Camponotus Gözlemim

eyupbardak32

Nanitik
Üye
Evimin bulunduğu semtte yaklaşık 500m çapındaki bir alanda, 8-10 tane camponotus sp. yuvası vardı. Bir haftadır gözlemim altındalar, uçuş hazırlığı yapıyorlar. Bugün ufak bir ısırılma da deneyimlemek istedim. Buyrunuz fotoğraflar:
(Yüksek boyutlu yükleme yapamadığım için orijinal halleri kadar detay göstermiyor)

Ekli dosyalar

• IMG_20220428_182518.jpg
    IMG_20220428_182518.jpg
    47.4 KB · Görüntüleme: 110
  • IMG_20220428_182327.jpg
    IMG_20220428_182327.jpg
    18.1 KB · Görüntüleme: 106
  • IMG_20220428_182619.jpg
    IMG_20220428_182619.jpg
    19.1 KB · Görüntüleme: 124
  • IMG_20220422_174350.jpg
    IMG_20220422_174350.jpg
    166.5 KB · Görüntüleme: 125
  • IMG_20220428_182048.jpg
    IMG_20220428_182048.jpg
    93.1 KB · Görüntüleme: 123

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
semt nasıl bir yer biraz tarif edebilir misin? Ben Güneydoğu bölgesindeyim ve sadece 1 tane camponotus işçisi dışında hiç camponotusa denk gelmedim. Aramaktan canım çok sıkıldı ve boynum tutuldu sürekli yere bakmaktan yani. Uygun hava koşullarında da çıktım dışarı fakat bulamıyorum yok yani

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Kesin mi hocam Fellah olduğu?
evet 4. fotoğraf fellah . ilk koyduğu da sanctus diye düşünüyorum
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

sanctus veya fellah olması bişey değiştirmiyor aslında pek bakımı aynıdır

Antlantis

Yumurta
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Evet, Camponotus fellah
Türkiye’de kayda geçmiş 48 Camponotus türü var. Bunların tanaemyrmex alt cinsine ait yani fellah, sanctus, balddaci gibi türlerin dahil olduğu alt cinse ait 22 tür var. Bunların hepsinin içinden fellah olduğuna nasıl bu kadar emin olabiliyorsun, böyle bir fotoğrafla. Sonuçta Camponotuslarda tür anahtarları mesonotum, pronotum şekillerine yada daha genelleme yapalım thorax kısmına göre vede kafa yapısına göre yapılır. Aynı şekilde abdomendeki kılların rengi dahi etkiler veya şekli. Ben burda yandan bunları anlamanızı sağlayacak yakınlıkta ve netlikte fotoğraflar göremiyorum. Ondan iki türle kendini kısıtlamamalısın vede bu kadar emin olmamalısın.

PRS.macro

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
evet 4. fotoğraf fellah . ilk koyduğu da sanctus diye düşünüyorum

sanctus veya fellah olması bişey değiştirmiyor aslında pek bakımı aynıdır
Vay be, özel ders veriyor musunuz? Parası sorun değil.

Antlantis

Yumurta
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Bu kadar iyi olduğunuza göre, insanların sizden ders almak istemesi normal. Sonuçta tür anahtarlarını vede Türkiye’de ki Camponotus türleri arasındaki farkı oldukça iyi biliyor olmalısın.

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
İyi olduğumu iddia etmedim . Sadece bildiğim bilgileri aktarmaya çalışıyorum. Bazı genel özellikleri kıyaslıyorum. Teşekkürler

eyupbardak32

Nanitik
Üye
semt nasıl bir yer biraz tarif edebilir misin? Ben Güneydoğu bölgesindeyim ve sadece 1 tane camponotus işçisi dışında hiç camponotusa denk gelmedim. Aramaktan canım çok sıkıldı ve boynum tutuldu sürekli yere bakmaktan yani. Uygun hava koşullarında da çıktım dışarı fakat bulamıyorum yok yani
Valla hocam Ispartadayım ben. Şimdi bizim semt birazcık kırsal gibi aslında insanların hayvanları falan var kurbanda kesecekleri hayvanları ramazandan itibaren bahçelerinde bakıyorlar. Tabii çok fazla park bahçe falan var burada. Bir de şehri dekore edenler parklara sürekli çam ağaçları vesair dikmişler. Yani hayvanların özellikle bizim semt için söyleyeyim sana hayvanların uçuş vesaire yapabilmesi çok fazla alan var. Yüksek bina yok max. 2 kat bahçeli evler, hava durumu olarak baksan ne Antalya gibi aşırı nemli ne de kuru, Ege gibi Akdeniz gibi değişik bir iklim

Tür tayini yapılabilecek detayda fotoğraflar çektiğimi düşünüyorum fakat buraya boyut durumu nedeniyle atamadım. Drive linki paylaşayım majör işçinin elimi keserken makro çekim videosu var bence gayet net bir tayin için detay verecektir. Böylece fellah mi sanctus mu baldacci mi bilinir

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Çok güzel ortam, bizim burada da her yer bina olmaya başladı (Diyarbakır/Merkez). Ormanlık alanlarda bulamıyorsun artık ilçeler bir tek tarif ettiğin gibi. Güzel hava koşulları vardır sanırım burası kurak sıcaklık ama yarından itibaren bi 5 gün yağmurlu

eyupbardak32

Nanitik
Üye
Çok güzel ortam, bizim burada da her yer bina olmaya başladı (Diyarbakır/Merkez). Ormanlık alanlarda bulamıyorsun artık ilçeler bir tek tarif ettiğin gibi. Güzel hava koşulları vardır sanırım burası kurak sıcaklık ama yarından itibaren bi 5 gün yağmurlu
Valla Akdeniz'in şanslı bir yerindeyim, sadece karınca için değil sürüngen ve araknid açısından toroslara yakın ilçeler cennet sayılır, ki endemik bitki türleri tanımlanmış

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Fazladan Camponotus bulursan yollayabilme gibi bir ihtimal var mıdır ?

eyupbardak32

Nanitik
Üye
Fazladan Camponotus bulursan yollayabilme gibi bir ihtimal var mıdır ?
Neden olmasın, hobici hobicinin en büyük desteği olmalıdır diye düşünüyorum hocam. Hele ki bilimle bu kadar iç içe bir hobide destek olmak kadar doğal bir şey yok bence

Antlantis

Yumurta
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Tür tayini yapılabilecek detayda fotoğraflar çektiğimi düşünüyorum. Böylece fellah mi sanctus mu baldacci mi bilinir.
Hocam elbette şüphe yok ki güzel çekimler yapmışsınızdır. Tür tahmini yapılamaz diyede bir şey yok, ama dediğiniz türlerle aynı alt cinse mensup ( tanaemyrmex) vede morfolojik olarak benzer 23 (tanaemyrmex olarak) tür daha var. Ondan onca tür ile kıyaslanması ve yapısının incelenmesi lazım. Keza diğer alt cinslerde de benzer türlerde de işçi benzerliği olanlar var.

eyupbardak32

Nanitik
Üye
Hocam elbette şüphe yok ki güzel çekimler yapmışsınızdır. Tür tahmini yapılamaz diyede bir şey yok, ama dediğiniz türlerle aynı alt cinse mensup ( tanaemyrmex) vede morfolojik olarak benzer 23 (tanaemyrmex olarak) tür daha var. Ondan onca tür ile kıyaslanması ve yapısının incelenmesi lazım. Keza diğer alt cinslerde de benzer türlerde de işçi benzerliği olanlar var.
Kesinlikle bu fikrine katılıyorum, ki saydığım türleri de yukarıdaki örneklere binaen dedim. Sadece bana, bu kadar az detaylı fotoğraflar üzerinden nokta atışı yapılması ve bunun üzerine nokta atışı yapamazsın vs. konular dönmesi saçma geliyor. Durum bu olunca kendi kendime dedim ya bari net şeyleri paylaşayım ki, tayin edebilen etsin, değilse de sonuçta bu işin bilimini değil hobisini yapıyoruz, cinsini ve belli noktalarda altcinsi bilmek fazlasıyla yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Kaldı ki nenem hayatında Messor ne Camponotus ne bilmez ama tek seferde diyebiliyor bir Camponotus gördüğünde et de yiyor bunlar diye. Yani canlının ihtiyacını bilmek konusunda bir yöntemden başka bişey değil bizim hobiciler olarak teşhis yapmamız.

Buyrunuz drive linki, paylaşmayı düşünmediğim için kendi kendime boş yapıyordum, hatalı (boş) bilgiler varsa affola

Son düzenleme:

Ares

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye