Türden türü ve yakalanma bölgesine göre değişir lakin TR türleri için 3-4 ay ideal, birkaç tür hariç( mesela ligniperda için 5 ay daha uygun). Akdeniz bölgesinden gelenler 10-15 derecede, kışın daha soğuk geçtiği bölgelerde yaşayayanlara ise 3-8 derece uygun olur.Camponotuslarda kış uykusu hakkında bilgi almak için araştırırken endojenik biyoritim diye bir şey duydum bu nedir ve camponotuslar kış uykusuna ne zaman ve kaç derecede yatar?
Hava soğuk olduğunda böceklerin metabolizması ciddi derecede yavaşlar. Brood büymez ve çok az/ hiç yemek yemezler çünkü birşey yakmazlar. Yani alate üretimi olmuyor kışın. Herkes 'uyuyor', nasıl uçuş olduğunu soruyorsan ise cevabı şu: kıştan önce alateler üretiliyor. Kıştan sonra hava uygun olduğunda ise uçuyorlarKış uykusu bana çok aptalca geliyor açıkçası diyelimki messorları kış uykusuna yatırdık yaklaşık 3 4 ay kadar uçuşa hazırlanmaları gerekiyor nasıl oluyorda kış uykusundan uyandıktan hemen sonra uçuş yapabiliyorlar hep kafamı karıştırır böyle sorular dinlenmek için değil de alete üretimi için olabileceğinş düşünüyorum
Sonbaharda uçanlar ile ilkbaharda uçanların aynı tür olduklarından emin olmanız gerekiyor öncelikle. Her tür her zaman uçmuyor biliyorsunuz ki. Buna ek olarak(aynı tür olduğunu varsayarak yazıyorum) sonbahar uçuşunda alatelerin hepsi uçuş yapmıyor olabilir kış sonraki uçuş için.Bu kış bildiğim messor yuvaları var taşların altında açıp bakacağım bakalım gerçekten kış öncesi mi üretiliyor bakacağız yani messorlar sonbaharda uçtuktan sonra kış olmadan alete üretebiliyorlar diyorsun bir alete üretimi 2 belki 3 ayı buluyor kışa yakın yumurtla alıp biraz kendi kolonime ekleyerek te gözlem yapacağım inşallah kış uykusu konusunda yanılmıyoruzdur
Sonbaharda uçanlar ile ilkbaharda uçanların aynı tür olduklarından emin olmanız gerekiyor öncelikle. Her tür her zaman uçmuyor biliyorsunuz ki. Buna ek olarak(aynı tür olduğunu varsayarak yazıyorum) sonbahar uçuşunda alatelerin hepsi uçuş yapmıyor olabilir kış sonraki uçuş için.