Camponotuslarımdaki ilginç hastalık

det

Larva
Üye
Camponotuslarımda(Sanctus olduklarını düşünüyorum) bir hastalık veya parazit var sanırım. Koloninin işçi sayısında büyük bir düşüş yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Ben karıncaların üzerinde birşey görmedim. O koloninin yakınında duran veya o kolonide kullandığım aletleri kullandığım diğer kolonilerde de onlara olana benzer bir durum pek görmedim. Ölümler ya bir gecede direk oluyor. Bir bakmışım sağlıklı, hareketli görünen karınca ölmüş ya da karınca outworlde çıkıyor ve içeri girmiyor. Bu durumdayken arada hareket etmekle beraber uzun süreler hareketsiz duruyor. Diğer karıncaları koşuşturacak kadar büyük bir sarsmadan çok daha büyük bir titreşime maruz kalınca hareket ediyor. Ölümleri yaklaştığı vakit de duruşları bariz biçimde çöküyor. Bu durumda da, vücutlarını o çökmüş formdan çıkaramadan antenlerini sürüye sürüye yürüdüklerini gördüm. Sonra da tabi ki ölüyorlar. Bu ölümlerde birden birçok karıncayı etkilemiyor da birer birer oluyor gibi. Bu durum bana ilginç geliyor. (belki pek de ilginç değildir, bilmem. Ben bu hobiye biraz yeniyim, daha önce bir hastalık veya parazitle karşılaşmadım.). Bu durumun ne olduğunu veya bir çözüm biliyor musunuz?