Burak ile günlükler

ICEburakGg

Yumurta
Üye
Aphaenogaster Subterranea
Burak ile Aphaenogaster Subterranea günlüğü.
Bölüm-1
15/03/2025​

Bana bu bilgileri veren @Enesersoy45 'e teşekkürlerimi sunarım.

Benim hakkımda;
Merhabalar ben Burak 16 yaşında küçük bir hobiciyim. İstanbul'da yaşıyorum, uzun zamandır foruma bir şeyler atmak istiyordum ancak ne atacağımı bilmiyordum. En sonunda ise Aphaenogaster Subterranea günlüğü atmaya karar verdim.

Bu günlük hakkında;
--Olabildiğince işçi ve yumurta sayısını söyleyip bilgilendirmeye çalışacağım.
--Bu günlük haftada 1 veya 2 kere yenilenecek yani güncellenecektir.

Aphaenogaster Subterranea hakkında bilgiler;
--Aphaenogasterler'in zorluk seviyesi yani bakım seviyesi "A"dır, yani en kolay seviyedir.
--Genellikle yaprak döken ormanların gölgeli bölgelerinde ve taşların altında yaşayan, yeraltında yuva yapan bir karınca türüdür.
--Bu cins claustraldir(yani işçi çıkarana kadar yiyecek vermeye gerek yoktur).
--Multiqueen yapmaya uygun değildir(1 tüpe 2 kraliçe koyulamaz).
--Asker ve Majör işçi bulunmamaktadır.
--Orta büyüme hızına sahiptirler ve beslemesi basit bir türdür. Fazla stresli olmadıkları için karıncaya bakmanız pek problem yaratmayacaktır ancak ne kadar az bakarsanız o kadar iyi olur.
--Trophallaxis yapamıyorlar, yani ağızdan ağıza birbirlerini besleyemiyorlar. O yüzden bazen yere tükürüp diğerinin içmesini bekliyorlar, bazen dal gibi bir nesneye sürüp onunla yiyecekleri taşıyorlar, o yüzden yiyecekleri küçük vermeniz onlar için daha iyi olacaktır.
--Dar alanları severler. Bu yüzden formikaryum veya çoğaltıcı aparat için acele edilmemelidir.
--Yumurtaları nasıl besliyorlar derseniz ise larvaları yemeklerinin üzerine koyuyorlar ve larvalar kendi yemeklerini kendileri yiyor. Larvalar yemek yedikten sonra ise işçiler larvaları aldıkları yere geri koyuyorlar. Koyduğum fotoğrafta da kraliçenin kendi gelip şekerli su içtiği gözüküyor.
--Hatta bir zamanlar Messor, Aphaenogaster'in alt cinsi olarak geçiyordu. Ancak, yapılan filogenetik çalışmalar, bu iki cinsin ayrı evrimsel yollar izlediğini göstermiştir ve birbirinden ayrılmıştır. Yine de Aphaenogaster ile Messor cinsi çok yakın akrabalardır. Bu sebeple Aphaenogaster cinsinin yarı hasatçı olduğunu söyleyebiliriz. Ana yemekleri olan böceklere ek olarak yumuşak, yağlı tohumlar verebilirsiniz. Ama ana diyetlerinde her zaman böcek bulunmalıdır. Çok yem seçen bir tür değildir.
--Tohum verirken tohumun ıslak pamuğa değmeyeceğinden emin olmalısınız yoksa tohum koloniyi beslediğiniz yerde filizlenecektir.

Benim kolonim hakkında bilgiler;
Cins ve tür: Aphaenogaster Subterranea
Kraliçe ismi: Kezban
İşçi sayısı: 7
Yumurtalar: Tahmini 10 yumurta/25 ile 40 arasında larva/0 pupa

1000003780.jpg
Gördüğünüz gibi kraliçe trophallaxis yapamadığı için yani ağız yoluyla birbirlerini besleyemedikleri için gidip kendi şekerli suyu içiyor.
1000003783.jpg
Burada da larvaları ve yumurtaları görebilirsiniz.

(Kameram kötü olduğu için çekimler biraz yetersiz,umarım kraliçem Kezban'ı seversiniz)
Devamını haftaya atacağım umarım beğenirsiniz

Hazırlayan: Burak

Moderatör tarafında düzenlendi:

ICEburakGg

Yumurta
Üye
Aphaenogaster Subterranea günlügü
Bölüm-2
16/03/2025

Merhabalar, ben Burak. Bildiğiniz gibi Aphaenogaster Subterranea günlüğü yapıyorum ve devamını paylaşmaya karar verdim.

Bu bölüm hakkında;
Yeni bölümü larvalar pupaya dönüştüğünde paylaşacaktım, ancak bir hafta boyunca bakmamaya karar verdim. Nedeni ise bir hafta sonra larvaların son durumunu görmek ve gözlemlemek.

Bu süreç içinde hiç yemek vermeyecek, bakmayacak ve strese sokmayacağım.
Bunu ilk defa deneyeceğim ve ne olacağını merak ediyorum

Koloni hakkında;
• Cins ve tür: Aphaenogaster Subterranea
• Kraliçe ismi: Kezban
• İşçi sayısı: 7
• Yumurta sayısı: 25-40 arası larva / 0 pupa

Güncel fotoğraflar;
1000004004.jpg

Hazırlayan:Burak

ICEburakGg

Yumurta
Üye
Aphaenogaster Subterrane
Bölüm - 3
22/03/2025

Merhabalar, ben Burak. Aphaenogaster Subterranea günlüğüme hoş geldiniz. Bugün sizlere kolonim hakkındaki gelişmelerden bahsedeceğim.

Hava soğuk, ortalama olarak 10 derece. Bu yüzden yumurtalarda popülasyon azaldı. Ayriyetten fotoğraf çekerken de stres yapıp yumurtalarını yediklerini düşünüyorum ama sıkıntı olacağını sanmıyorum çünkü yaz yeni başlıyor. Isınmaları için sıcak havluya saracağım.

Haftaya görüşmek üzere

Kolonim;
Cins ve tür: Aphaenogaster subterranea
Kraliçe ismi: Kezban
İşçi sayısı: 7
Yumurta sayısı: 10 yumurta / 15 larva / 0 pupa

Güncel fotoğraflar;
1000007602-jpg.46560

1000007599.jpg1000007587.jpg

Ekli dosyalar

• 1000007602.jpg
    1000007602.jpg
    53 KB · Görüntüleme: 63

el4nce

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Fotoğraf kalitesinde bir artış görüyorum. Kendini geliştirmişsin sanki? 😉

alisamilkale00

Yumurta
Üye
Takipteyim, güzel bir çalışma kardeşim. Sayende faydalı bilgiler ediniyorum.