Cataglyphis İşçi ekleme tecrübem

Kuzeyli

Nanitik
Üye
Herkese merhaba;

Geçen günlerde evimin hemen önünde, şans eseri bir Cataglyphis kraliçesi bulmuştum. Normalde çevremde hiç bu cinsin kolonisinden yok sanıyordum.

Dün spora giderken, şans eseri hemen yan sokağımda bir koloni buldum ve denemek için majör diyebileceğimiz boyutta bir işçi kaçırdım.

İşçiyi eklemeden önce buzdolabına koyup 10 dakika beklettim. Çıkarttığımda ilk başta öldü sandım çünkü ters dönmüş bir şekilde yatıyordu. Daha sonra elimin sıcaklığını alınca yine hareketlendi ve kraliçemin olduğu tüpe ekledim. Biraz korktum, ancak birbirlerine saldırma ya da başka türden olumsuz bir durum yaşanmadı. Bir gün beraber geçirdiler.

Daha sonra, bugün aynı yerden 1 adet de minör aldım ve bu sefer 5 dk dolapta beklettim. Bu sefer öyle yatar pozisyonda değildi, sadece hareketleri yavaşlamıştı. Tabii buzdolabına koyduğum tüpte aynı koloniden aldığım birden fazla minör/medya ve majör vardı; 5 tane falan.

Daha sonra bulduğum bu minörü, aynı koloniye eklediğimde, bu sefer dün aynı yerden aldığım majör karınca, kendisiyle aynı koloniden gelen minöre saldırdı ve öldürdü. Neden böyle bir şey yaptılar, anlamadım ama buradan 2 sonuç çıkarıyorum.

1- Buzdolabında daha uzun süre bekletmek, işçi eklemenizin başarı şansını artırabilir.
2- Dün yaptığım ekleme başarıyla sonuçlanmış.

Yeni yapacağım test ise şöyle olacak: Önceden kalma, hazır bir test tüpüm vardı. Ona 1 adet minör/medya ekledim. Birkaç gün beklettikten sonra, yine 10 dakika civarı buzdolabında bekletip, başka bir işçisiz kraliçeye eklemeye çalışacağım. Ancak türleri uyuşuyor mu, emin değilim. Ya da türlerinin uyuştuğundan emin olduğum koloniye ekleyebilirim, ama bu sefer yine majör tarafından öldürülme riski var.

Tavsiyeniz nedir? Nasıl bir yol izlemeliyim?

Ekli dosyalar

• IMG_9154.jpeg
    IMG_9154.jpeg
    57.5 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG_9155.jpeg
    IMG_9155.jpeg
    42 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG_9153.jpeg
    IMG_9153.jpeg
    63.6 KB · Görüntüleme: 9

WradSX

Intercaste
Yardımsever
Üye
Hocam cataglyphisler bölgeci karıncalardır. Bir süre kendi öz yuvalarından ayrı kalırsa yuvasında ki karıncaları yabancı muamelesi yaparlar. Major de savunma kastı olduğu için minör işçiye saldırır. Bu sebebi.

Sana tavsiye vereyim. Minör işçileri 1-2 gün tek başlarına tüplerde beklet. Feromonları azalır.

Kraliçe ve minör işçileri aynı anda bilmedikleri bir ortama koy(major olmasın).

Karıncaları 10 dakika kadar buzdolabında tur. Saldırganlıklarını azaltır.

Tek tek ekleme işçileri toplu ekle.

Saygılar.

Kuzeyli

Nanitik
Üye
Hocam cataglyphisler bölgeci karıncalardır. Bir süre kendi öz yuvalarından ayrı kalırsa yuvasında ki karıncaları yabancı muamelesi yaparlar. Major de savunma kastı olduğu için minör işçiue saldırır. Bu sebebi.

Sana tavsiye vereyim. Minör işçileri 1-2 gün tek başlarına tüplerde beklet. Feromonları azalır.

Saygılar.
hocam şu an ayrı bir tüpte bekletiyorum. Hatta o tüp bu kraliçenin eski tüpü. Ama şu an majör ve kraliçeyi ayırma imkanım yok maalesef. Alanları çok dar ve birbirlerine alıştılar. Bozmak istemiyorum. O yüzden diğer işçisiz kraliçeye eklemeyi deneyeceğim ama onun da alanı çok büyük. Bir de bu minörlerden ona eklemeyi denedim ama çok agresifleştiler. Acaba aynı tür değiller mi diye düşündüm. Emin olamadım. Sizce riske atmaya değer mi?

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Hocam cataglyphisler bölgeci karıncalardır. Bir süre kendi öz yuvalarından ayrı kalırsa yuvasında ki karıncaları yabancı muamelesi yaparlar. Major de savunma kastı olduğu için minör işçiye saldırır. Bu sebebi.

Saygılar.
Teşekkür ederim bunu yaydığınız için.
Ama bir kaç eksik var, majörler savunma kastı değildir.
İşçileri toplu şekilde koymak yüksek risklidir, tek tek konulmalı. Keyifli hobiler.🍫

Kuzeyli

Nanitik
Üye
İşçileri toplu şekilde koymak yüksek risklidir, tek tek konulmalı. Keyifli hobiler.🍫
Hocam ben de aynısını düşündüm, çünkü topluca kraliçeye saldırma durumu olursa kurtarmam imkansız olurdu.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Hocam ben de aynısını düşündüm, çünkü topluca kraliçeye saldırma durumu olursa kurtarmam imkansız olurdu.
Evet ilk aşamada bir işçi verilir. Uzun süre gözlem yapılır, 24 saat içerisinde ölüm olmazsa ve eklenen işçiyle kraliçe arasında yakın temas, trophallaxis varsa her gün bir işçi verilir.

Türlerin aynı olduğunu bilemeseniz bile en azından görünüm bakımından birbirlerine çok benzemeleri gerekir. Numune işçi minimum 3 gün tek başına izole edilir, bana sorarsanız en az 1 hafta veya 10 gün izole kalması çok daha iyidir. Buz dolabı mevzusunda, ölümler yaşanmaması için tüpün etrafını kalın bir bezle sarmanız gerekiyor, bu soğuğu bir ölçüde kırar ve şoka girip ölmesine engel olur.

İlk işçi verilince ve kraliçeyle ilk temaslar yapıldığında şekerli su verilir, trophallaxis tetiklendiğinde koku alışverişi güçlenir ve işçi kraliçenin kokusuna daha hızlı entegre olur.

Yazdıklarımı göz önünde bulundurarak sizin süreciniz de neleri yanlış yaptığınızı düşünün. Her şey harfiyen doğru yapıldıysa ve yine de ölüm olursa normaldir.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Majör işçi eklemenin fazla bir mantığı yok aslında. Çünkü işçi eklemedeki amacımız işçilerin kraliçenin yumurtaları ile ilgilenmesi ve koloniye yemek getirerek kraliçenin daha az enerji harcayarak daha fazla yumurta üretmesini sağlamaktır. Majörler minörler ile az çok aynı görevi görürler tek farkları büyük olduklarından kraliçeye saldırma durumlarında kraliçeyi öldürme ihtimallerinin daha fazla olmasıdır. Ve evet bunlar birbirlerini %100 kabul ettiler diyebileceğiniz hiçbir şey olmadığından majör işçi eklemeyi ben hiçbir zaman önermiyorum. Kraliçenin kendi işçileri olmadığı sürece eklenen işçilerin her zaman kraliçeye saldırma ihtimalleri var. Zaten biraz da bu yüzden en fazla 3 işçi ekleyin deniliyor. Amacınız her zaman minimum işçi eklemek ve koloninin kendi işçilerini çıkartarak büyümesine izin vermek olmalı. Birleştirme öncesi işçiyi doyurmak, soğuk alanda bekletmek veya bir kaç gün yalnız bırakmak birleşme ihtimalini arttıran şeyler. Majörün işçiyi öldürmesi benim de önceden yaşadığım bir olaydı, paylaşmanız güzel olmuş. 😊

WradSX

Intercaste
Yardımsever
Üye
Sağ olun hocam bilgi için, teşekkürler. 🙏

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Majör işçi eklemenin fazla bir mantığı yok aslında. Çünkü işçi eklemedeki amacımız işçilerin kraliçenin yumurtaları ile ilgilenmesi ve koloniye yemek getirerek kraliçenin daha az enerji harcayarak daha fazla yumurta üretmesini sağlamaktır. Majörler minörler ile az çok aynı görevi görürler tek farkları büyük olduklarından kraliçeye saldırma durumlarında kraliçeyi öldürme ihtimallerinin daha fazla olmasıdır. Ve evet bunlar birbirlerini %100 kabul ettiler diyebileceğiniz hiçbir şey olmadığından majör işçi eklemeyi ben hiçbir zaman önermiyorum. Kraliçenin kendi işçileri olmadığı sürece eklenen işçilerin her zaman kraliçeye saldırma ihtimalleri var. Zaten biraz da bu yüzden en fazla 3 işçi ekleyin deniliyor. Amacınız her zaman minimum işçi eklemek ve koloninin kendi işçilerini çıkartarak büyümesine izin vermek olmalı. Birleştirme öncesi işçiyi doyurmak, soğuk alanda bekletmek veya bir kaç gün yalnız bırakmak birleşme ihtimalini arttıran şeyler. Majörün işçiyi öldürmesi benim de önceden yaşadığım bir olaydı, paylaşmanız güzel olmuş. 😊
Birleştitme öncesi değil, birleştirme sonrası işçiyi veya kraliçeyi beslemek işe yarar.☺️

Bunun haricinde,

Koloniden ayrılan izole işçiler 20 günlük süre içerisinde gestalt koku profillerinden yüksek ölçüde ayrılır. Gestalt koku kolonilerin ortaklaşa oluşturduğu kimyasal imzadır. Bir karınca başka bir karıncayı tanımak ve aynı koloniden olup olmadığınıı anlamak için gestalt kokuya bakar.

Yani işçiyi eklemeden önce aslında 20 günlük izolasyon, aynı türlerin birbirine entegrasyonu için daha yüksek bir şans sunar. Bu da ek bilgi olarak burada kalsın.🍫❤️

Kuzeyli

Nanitik
Üye
Birleştitme öncesi değil, birleştirme sonrası işçiyi veya kraliçeyi beslemek işe yarar.☺️

Bunun haricinde,

Koloniden ayrılan izole işçiler 20 günlük süre içerisinde gestalt koku profillerinden yüksek ölçüde ayrılır. Gestalt koku kolonilerin ortaklaşa oluşturduğu kimyasal imzadır. Bir karınca başka bir karıncayı tanımak ve aynı koloniden olup olmadığınıı anlamak için gestalt kokuya bakar.

Yani işçiyi eklemeden önce aslında 20 günlük izolasyon, aynı türlerin birbirine entegrasyonu için daha yüksek bir şans sunar. Bu da ek bilgi olarak burada kalsın.🍫❤️
Hocam benim bildiğim kadarıyla bu cata cinsi karıncalarda kimyasal bağ çok yok, zaten mesela bu karıncalar doğada abdomenleri havada gidiyorlar, yere hiç feromon bırakmıyorlar. O yüzden bu türlerlerde işçi ekleme yönünden başarı ihtimali daha fazla diyebilir miyiz? Dedikleriniz bence de genel olarak çok doğru ama bu cinse özel bir işçi ekleme kolaylığı var diye düşünüyorum

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Hocam benim bildiğim kadarıyla bu cata cinsi karıncalarda kimyasal bağ çok yok, zaten mesela bu karıncalar doğada abdomenleri havada gidiyorlar, yere hiç feromon bırakmıyorlar. O yüzden bu türlerlerde işçi ekleme yönünden başarı ihtimali daha fazla diyebilir miyiz? Dedikleriniz bence de genel olarak çok doğru ama bu cinse özel bir işçi ekleme kolaylığı var diye düşünüyorum
Yol feromonu kullanımı düşüktür diyebiliriz evet, ama her cinste olduğu gibi kimyasal-feromonsal iletişim vardır tabi ki.

Kuzeyli

Nanitik
Üye
Yol feromonu kullanımı düşüktür diyebiliriz evet, ama her cinste olduğu gibi kimyasal-feromonsal iletişim vardır tabi ki.
Hocam peki bir soru daha sorayım, bu sabah bu koloniye bir damla bal verdim. Kraliçe etraftaki kumu kazıp balın üstünü örttü. Tamamen kumla kapattı. Bunun sebebi ne olabilir?

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Hocam peki bir soru daha sorayım, bu sabah bu koloniye bir damla bal verdim. Kraliçe etraftaki kumu kazıp balın üstünü örttü. Tamamen kumla kapattı. Bunun sebebi ne olabilir?
Bir çok sebebi var, özetle en güçlü sebeplerinden yiyeceği rakip canlılardan saklama, ve dış etkenlerin besinin bozulup hastalık yaymasını engellemek için olduğunu sayabiliriz. Potansiyel bir koloni çatışmasını önlemek için içgüdüsel gelişen bir davranış.