Cataglyphis kraliçe tespiti nasıl yapılır?

AlperenKrAz

Larva
Üye
Merhaba Cataglyphis cinslerinde (özellikle noduslarda) baktığım zaman kraliçeyle majorlar birebir aynı. Nerden baksam da farkı anlamıyorum. Görsellerle detaylı bi şekilde anlatabilecek biri var mı?

Mustafaf

Media
Üye
Merhaba Cataglyphis cinslerinde (özellikle noduslarda) baktığım zaman kraliçeyle majorlar birebir aynı. Nerden baksam da farkı anlamıyorum. Görsellerle detaylı bi şekilde anlatabilecek biri var mı?
Torax bölgesinden anlayabilirsin, Bekleyin fotoğraf atacağım.

Bakın 1. fotoğrafta Torax kısmı kambur değil, ikinci fotoğrafta ise kambur, aynı zamanda abdomen farkı var, bu arada her kraliçe ve işçi farkı budur, cins/tür fark etmez.

Ekli dosyalar

• IMG_0604.jpeg
    IMG_0604.jpeg
    19.3 KB · Görüntüleme: 12
  • IMG_0603.jpeg
    IMG_0603.jpeg
    23.2 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleme:

LuciFeci

Minör
Üye
Kraliçe majordan da büyük. Majorlerin abdomeni havada oluyor hep bi tetikte duruyorlar ama kraliçeleri öyle değil abdomen hafif havada ve şişkin oluyor.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Hocam majorların kafası vücutlarına kıyasla daha asimetriktir yani kafası büyüktür ve vücudu işçilerden sadece biraz daha büyüktür. Kraliçede ise bu oran eşittir yani kafası vücuduna oranla normal bir boyuttadır.

Cataglyphis frigidus persicus Iran Hugo Darras Flickr

Burada cataglyphis majorunu ve işçilerini görüyorsunuz, fark ettiyseniz majorun kafası vücuduna oranla çok büyük, özellikle petiole ve toraks kısmına oranla.

gqv053nm.png
Burada ise bir cataglyphis kraliçesi görüyorsunuz. Sırt kısmı daha büyük ve kambur, ayrıca vücudu eşit oranda büyümüş, yani major gibi kafası fazla büyümemiş.
Ek olarak kraliçelerde kanat izleri bulunur fotoğrafta ok ile gösterdiğim yer kanat izidir. Bu farklara dikkat ederek az çok kraliçe mi major mu olduğunu kolayca ayırt edebilirsiniz.

Son düzenleme: