence kraliçeyi bulduğunuz andan itibaren tam donanımlı bir kuruluma koymalısınız. Isıtıcısı, kumu veya geniş alanı olsun her şeyi tam olmalı. Yumurtlatmak ve ilk işçileri çıkartmak işin sadece başı ve benim gözümde bir gelişim bile değil. Asıl zor olan işçi sayısı arttığında bu yumurtlamayı devam ettirebiliyor olmak. Daha önceki konularda bahsettiğim donanımlı kurulumları kurmamak bir yerden sonra belli bir işçi sayısında takılı kalmanıza hatta koloninin zamanla çökmesine sebep oluyor.
Özetle hiçbir şey yapmasanız dahi kraliçe yumurtlayıp işçi çıkartabiliyor bunda bir sorun yok. Ama sürdürülebilir bir koloni kurmak adına donanımlı bir kurulum, doğru sıcaklık değerleri ve doğru besleme yapıyor olmak önemli.
Sıcaklık konusunun nasıl üstesinden geliyorsunuz?

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Sıcaklık konusunun nasıl üstesinden geliyorsunuz?
Gündüz 35-40 Akşamları 25-30 derece olacak şekilde ayarladım hep. Sabah güneş doğduğu andan itibaren ampulü ufak ufak açan bir zamanlayıcım vardı. Saat 11 den sonra tam olarak açılmış oluyor ve akşam 7 de de kapanmaya başlıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Akşamları da ampul kapalı ısıtıcı ped açık oluyordu. Buradaki önemli nokta yuvanın aşırı sıcak olmaması. Çünkü doğada da zaten yuvaları toprak altında, yani dışarıya göre çok daha serin yerlerde oluyor. İşçi sayısı arttıkça sıcaklığın yavaş yavaş azalması ve yavaş yavaş arttırılması doğayı taklit edebilmek ve canlıların kafasını karıştırmamak adına bence önemli. Dediklerim bence kraliçeden itibaren uygulanması gereken bir ısıtma yöntemi, başlarda işçi sayısı az olduğundan bunların önemi fazla fark edilmeyebiliyor. 50 İşçisi olan bir cataglyphis kolonisinde fazla fark etmeyebilirsiniz mesela, ama koloni büyüdükçe sıcaklığın nasıl etkilediği inanılmaz fark ediliyor. Bu kadar fark ettiğini gördükten sonra kraliçeden itibaren bu şekilde ısıtma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü büyük bir koloniyi etkiliyorsa bir kraliçeyi veya ufak bir koloniyi de etkiliyordur mutlaka.