Camponotus gelişimi yavaş

ByRabel

Pupa
Üye
Camponotus türü bir kraliçem var, durum şu şekilde açıklayayım: 27 Mayıs'ta bulundu ve 16 gün falan oldu yumurta bırakalı. Larva evresine çoktan geçmesi lazım fakat gözlemleyince bir gelişim yok.
– Yumurtaları her gün kontrol ediyorum, strese girmediği için. Öyle gözüküyor çünkü (10 gün boyunca kendi halinde bırakacağım, yumurtaları yiyorsa, ben yeni yumurtaları görüyorum hep).
– Döllenmemiş olma ihtimali olduğunu düşünmüyorum, çünkü kraliçe kanatsız ve yuva ararken buldum.
– Pamuk nemsiz kalmış olabilir mi? Tüpte su var ama.

Ekli dosyalar

• IMG_0433.jpeg
    IMG_0433.jpeg
    72.9 KB · Görüntüleme: 48

Mustafaf

Media
Üye
Öncelikle her gün bakman kesinlikle strese sokar, 1 ay boyu bakmamanı öneririm. Ayrıca gelişimi yavaş bir türdür ve %90 döllenmiştir. Dediklerimi yapar isen işçi alabilirsin.

Fairtale

Nanitik
Üye
Bu durumlar; nem, sıcaklık, stres gibi faktörlerle sürede azalma veya artışa neden olabilir. Anladığıma göre yumurtaları her gün kontrol ediyormuşsunuz, bu durum kraliçeyi fazlasıyla strese sokar. Karanlık bir ortamda, sıcaklığın doğru olduğu ve sarsıntısız bir ortamda haftada bir kez bakmanızı öneririm.

mehmetfng

Larva
Üye
Camponotus türü bir kraliçem var, durum şu şekilde açıklayayım: 27 Mayıs'ta bulundu ve 16 gün falan oldu yumurta bırakalı. Larva evresine çoktan geçmesi lazım fakat gözlemleyince bir gelişim yok.
– Yumurtaları her gün kontrol ediyorum, strese girmediği için. Öyle gözüküyor çünkü (10 gün boyunca kendi halinde bırakacağım, yumurtaları yiyorsa, ben yeni yumurtaları görüyorum hep).
– Döllenmemiş olma ihtimali olduğunu düşünmüyorum, çünkü kraliçe kanatsız ve yuva ararken buldum.
– Pamuk nemsiz kalmış olabilir mi? Tüpte su var ama.
Bende kendi kraliçemde bu sorunu yaşamıştım sonrasında pamuğu hafif ittirdim ve nemi arttırdım, durum hızlandı şu anda pupaya doğru gidiyor. Doğru bir uygulama mıdır bilmem ama bende böyle sonuç verdi.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
Bir sorunu yok yumurtalar gelişiyor. Camponotus olduğundan hızlı bir gelişim beklemeyin. Sadece nemli pamuk biraz fazla dağılmış, kalem gibi bir şey ile hafiften ezerek toparlayabilirsiniz.

ömer_

Pupa
Üye
Bir sorunu yok yumurtalar gelişiyor. Camponotus olduğundan hızlı bir gelişim beklemeyin. Sadece nemli pamuk biraz fazla dağılmış, kalem gibi bir şey ile hafiften ezerek toparlayabilirsiniz.
Hocam bende iki adet compotonus tymaterx grubundan var ve aynı durumu yaşıyorum. Yani phediolia veya messör gibi bir gelişim hızı görmedim ,bu benim ilk compotonus deneyimim ve en çok ilgimde bunlar.
Bende nemi arttırmak için pamuğa basınç uygulayım mi ? (Sters artmaz mi?)
Biri bulalı 3 hafta diğeri 2 hafta oldu lakin hala yumurta halindeler ,Tuğkan abi bir ay içinde ilk işçiyi alırsınız diyor ama.
Biliyorum bu her kraliçeye göre değişiyor bir öneriniz var mı ?
🙂

Fairtale

Nanitik
Üye
Bu durum, nem, sıcaklık vb. şeylere göre değişebilir. Eğer pamuğunuz çok gevşek değilse, karıncanız kazarak nem durumunu ayarlayacağını düşünüyorum.

mehmetfng

Larva
Üye
Hocam bende iki adet compotonus tymaterx grubundan var ve aynı durumu yaşıyorum. Yani phediolia veya messör gibi bir gelişim hızı görmedim ,bu benim ilk compotonus deneyimim ve en çok ilgimde bunlar.
Biri bulalı 3 hafta diğeri 2 hafta oldu lakin hala yumurta halindeler ,Tuğkan abi bir ay içinde ilk işçiyi alırsınız diyor ama.
🙂
Ben yukarda dediğim gibi ittirdim sıkıntı olmadı.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
Makro Fotoğrafçı
Üye
🙂
Fotoğraftaki kurulumda pamuk çok dağılmış ondan toparlamasını söyledim hocam. Sizde böyle bir dağınıklık yoksa ellememeniz daha iyi olur. Camponotus tanaemyrmexler ve benzer büyük türlerde gelişim yavaş olur zaten. İşçiyi en hızlı şekilde çıkartmasını sağlamanın tek yolu doğru şekilde kurulumunu yapıp hiç strese sokmadan beklemektir. Tavsiyem kraliçeyi bir köşeye koyup bir süre unutmanız olur. Çünkü 1 ay ortalama bir süre, sizinki 1 ayda çıkacak diye bir şey yok 1.5 veya daha uzun da sürebilir. Ne kadar az strese sokup az müdahale ederseniz işçiler o kadar hızlı gelir. 😊

ömer_

Pupa
Üye
Fotoğraftaki kurulumda pamuk çok dağılmış ondan toparlamasını söyledim hocam. Sizde böyle bir dağınıklık yoksa ellememeniz daha iyi olur. Camponotus tanaemyrmexler ve benzer büyük türlerde gelişim yavaş olur zaten. İşçiyi en hızlı şekilde çıkartmasını sağlamanın tek yolu doğru şekilde kurulumunu yapıp hiç strese sokmadan beklemektir. Tavsiyem kraliçeyi bir köşeye koyup bir süre unutmanız olur. Çünkü 1 ay ortalama bir süre, sizinki 1 ayda çıkacak diye bir şey yok 1.5 veya daha uzun da sürebilir. Ne kadar az strese sokup az müdahale ederseniz işçiler o kadar hızlı gelir. 😊
Bende öyle düşündüm stres konusunda ama cevabınız için teşekkürler.
gelişim var ama yumurtalarda diğer türler gibi olmadığı için endişe etmiştim, dediğiniz gibi uyguluyacam , yakşamlar

ByRabel

Pupa
Üye
Müdahale etmeme gerek kalmadan paumuğu kendisi düzeltti

SasuKe1

Majör
Üye
Öncelikle her gün bakman kesinlikle strese sokar, 1 ay boyu bakmamanı öneririm. Ayrıca gelişimi yavaş bir türdür ve %90 döllenmiştir. Dediklerimi yapar isen işçi alabilirsin.
Kırmızı kağıtla kaplı benim kraliçem de ordan hiç oynatmadan her gün bakıyorum, o da strese sokar mı?

Mustafaf

Media
Üye
Kırmızı kağıtla kaplı benim kraliçem de ordan hiç oynatmadan her gün bakıyorum, o da strese sokar mı?
Asetat kağıdı bence işe yaramıyor, normal kağıt veya başka bir şey ile cover yapmanı öneririm.

Mahir-K

Pupa
Üye
Yumurtalar gayet sağlıklı görünüyor, şartlar uygun olursa 10 güne larvalarınız çıkar bence, sonra beslenmelerini izlemesi çok keyifli oluyor
Camponotus çok yavaş gelişen sabır gerektiren bir tür, ortam sıcaklığının inişli çıkışlı olmaması önemli, çok stresli bir tür değil, keyfini çıkarın

ontix

Larva
Üye
16 günlük gözüküyor zaten yumurtalar. Bir problem yok.

Mücteba

Minör
Üye
Kankam birde işçiler çıktıktan sonra suyla karıştırmadan bal vermeni tavsiye ederim.Ben kendi kolonimde un kurdunun vermediği etkiyi baldan aldım bayılıyorlar ve kraliçem balı arttırdığım zaman daha fazla yumurta üretmeye başladı.Kendi gözlemlerimdir, tavsiye ederim.

ByRabel

Pupa
Üye
Kankam birde işçiler çıktıktan sonra suyla karıştırmadan bal vermeni tavsiye ederim.Ben kendi kolonimde un kurdunun vermediği etkiyi baldan aldım bayılıyorlar ve kraliçem balı arttırdığım zaman daha fazla yumurta üretmeye başladı.Kendi gözlemlerimdir, tavsiye ederim.
Hele işçiler çıksın kuş sütü bile veririz :)

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Ayrı duran üçü larva gibi görünüyor, uzaktan tam belli değil. Stresin doğrudan yumurta gelişiminde bir etkisi yok bu arada.

Kyouraku67

Pupa
Üye
Kraliçeler arasında gelişim farkları olduğunu yeni başlayan biri olarak gözlemledim. Konularımda resimlerini paylaştım. Aynı tarihlerde edindiğim campolar arasında büyük farklar var. Biri messorla yarışır aynı günlerde pupa aşamasına geçtiler diğer campolar daha larvada 1 ay oldu. Bence her kraliçe çok çok iyi bakamıyor. Hepsinede takviye şekerli su yaptım zamanında ne olur ne olmaz diye.

kaskas

Yumurta
Üye
benzer durumu bende yaşıyorum bende 3 compotonus tymaterx kraliçesi var 5 günde bir bakıyorum kontrol amaçlı fakat gözle görünür larva göremedim yada var ben anlamıyorum

1. kraliçe 18.05.25'te buldum
2. ve 3. kraliçe 21.05.25'te buldum

not: ilk bulduğum kraliçe 6-7 gün önce mevcut yumurtalarının yarısını yemişti sonra yeniden yumurtladı

Ekli dosyalar

• 1.jpeg
    1.jpeg
    60.3 KB · Görüntüleme: 11
  • 2.png
    2.png
    453.3 KB · Görüntüleme: 11
  • 3.png
    3.png
    442.5 KB · Görüntüleme: 11