Camponotus Aethiops​

Altfamilya: Formicinae | Altcins: Tanaemyrmex

Bölge : Kuzeybatı Afrika, Orta ve Güney Avrupa, Doğu Avrupa’nın güneyi, Türkiye, Orta Doğu, Kafkasya, Afganistan ve Tacikistan'da dağılım göstermektedir.
Bakım SeviyesiClaustralKoloniMulti QueenAskerMajorUçuşKış Uykusu
A SınıfOlumlu1500-2500OlumsuzOlumsuzOlumluHaziran-AğustosKasım-Şubat

* Claustral nedir? :İlk işçi çıkana kadar kraliçe besine ihtiyaç duymaz.
* Bakım seviyesi nedir? (A - Kolay, B - Orta, C - Zor)


Nem & SıcaklıkBeslenme
Outworld %30-50 24-32°C
Formicarium %50-60 22-28°C
Enerji: Şekerli Su, Bal, Meyveler
Protein: Böcekler, Larvalar

(Nem & sıcaklık değerleri yaklaşık değerlerdir. Kesin değildirler.)

Genel bilgilendirme:
Camponotus aethiops türü yuvalarını, çayır, mera, çalılık, kavaklık, söğütlük, dere kenarı, karışık orman gibi çeşitli habitatlarda taş altlarında, toprak içinde, kuru dal parçacıkları ve bitki kökleri arasında yapmaktadır. İşçiler 5-10 mm ve kraliçeler 12-13 mm'dir. İşçiler ve kraliçe parlak siyah renktedirler.
Çoğunlukla yere veya büyük kayaların altına yuvalama yaparlar. Tanaemyrmex altcinsinden olmasına rağmen diğer üyelere göre boyut olarak daha küçük ve daha az ısı gereksinimleri olan bir türdür. Bu tür nokturnal/krepuskular olarak aktiflik gösteren bir türdür. Camponotus aethiops türü karıncaların özellikle sabah erken saatlerde ve akşam üzeri alacakaranlık saatlerinde (sabah saat 10-11, akşam ise saat 19:00-23:00 civarında) en fazla aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Polimorfik olduklarından dolayı işçiler arasında belirgin boyut farklılıkları vardır. Başlangıçta yavaş bir şekilde ilerleyen bir türdür, ancak birinci yıldan sonra koloni hızlı bir şekilde gelişim gösterecektir. Sıcaklık gereksinimleri diğer Tanaemyrmex altcinsindeki türlerden daha düşük olduğu için oda sıcaklığında dahi bakılabilirler ve de yüksek nem ihtiyacı duymazlar. Hızlı hareket eden bir türdür ve rahatsız edildiklerinde oldukça agresif olabilirler. Yumurtadan işçiye geçme süreleri 45-50 gündür(sıcaklık, nem ve stres seviyesine göre değişkenlik gösterebilir). Majör işçiler, nadiren yuvadan dışarı çıkmakta ve sınırlı sayıda görev üstlenmektedir. Minor işçiler ise, major işçilere göre daha aktif olup, besin arama davranışında özelleşme göstermişlerdir. Diğer Tanaemyrmex türlerinde de olduğu gibi kış uykusu değil dinlendirme gereklidir. Kasım ayından Şubat ayının sonuna kadar 8-14°C sıcaklıkta dinlendirilmelidir.
ㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
Beslenme:
Makalelerde yer alan ve besleyen kişilerden aldığım bilgiler neticesinde en sevdikleri canlı yemler konusunda bir liste hazırlandı.
Sırasıyla liste şu şekildedir;
*Drosophila melanogaster(Sirke veya Meyve sineği)
*Blattella germanica(Alman hamamböceği)
*Tenebrio molitor(Un kurdu)
*Gryllus bimaculatus(Siyah Cırcır)
*Acheta domesticus(Sarı Cırcır, Ev Cırcırı)
ㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
Yayılım:

Görseller:
Kraliçe:
original.jpg

İşçi:
original.jpg

Majör:
original.jpg

Koloni:
original.jpg

Türkiyede'ki bilinen dağılımı:
İzmir, Antalya, Ardahan, Amasya, Cunda Adası, Edirne, Bursa, Burdur, İzmit, Sultan Dağları, İstanbul, Mersin, Ankara, Bodrum, Kastamonu, Siirt, Trabzon, Hakkâri, Van, Muş, Erzurum, Kars, Erzincan, Malatya, Bitlis, Konya, Ağrı, Tunceli, Bingöl, Yıldız Dağları, Çanakkale, Kırklareli, Giresun, Tekirdağ, Gökçeada, Trakya, Bozcaada, Niğde, Sivas, Isparta, Balıkesir, Yalova, Adapazarı ve Bilecik’tir.
C.aethiops, Camponotus cinsinin Edirne’de dağılım açısından en yaygın ve en tipik türüdür.

Not:
Bu tür parazitik Camponotus universitatus türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Omnivor bir türdür. Doğada yüksek sıcaklık ve düşük nemde yuvalarının bulunduğu çevre vejetasyonunun sahip olduğu bitkisel kaynaklı besinlere yönelirken (çam ağacı, söğüt ağacı) bu bitkilerin daha çok bitki özsuyunu ve tohumunu kullandıkları gözlemlenmiştir.

Terimler:
Tanaemyrmex: Camponotus cinsine ait bir altcinstir.
Nokturnal: Gündüzleri dinlenen, geceleri faal olan canlılar(gececil).
Krepeskular: Alacakaranlıkta faal olan canlılar(şafak ve akşamüstü).
Omnivor: Hem ot hem de et ile beslenen bir diyete sahip canlılara verilen isimdir.

Kaynakça:

Bu yazı, @Ares tarafından karincaciftligim.com adına yazılmıştır. İzinsiz başka hiçbir yerde paylaşılamaz.
www.karincaciftligim.com
 
Son düzenleme:
Üst