Bunlar karınca mı?

ExistenceX

Yumurta
Üye
Merhaba, bugün bahçedeki bir bitki üzerine yerleşmiş yüzlerce böcek gördüm. Üzerinde işçi karıncalar sanki onlarla ilgileniyor gibiydi. Ne olduğunu bilen var mı? Aşağıda resimlerini paylaşıyorum. Resimdeki karınca konusunda da bilgi verirseniz sevinirim.

Çözüm
İşçi Lasius işçisi, böcekler ise yaprak bitleri. Yaprak bitlerinin salgıladıkları sıvılardan karıncalar besin elde ederken karşılığında karıncalar yaprak bitlerini tehlikelere karşı korur. Bir nevi karıncaların evcil hayvanları gibidirler. Karıncaların yaprak bitlerini taşıdıkları da gözlemlenmiş. Aralarında mutualist bir ilişki vardır. Tabii her türler arasında bu ilişki yok. Özellikle Lasius, Camponotus, Crematogaster gibi ağaçlarda sıkça gördüğümüz cinslerin türleriyle ilişki içerisindeler. Konu hakkında pek çok makale mevcut, merak ederseniz okuyabilirsiniz.

PRS.macro

Süper Koloni
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Üye
İşçi Lasius işçisi, böcekler ise yaprak bitleri. Yaprak bitlerinin salgıladıkları sıvılardan karıncalar besin elde ederken karşılığında karıncalar yaprak bitlerini tehlikelere karşı korur. Bir nevi karıncaların evcil hayvanları gibidirler. Karıncaların yaprak bitlerini taşıdıkları da gözlemlenmiş. Aralarında mutualist bir ilişki vardır. Tabii her türler arasında bu ilişki yok. Özellikle Lasius, Camponotus, Crematogaster gibi ağaçlarda sıkça gördüğümüz cinslerin türleriyle ilişki içerisindeler. Konu hakkında pek çok makale mevcut, merak ederseniz okuyabilirsiniz.

Çözüm

eyupbardak32

Pupa
Üye
Tam olarak değil, basıra dediğimiz küllenme olayına bazı mantar hastalıkları sebep oluyor ancak, bazı görüşler yaprak bitlerinin salgılarının bu durumu arttırdığını ifade ediyor. Kaynak veremeyeceğim şuan, okuldaki botanikçi söylemişti. Bir bakayım bu konuda yazılan makalelere.
Edit: zirai olarak basıra dediğimiz küllenme olayı ile benim bahsettiğim mantar rahatsızlıkları farklıymış. Ancak halk arasında aynı kavramlara karşılık geldiğini düşünüyorum.
Esas basıra durumu powdery mildew olarak geçmiş İngilizce kaynaklarda ve bu enfeksiyonun yaprak biti yerleşimini (uyumunu) azalttığı söylenmiş.
Kaynak:
Benim de gördüğüm basıra olayı ise sooty mold olarak geçiyor ve yaprak biti salgılarının bu "küflenmeyi" arttırdığı söylenmiş.
Kaynak: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sooty_mold

(İlk fotoğraf sooty mold için, diğeri powdery mildew için örnekler)

Ekli dosyalar

• black-dust-on-leaves.jpg
    black-dust-on-leaves.jpg
    76.5 KB · Görüntüleme: 12
  • 640px-Powdery_Mildew_Acer_DK43_(1).jpg
    640px-Powdery_Mildew_Acer_DK43_(1).jpg
    118 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleme:

ExistenceX

Yumurta
Üye
kullandığınız makro lensin markası nedir? bende almak istiyordum, böyle çekimleri yapabilen bir makro lens işimi görecektir.
Makro lensin markasını tam hatırlamıyorum fakat ekte görselini paylaşıyorum. Akşam özelden linkini de paylaşmaya çalışırım

Ekli dosyalar

• 20220515_172644.jpg
    20220515_172644.jpg
    26 KB · Görüntüleme: 38