Camponotus Sanctus Bakım Rehberi

Camponotus Sanctus​

Alt familya: Formicinae | Alt cins: Tanaemyrmex

Bölge : G.Afrika, Afganistan, Yunanistan, Kıbrıs, Lübnan, Suriye, İran, İsrail ve Türkiye
Bakım Seviyesi
Claustral
Koloni
Multi Queen
Asker
Majör
Uçuş
Kış Uykusu
A Sınıf​
Olumlu​
10.000+​
Monogoni - TK​
Olumsuz​
Olumlu​
Mart-Nis​
1-2 Ay ( Açıklama)​

* Claustral nedir? : İlk işçi çıkana kadar kraliçeyi beslemeniz gerekmiyor.
* Bakım seviyesi nedir? : Türün yeni başlayan bir kişi için uygunluğu. (A - Kolay, B - Orta, C - Zor)
* Monogoni nedir?: Kolonide sadece tek kraliçe bulunabilir. Multiqueen yapmaya uygun değildir.
*TK : Tek Kraliçeli


Nem & Sıcaklık
Beslenme
Outworld - %35-%50 - 18-30°C
Formicarium - %55-%60 - 22-32°°C​
Enerji: Şekerli Su, Ballı Su, Reçelli Su
Protein: Böcekler(Hamam Böcekleri, Buffalo Kurtları, Sinekler)​


Genel bilgilendirme: Yuvalarını genellikle bozkırın ve yarı çöl habitatlarının derinlerinde oluştururlar. Yavaş büyüyen bir türdür. Bu sebeple maksimum popülasyona çıkması zaman alabilir. Camponotus sanctus türünün kraliçesi siyah ve solgun sarı renklerine sahiptir ve 16-18 mm boyutunda olur. Bu tür, polymorf(farklı boylarda) işçilere sahiptir, minör ve majör işçiler solgun sarı renklidir ancak majörlerin kafaları siyah renklidir. Bu işçiler 8-16mm boyutunda olur. Erkekler ise 15mm ve koyu kahverengine sahiptirler. Koloni büyüdükçe güçlü çenelere sahip majör işçiler oluşacaktır, bu işçilerin boyutları kraliçe karınca boyutuna erişebilir.

Agresif ve savunmacı bir türdür ayrıca gün içinde çok aktiflerdir. Güçlü çeneli, büyük majörler sayesinde birçok böcek türünü kolay bir şekilde öldürüp besin olarak tüketirler.

Camponotus sanctus, claustral bir türdür bu yüzden kraliçe, ilk işçiler çıkıncaya kadar besine ihtiyaç duymaz. İşçiler çıkana kadar kraliçeyi karanlık bir yerde titreşim yaratmadan, strese sokmadan bekletin.

İşçiler çıktıktan sonra protein için böcekler, karbonhidrat için şekerli su, ballı su, reçelli su ve çeşitli meyveler verilebilir. Camponotus sanctusları dönem dönem besledim ve seçtikleri yiyecekler koloniden koloniye değişiyor. Mesela bazıları asla unkurdu yemiyor. Ama yukarıya yazdığım Hamam Böcekleri, Buffalo Kurtları ve sinekleri beslediğim tüm koloniler tüketti. Karbonhidrat kaynağı hiçbir zaman eksik tutulmamalıdır. Protein sıklığı ise işçilerin sayısına orantılı olarak belirlenmelidir. Koloninin SU ihtiyacı, tek kraliçeden itibaren, hiç eksik edilmemelidir.

Genel olarak sıcak iklimlerde yaşadıkları için kış uykusu çok mühim değil aslında. Ama kraliçenizin bulunduğu bölgeye göre de değişiklik gösteriyor bu durum. Koloninizi ilk yıl uykuya yatırmayabilirsiniz ama 2. yıldan itibaren mutlaka yatırmanızı tavsiye ederim. Kraliçenin ve koloninin dinlenmesine fırsat yaratın. Eğer kış uykusuna yatmazlarsa bu durum diyapoza (Hayvan dormansisinde, gelişimin yavaşlaması-durması olarak açıklanabilir.) neden olur. Yani koloninizin gelişmesi durur. Yumurtaları büyütmezler, aktiflikleri azalır. Bu sebeple kasım-mart arasında 1-2 ay kış uykusuna yatırmanız önerilir. Kış uykusundan önce mutlaka şeker takviyesi yapın. Kış uykusunda 4 derecenin altına inmemeye çalışın.

Yumurtadan larvaya 10-14 gün, larvadan pupaya 12-17 gün, pupadan işçiye 21-30 gündür. Bu süreler yaklaşık olup sıcaklığa göre değişkenlik gösterecektir.

Mart ve nisan ayları arasında sıcak günlerde uçuş yaptıklarını gözlemleyebilirsiniz.

Ekran görüntüsü 2022-01-22 164500.png
 

Ekli dosyalar

  • А.А.Зорин.jpg
    А.А.Зорин.jpg
    29.6 KB · Görüntüleme: 17
  • 0f671a_965cbbd68c7d47c9932614632473eebe_mv2.jpg
    0f671a_965cbbd68c7d47c9932614632473eebe_mv2.jpg
    43 KB · Görüntüleme: 17
  • Camponotus Sanctus.png
    Camponotus Sanctus.png
    265.3 KB · Görüntüleme: 19
  • Camponotus-sanctus.jpg
    Camponotus-sanctus.jpg
    30.7 KB · Görüntüleme: 21

hakan_can

Yumurta
Üye
Katılım
2 Eki 2023
Mesajlar
152
Çözümler
1
Tepkime puanı
46
Bilgilendirici ve kaliteli bir çalışma olmuş eline sağlık
 
Üst