Camponotus Kış Uykusu

Elatnos

Yumurta
Üye
Camponotuslarda kış uykusu hakkında bilgi almak için araştırırken endojenik biyoritim diye bir şey duydum bu nedir ve camponotuslar kış uykusuna ne zaman ve kaç derecede yatar?

I-Mende

Yumurta
Üye
Camponotuslarda kış uykusu hakkında bilgi almak için araştırırken endojenik biyoritim diye bir şey duydum bu nedir ve camponotuslar kış uykusuna ne zaman ve kaç derecede yatar?
Türden türü ve yakalanma bölgesine göre değişir lakin TR türleri için 3-4 ay ideal, birkaç tür hariç( mesela ligniperda için 5 ay daha uygun). Akdeniz bölgesinden gelenler 10-15 derecede, kışın daha soğuk geçtiği bölgelerde yaşayayanlara ise 3-8 derece uygun olur.

Barkın

Süper Koloni
Yardımsever
Üye
Kış uykusu bana çok aptalca geliyor açıkçası diyelimki messorları kış uykusuna yatırdık yaklaşık 3 4 ay kadar uçuşa hazırlanmaları gerekiyor nasıl oluyorda kış uykusundan uyandıktan hemen sonra uçuş yapabiliyorlar hep kafamı karıştırır böyle sorular dinlenmek için değil de alete üretimi için olabileceğinş düşünüyorum

I-Mende

Yumurta
Üye
Kış uykusu bana çok aptalca geliyor açıkçası diyelimki messorları kış uykusuna yatırdık yaklaşık 3 4 ay kadar uçuşa hazırlanmaları gerekiyor nasıl oluyorda kış uykusundan uyandıktan hemen sonra uçuş yapabiliyorlar hep kafamı karıştırır böyle sorular dinlenmek için değil de alete üretimi için olabileceğinş düşünüyorum
Hava soğuk olduğunda böceklerin metabolizması ciddi derecede yavaşlar. Brood büymez ve çok az/ hiç yemek yemezler çünkü birşey yakmazlar. Yani alate üretimi olmuyor kışın. Herkes 'uyuyor', nasıl uçuş olduğunu soruyorsan ise cevabı şu: kıştan önce alateler üretiliyor. Kıştan sonra hava uygun olduğunda ise uçuyorlar

Barkın

Süper Koloni
Yardımsever
Üye
Bu kış bildiğim messor yuvaları var taşların altında açıp bakacağım bakalım gerçekten kış öncesi mi üretiliyor bakacağız yani messorlar sonbaharda uçtuktan sonra kış olmadan alete üretebiliyorlar diyorsun bir alete üretimi 2 belki 3 ayı buluyor kışa yakın yumurtla alıp biraz kendi kolonime ekleyerek te gözlem yapacağım inşallah kış uykusu konusunda yanılmıyoruzdur

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bu kış bildiğim messor yuvaları var taşların altında açıp bakacağım bakalım gerçekten kış öncesi mi üretiliyor bakacağız yani messorlar sonbaharda uçtuktan sonra kış olmadan alete üretebiliyorlar diyorsun bir alete üretimi 2 belki 3 ayı buluyor kışa yakın yumurtla alıp biraz kendi kolonime ekleyerek te gözlem yapacağım inşallah kış uykusu konusunda yanılmıyoruzdur
Sonbaharda uçanlar ile ilkbaharda uçanların aynı tür olduklarından emin olmanız gerekiyor öncelikle. Her tür her zaman uçmuyor biliyorsunuz ki. Buna ek olarak(aynı tür olduğunu varsayarak yazıyorum) sonbahar uçuşunda alatelerin hepsi uçuş yapmıyor olabilir kış sonraki uçuş için.

Barkın

Süper Koloni
Yardımsever
Üye
Sonbaharda uçanlar ile ilkbaharda uçanların aynı tür olduklarından emin olmanız gerekiyor öncelikle. Her tür her zaman uçmuyor biliyorsunuz ki. Buna ek olarak(aynı tür olduğunu varsayarak yazıyorum) sonbahar uçuşunda alatelerin hepsi uçuş yapmıyor olabilir kış sonraki uçuş için.

Tabiikide emin olmalıyız ki gözlemin tutarlılığı için bakacağım 5 e yakın uçuş yapan koloni var onlara bakacağım ve hepsi aynı tür yuvlar birbirlerine yakın yerdeler tabi ikide hepsi uçumuyor aletelerin sonbahar uçuşundan sonra pupalar olana kadar bekleyeceğim pupaların formundan belli olur zaten 👍🏻

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
Hepsi aynı tür demek fazla iddialı