Camponotus danışma

bengo

Larva
Üye
8-9 işçili bir koloni ,2 aylık bir koloni sizce biraz fazla pislenmemiş mi, yinede transfer başlattım içeriyi göremez oldum. Umarım kazasız belasız atlatırım. Sistemine de yorum yaparsanız sevinirim.

Ekli dosyalar

• chatgpt-1759867205236.jpg
    chatgpt-1759867205236.jpg
    43.1 KB · Görüntüleme: 33
  • 17598675085706702132526686064603.jpg
    17598675085706702132526686064603.jpg
    50.8 KB · Görüntüleme: 33
Moderatör tarafında düzenlendi:

anakin

Brachypterous
Yardımsever
Üye
8-9 işçili bir koloni ,2 aylık bir koloni sizce biraz fazla pislenmemiş mi, yinede transfer başlattım içeriyi göremez oldum. Umarım kazasız belasız atlatırım. Sistemine de yorum yaparsanız sevinirim.
Suyun rengi değişmiş, bence de iyi olmuş transfer. Siz normal düzen devam edin, onlar vakti geldiğinde transfer olurlar.

bengo

Larva
Üye
Baştaki sistemin koloni"yi zorlayacağını düşündüm, uç uca sisteme geçtim. 15 saat gibi bir sürede transfer oldular. Eski tüp'ün eşgal'i ektedir.

Ekli dosyalar

• IMG-20251010-WA0005.jpeg
    IMG-20251010-WA0005.jpeg
    26.3 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG_20251010_194916.jpg
    IMG_20251010_194916.jpg
    28.3 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG_20251010_194936.jpg
    IMG_20251010_194936.jpg
    55.3 KB · Görüntüleme: 15

bengo

Larva
Üye
Şekerli ve ballı sudan başka bir şey yemiyorlar. Un kurduna da ilgileri az. Alternatif olarak hangi meyveleri verebilirim? Her yerde birbiriyle çelişen bilgiler var.

emre9293

Replete
Üye
Şekerli ve ballı sudan başka bir şey yemiyorlar. Un kurduna da ilgileri az. Alternatif olarak hangi meyveleri verebilirim? Her yerde birbiriyle çelişen bilgiler var.
Hocam meyvelerde pestisit olduğu için vermek riskli diye biliyorum.

Mathilda

Larva
Üye
Benzer durum yaşıyorum fakat bendekiler komple kapatmış durumda kendini, ballı suya da ilgileri yok gözlemlediğim kadarıyla 2 yumurtaları var ama gelişimleri nasıl olacak hiçbir fikrim yok.

bengo

Larva
Üye
Hocam meyvelerde pestisit olduğu için vermek riskli diye biliyorum.
Bugün öğreneceğiz. İnşallah
Benzer durum yaşıyorum fakat bendekiler komple kapatmış durumda kendini, ballı suya da ilgileri yok gözlemlediğim kadarıyla 2 yumurtaları var ama gelişimleri nasıl olacak hiçbir fikrim yok.
Yumurta var, çok nadir dışarıya çıkıyorlar.
İşçi sayısı da stabil. Bilmiyorum 😭

emre9293

Replete
Üye
Bugün öğreneceğiz. İnşallah

Yumurta var, çok nadir dışarıya çıkıyorlar.
İşçi sayısı da stabil. Bilmiyorum 😭
Yumurta varsa sorun olduğunu düşünmüyorum sürekli un kurdu ile besliyorsanız ilgileri azalmış olabilir. Gerçek anlamda protein eksikliği yaşasalar yumurtlamayı durdurup yumurtaları yerlerdi. Bence farklı bir protein kaynağı deneyin.

chapa

Nanitik
Üye
Koloniden koloniye çok fazla değişiyor. Bu zamanlarda yetişen meyveleri az miktarda verip denemeni öneririm. Ne sıklıkla besleme yapıyorsun bilmiyorum ama birkaç gün besleme yapmayıp iştahlarının artmasını sağlayabilirsin. Benim camponotuslarım buffalo kurdunu daha çok seviyorlar. En başta 8 9 işçinin çok fazla yemesini beklememelisin zaten.

bengo

Larva
Üye
Koloniden koloniye çok fazla değişiyor. Bu zamanlarda yetişen meyveleri az miktarda verip denemeni öneririm. Ne sıklıkla besleme yapıyorsun bilmiyorum ama birkaç gün besleme yapmayıp iştahlarının artmasını sağlayabilirsin. Benim camponotuslarım buffalo kurdunu daha çok seviyorlar. En başta 8 9 işçinin çok fazla yemesini beklememelisin zaten.
Şöyleki, kurt koyduğum gibi duruyor. Gelir bi yoklarsın dimi? 😂 En azından yeri değişir.

Yumurta varsa sorun olduğunu düşünmüyorum sürekli un kurdu ile besliyorsanız ilgileri azalmış olabilir. Gerçek anlamda protein eksikliği yaşasalar yumurtlamayı durdurup yumurtaları yerlerdi. Bence farklı bir protein kaynağı deneyin.
💪

chapa

Nanitik
Üye
Kurdun boyutunu küçük tutarsanız yuvaya taşıma ihtimalleri artar. Sizin koloninizin işçi sayısı az olduğu için tam olarak düzeni sağlamamışlardır. Koloni sayısı arttıkça özgüvenleri ve iştahı artıyor. Maalesef genel olarak camponotuslar çok iştahlı değiller. Benimkiler de çok ilgilenmiyor aslında o yüzden hamam böceği aldım.

Mathilda

Larva
Üye
Normalde 2 güne bir besleme yaparım, ballı su takviyesi sürekli olarak orada oluyor sadece 3 günde bir bayatlama durumu olmasın diye onu değiştiriyorum. Fakat protein olarak neredeyse günlerdir ne un kurdu ne de buffalo kurdu yemiyorlar. buffalo pupası denedim ona da ilgileri yok. Umarım en kısa zamanda düzelirler.

chapa

Nanitik
Üye
Larvaların midesi doluysa sıkıntı olacağını sanmıyorum. Toklarsa mideleri siyah renkte oluyor.

bengo

Larva
Üye
Kurdun boyutunu küçük tutarsanız yuvaya taşıma ihtimalleri artar. Sizin koloninizin işçi sayısı az olduğu için tam olarak düzeni sağlamamışlardır. Koloni sayısı arttıkça özgüvenleri ve iştahı artıyor. Maalesef genel olarak camponotuslar çok iştahlı değiller. Benimkiler de çok ilgilenmiyor aslında o yüzden hamam böceği aldım.
İki, bazen de üç parçaya bölüyorum. Ufak parça kıyma iş görür mü?

Mathilda

Larva
Üye
Normalde 2 güne bir besleme yaparım, ballı su takviyesi sürekli olarak orada oluyor sadece 3 günde bir bayatlama durumu olmasın diye onu değiştiriyorum. Fakat protein olarak neredeyse günlerdir ne un kurdu ne de buffalo kurdu yemiyorlar. buffalo pupası denedim ona da ilgileri yok. Umarım en kısa zamanda düzelirler.
Arkadaşlar bi kontrol edeyim dedim, belki ilgilerini çeker diyerek canlı vermiştim. Buffalo kurdum pupaya dönmüş ☺️☺️ Canım kolonim 3 gündür bakmamışlar suratına .d

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2025-10-13 at 21.13.34.jpeg
    WhatsApp Image 2025-10-13 at 21.13.34.jpeg
    29.5 KB · Görüntüleme: 6

chapa

Nanitik
Üye
Beslenmelerine çok fazla dikkat etmiyorum ben. Ne bulursam ne denk gelirse onu veriyorum. Sadece küflenmemesine dikkat ediyorum. O yüzden daha bilgili arkadaşlar cevaplayacaktık.

57431.jpg57433.jpg Bugün menüde et var.

Arkadaşlar bi kontrol edeyim dedim, belki ilgilerini çeker diyerek canlı vermiştim. Buffalo kurdum pupaya dönmüş ☺️☺️ Canım kolonim 3 gündür bakmamışlar suratına .d
İşçi sayın kaç bilmiyorum ama çok fazla değilse canlı verme buffalo kurdunu. Bende denedim aynı şekilde öldüremiyorlar.

Mathilda

Larva
Üye
Beslenmelerine çok fazla dikkat etmiyorum ben. Ne bulursam ne denk gelirse onu veriyorum. Sadece küflenmemesine dikkat ediyorum. O yüzden daha bilgili arkadaşlar cevaplayacaktık.

Ekli dosyayı görüntüle 70785Ekli dosyayı görüntüle 70786 Bugün menüde et var.

İşçi sayın kaç bilmiyorum ama çok fazla değilse canlı verme buffalo kurdunu. Bende denedim aynı şekilde öldüremiyorlar.
13 işçiden 6 işçiye düştüm bir ay önce (manuel transfer) şuan 6 işçim var 2 yumurta var.

emre9293

Replete
Üye
Ben kolonilerime neredeyse 2 haftadır protein vermiyordum dün verdim bi sorun olmadı yani canınızı çok sıkmayın ayrıca 2 günde bir protein veriyorsanız gerekli değil haftada bir veya iki kez verebilirsiniz.
Eğer koloniniz hasatçı-yarı hasatçıysa chia tohumu verebilirsiniz içerisinde protein barındırır eğer hasatçı değilse kurt pupasını patlatıp içindeki sıvıyı da verebilirsiniz.

chapa

Nanitik
Üye
İşçi sayın azmış. Canlı yemleri canlı verme. 6 işçi ile toparlar kraliçe . Böyle böyle tecrübe kazanıyoruz. Kış yaklaştığı için kraliçenin çok fazla yumurtlayacağını sanmıyorum. Kışı atlatmaya çalış.

Mathilda

Larva
Üye
İşçi sayın azmış. Canlı yemleri canlı verme. 6 işçi ile toparlar kraliçe . Böyle böyle tecrübe kazanıyoruz. Kış yaklaştığı için kraliçenin çok fazla yumurtlayacağını sanmıyorum. Kışı atlatmaya çalış.
Niyetim kış uykusu için bol bol protein depolamalarını sağlamaktı. Bakalım böyle giderse birkaç gün içerisinde kış uykusuna yatırmak için havluya sararak balkonda kapalı dolaba koyacağım.