Messorlar hakkında bir bilginiz varmıdır?Camponotuslar akşam uçar, beyaz ışığa geliyorlar, genelde sabaha kadar vücutlarını sokacak kadar çukur kazmış olurlar, geniş bir delik ve önünde küçük bir yığın toprak varsa yüzeyin hemen altında bulabilirsiniz. Ben kazı işini bitirenleri almıyorum. Bulduğum üç camponotus kraliçesini de güçten düşmüş halde buldum. Tüpe alıp ballı su verdim, üçü de içtikten sonra kendine geldi. 3 gün izledim artık karanlıkta yumurtlama için kontrolsüz bıraktım
Gerçekten bulamıyorsan ve bulamayacağına eminsen birinden rica edebilirsin ya da "Ant Store Turkey" gibi güvenilir yerlerden alabilirsin. Ama bence @Mahir-K 'in dediklerini gözden geçir ve pes etme.Konya Ereğli'de yaşıyorum, bulunduğum yerde Camponotus bulunmuyor sanırım (yanılıyorsam söyleyim). Camponotus temin edebileceğim bir yer var mıdır?
Camponotus festai ve Camponotus aethiops akşam hava karardıktan sonra uçar. Sanctus, oasium, thoracicus, oertzeni, samius... gibi türler öğleden sonra hava kararmaya 40-50 dakika kala uçarlar hemen hemen. Akşamüstü yani. Ayrıca beyaz ışığa duydukları ilgi halojen sarı ışığa veya siyah ışığa duydukları ilgiden çok daha az.Camponotuslar akşam uçar, beyaz ışığa geliyorlar, genelde sabaha kadar vücutlarını sokacak kadar çukur kazmış olurlar, geniş bir delik ve önünde küçük bir yığın toprak varsa yüzeyin hemen altında bulabilirsiniz. Ben kazı işini bitirenleri almıyorum. Bulduğum üç camponotus kraliçesini de güçten düşmüş halde buldum. Tüpe alıp ballı su verdim, üçü de içtikten sonra kendine geldi. 3 gün izledim artık karanlıkta yumurtlama için kontrolsüz bıraktım
Çok teşekkürlerCamponotus festai ve Camponotus aethiops akşam hava karardıktan sonra uçar. Sanctus, oasium, thoracicus, oertzeni, samius... gibi türler öğleden sonra hava kararmaya 40-50 dakika kala uçarlar hemen hemen. Akşamüstü yani. Ayrıca beyaz ışığa duydukları ilgi halojen sarı ışığa veya siyah ışığa duydukları ilgiden çok daha az.
Hocam Kütahya'da yok. Birde yaşadığım bölgede sadece bir tane messor kolonisi buldum.Dünya'da Camponotus'un bulunmadığı az yer var. Nerelerde bulunmuyor bilmiyorum ama Konya Ereğli'de bulunduğuna eminim.
Sizin bulamamış olmanız olmadığı anlamına gelmiyor. Emin olun ne kadar aradım deseniz de yeteri kadar aramamış olabiliyorsunuz. 4 sene siyah tetra yok Osmaniye'de diye gezdim fakat bulduğum bir kayalıkta siyah tetra kolonileri yaşıyor, bulmam uzun sürdü sadece. Burada ponerinae yoktur diye biliyordum fakat Hypoponera buldum. Hayat şaşırtır bazen.Hocam Kütahya'da yok. Birde yaşadığım bölgede sadece bir tane messor kolonisi buldum.
Hocam yok tetramorium dışında az cins var. Zaten çok soğuk ve nemli bir iklimi var. Yazın en sıcak 28 derece falan oluyor.Ekli dosyayı görüntüle 47625
Dünya'da buralarda Camponotus var ama Kütahya'da yok. Şaşırtıcı.
Kıran ve Karaman 2021'i referans alırsak Kütahyada 56 karınca türünün kaydı var.Hocam yok tetramorium dışında az cins var. Zaten çok soğuk ve nemli bir iklimi var. Yazın en sıcak 28 derece falan oluyor.
Camponotus varmı?Kıran ve Karaman 2021'i referans alırsak Kütahyada 56 karınca türünün kaydı var.
Cinslere ayırırsak
Tapinoma
Cataglyphis
Formica
Lasius
Plagiolepis
Proformica
Aphaenogaster
Cardiocondyla
Crematogaster
Leptothorax
Messor
Myrmica
Pheidole
Temnothorax
Tetramorium cinslerinin kaydı var.
Gerçekten yok galiba 🤣Camponotus varmı?
Hocam bu kayıtlara yeni cinsler eklemek için ne gibi aşamalar gerekiyor acaba? Çünkü benim gözlemlediğim ve burda olmayan cinsler kütahyada mevcut. Kütahya için söylüyorum.Kıran ve Karaman 2021'i referans alırsak Kütahyada 56 karınca türünün kaydı var.
Cinslere ayırırsak
Tapinoma
Cataglyphis
Formica
Lasius
Plagiolepis
Proformica
Aphaenogaster
Cardiocondyla
Crematogaster
Leptothorax
Messor
Myrmica
Pheidole
Temnothorax
Tetramorium cinslerinin kaydı var.
Kaydedilmemiş. Komşu illerin bazılarında kaydı var fakat Kütahya'da yapılmamış.Camponotus varmı?
Kayıtlar o illerden Trakya Üniversitesi'ne gönderilen örnekler ile yapılıyor bildiğim kadarıyla. Koordinat ve tür bilgisi ile göndermeyi başarırsanız 2025 listesinde olur belki.Hocam bu kayıtlara yeni cinsler eklemek için ne gibi aşamalar gerekiyor acaba? Çünkü benim gözlemlediğim ve burda olmayan cinsler kütahyada mevcut. Kütahya için söylüyorum.
Bilgi için teşekkürler. Şuanlık olmasa da ileride cins ve türlerin kayda alınması konusunda uğraşacağım.Kaydedilmemiş. Komşu illerin bazılarında kaydı var fakat Kütahya'da yapılmamış.
Kayıtlar o illerden Trakya Üniversitesi'ne gönderilen örnekler ile yapılıyor bildiğim kadarıyla. Koordinat ve tür bilgisi ile göndermeyi başarırsanız 2025 listesinde olur belki.