Bulduğum Parazitik Lasius Kraliçesinin Türünü Tespit Ediyorum!

Herkese merhaba! Hem birçok Lasius'lara meraklı arkadaşlarımızın hem de tür tespiti sürecini merak eden arkadaşlarımızın seveceği bir rehber ile bugün karşınızdayım.

Bundan yaklaşık aşağı yukarı 1 ay önce bir parazitik Lasius prensesi buldum ve kendisini üniversiteye yollamak için kolonyada saklıyorum. Bugün prensesin makro görüntülerini çektim ve türünü tespit etmeye çalıştım. Size de bu süreci bilgilendirici ve eğlenceli olacağını düşündüğüm için paylaşmak istedim.

1. Tür Tespiti İçin Gerekli Bölgelerin Araştırılması
Öncelikle tür tespiti girişiminde bulunmadan önce tür tespiti sırasında ihtiyacınız olacak görüntüleri elde etmelisiniz. Bu görüntülerin anlaşılırlığı ve yeterliliği büyük önem taşımaktadır. Bir süre Lasius'larla haşır neşir olduğum için ihtiyacım olan bölgeleri biliyordum. Siz de tür tespitine başlamadan önce neye ihtiyacınız olduğunu öğrenmeyi unutmayın. İşte ihtiyacım olan şeyler;

-Antennal scapes kıllanma görüntüsü
-Funiculus segment boyutları ve şekillerinin görüntüsü
-Hind tibia kıllanma görüntüsü
-Abdomen birinci gastral tergit kıllanma görüntüsü
-Petiole kazınım miktarı görüntüsü
-Petiole üzerindeki kıllanma görüntüsü
-Thorax kıllanma görüntüsü
-Hind tibia şekil görüntüsü
-Genel kraliçe renklenmesi

2. Gerekli Görüntülerin Elde Edilmesi
Fena olmayan bir lens, mikroskop veya kamera ile bu görüntüleri elde edebilirsiniz.
-Genel kraliçe renklenmesinin görüntüsü:
20250813_201351.jpg

-Antennal scapes ve funiculus görüntüsü:
focusstackingonline.com.jpeg (30).png

-Hind tibia kıllanmasının ve şeklinin görüntüsü:
20250813_233115.jpg
20250813_232239.jpg
20250813_231831.jpg

-Abdomen birinci gastral tergit kıllanması, petiole kazınım şekli ve petiole üstü kıllanma görüntüsü:
20250813_202145.jpg
20250813_195647.jpg

-Thorax kıllanma görüntüsü:
20250813_200342.jpg
20250813_200459.jpg
20250813_195733.jpg

3. Tür Tespiti

Gerekli bilgileri elde ettiğimize göre tür tespitine başlayabiliriz. 🤓

Öncelikle elimizdeki parazitik güncel ID key verilerin büyük çoğunluğu, işçiler üzerinedir. Seifert kraliçe ID keylerine de sahip olduğu için onlardan da sıklıkla faydalanacağız. İşçiler, morfolojik olarak kraliçelerle büyük oranda benzerlik içerdiği için faydalanabiliriz. Nerelerde farklılaştıklarını, aynı olduklarını incelemek için keyleri inceleyip kraliçeler üzerinde test etmek gerekiyor. Bu şekilde kullanışlı bir yöntem kullanılabilir.

1. Birinci gastral tergitinin tamamı erekte kıllarla kaplı. Petiole da sığ kazınım mevcut. Lasius bicornis elendi.
Bulduğum kraliçe:
20250813_195647.jpg
20250813_202145.jpg

Lasius bicornis:
Lasius-bicornis-Forster-1850-A-queen-B-petiole-Photo-A-Staverlokk-A (1).png

2. Scapesin dorsal(üst açıdan) kıllar yokken hind tibia(arka tibia)'da kıllanma mevcut. Lasius mixtus elendi.
focusstackingonline.com.jpeg (30).png
20250813_233115.jpg
Scapes:
Screenshot_20250814_125335_Chrome.jpg
(Bu veriler Seifert'in 1988'deki çalışmasındandır ve kıllanma miktarı değişkenlik gösterebilir.)
Lasius mixtus:
Screenshot_20250814_005322_iNaturalist.jpg
(Kaynak: iNaturalist "arianr")

✅ İşçi keylerinin kraliçeye çok benzediğinden bahsetmiştim. Keyde tibia üzerinde hiç erekte kıl olmadığını belirtir ancak kraliçede 1-2 tane mevcut. Bu da kraliçenin işçiye benzemeye meyilli olduğu örneklerinden bir tanesi.

3. Arka açıdan petiole hafif kazınmış, konkav; dorsal zirve konvekstir. Bu da derin kazınmış türlerin olamayacağını gösteriyor(Lasius bicornis ve Lasius citrinus) -L.citrinus Türkiye'de bulunmuyor-

4. Dorsal zirve truncate veya zirvede hafifçe kazınmıştır.

5. Birinci gasral tergitin üst açıdan kıllanması sık ve kısa kıllarla kaplı. Aynı zamanda hafif işlenmiş(microsculpture) yapı, hafifçe mat veya parlak. Lasius nitidigaster elendi. L.nitidigaster, birinci gastral tergitinde uzun kıllara sahiptir.
20250813_202145.jpg

Lasius nitidigaster:
Screenshot_20250814_010456_iNaturalist.jpg
(Kaynak: iNaturalist "ahoobiystfromturkiye")
Abdomendeki ve thoraxtaki uzun kılları fark etmiş olmalısınız. Bizim spesimenimizde kıllar uzun değil, daha çok "appressed" şeklindedir.

6. Lasius viehmeyeri ihtimalini değerlendirmemiz gerekirse L.viehmeyeri antennal scapus ve hind tibia üzerindeki bir sürü erekte kılla tanınır ancak benim spesimenimde scapeslerde dik kıllar olmadığını görebilirsiniz.
Screenshot_20250814_125225_Chrome.jpg

7.. Hind tibia orta derece geniş ve çok düzleşmemiş. Antennal scapus orta derece düzlenmiş. Gastral tergitinde sık kıllanma mevcut. Petiole şekli paralel veya dikdörtgen değil. Hind tibia eliptik(Collingwood 1979) değil. Lasius meridionalis elendi.
20250813_233115.jpg20250813_232239.jpg
20250813_232634.jpg
20250813_195647.jpg20250813_202145.jpg

Lasius meridionalis:
Screenshot_20250814_011256_iNaturalist.jpgScreenshot_20250814_011313_iNaturalist.jpg
(Kaynak: iNaturalist "Max Devis")

8. Lasius distingeundus ve Lasius balcanicus ise hind tibianın üzerinde genellikle 10'dan az dik kıllarla veya hiç olmaması ile karakterizedir. Lasius distinguendus/balcanicus çiftinde sığ petiole görmek nadirdir. Hind tibia'nında bu çiftin sahip olduğundan çok daha kıllı olması bu seçenekleri de eliyor. Sebepleri dahs detaylı bir şekilde tespit sonucunda incelenecektir.

4. Tespit Sonucu: Lasius umbratus

 Kıllı/kılsız antennal scapus, hind tibia'da 10'dan fazla erekte kıl, uyumlu petiole kazınımı, benzer kıllanma. Bu prenses bir "Lasius umbratus" prensesi.
Lasius distinguendus
IMG-20250814-WA0006.jpg
Lasius balcanicus
IMG-20250814-WA0007.jpg
Lasius umbratus📌
IMG-20250814-WA0008.jpg

Lasius umbratus'un daha sığ bir kazınıma çoğunlukla sahip olduğunu görebilirsiniz. Hind tibia ve petiole kazınımı, bu iki çift türün(benzerliklerinden dolayı genelde böyle kabul edilirler) olmadığı sonucuna varabiliriz.
Screenshot_20250814_125345_Chrome.jpg

Bulduğum kraliçe:
20250813_195647.jpg
20250813_233115.jpg20250813_232239.jpg
Lasius umbratus:
Screenshot_20250814_123737_iNaturalist.jpg
Screenshot_20250814_123937_iNaturalist.jpg

(Kaynak: iNaturalist ''Max Devis'')

"Hind tibia >10 kıl = Lasius umbratus, <10 kıl = Lasius distinguendus/umbratus(genellikle)"

Lasius balcanicus:

Screenshot_20250814_125421_Chrome.jpg
Lasius distinguendus:
Screenshot_20250814_130416_iNaturalist.jpgScreenshot_20250814_130405_iNaturalist.jpgScreenshot_20250814_130408_iNaturalist.jpg
(Kaynak: iNaturalist ''bakosadam_antsite'')

Özet
Bugün bu yazıda, bir spesimenin türünü tespit ederken izlenmesi gereken adımları, süreçleri bir yandan anlatmaya bir yandan bulduğum prensesi tespit etmeye çalıştım. Verilerin ne kadar değişkenlik gösterebileceği ve verilerin değerlendirilmesinin ne kadar zor olduğunu görebilirsiniz. Tespit'e katkıda bulunduğu için de Max Devis'e teşekkürler.

Kaynak(lar):

Key to Lasius species of the subgenus Chthonolasius of Greece - AntWiki https://share.google/wPapPhcxSSRT0t0Rc

Moderatör tarafında düzenlendi:

KingCat

Intercaste
Üye
Herkese merhaba! Hem birçok Lasius'lara meraklı arkadaşlarımızın hem de tür tespiti sürecini merak eden arkadaşlarımızın seveceği bir rehber ile bugün karşınızdayım.

Bundan yaklaşık aşağı yukarı 1 ay önce bir parazitik Lasius prensesi buldum ve kendisini üniversiteye yollamak için kolonyada saklıyorum. Bugün prensesin makro görüntülerini çektim ve türünü tespit etmeye çalıştım. Size de bu süreci bilgilendirici ve eğlenceli olacağını düşündüğüm için paylaşmak istedim.

1. Tür Tespiti İçin Gerekli Bölgelerin Araştırılması
Öncelikle tür tespiti girişiminde bulunmadan önce tür tespiti sırasında ihtiyacınız olacak görüntüleri elde etmelisiniz. Bu görüntülerin anlaşılırlığı ve yeterliliği büyük önem taşımaktadır. Bir süre Lasius'larla haşır neşir olduğum için ihtiyacım olan bölgeleri biliyordum. Siz de tür tespitine başlamadan önce neye ihtiyacınız olduğunu öğrenmeyi unutmayın. İşte ihtiyacım olan şeyler

-Antennal scapes kıllanma görüntüsü
-Funiculus segment boyutları ve şekillerinin görüntüsü
-Hind tibia kıllanma görüntüsü
-Abdomen birinci gastral tergit kıllanma görüntüsü
-Petiole kazınım miktarı görüntüsü
-Petiole üzerindeki kıllanma görüntüsü
-Thorax kıllanma görüntüsü
-Hind tibia şekil görüntüsü
-Genel kraliçe renklenmesi

2. Gerekli Görüntülerin Elde Edilmesi
Fena olmayan bir lens, mikroskop veya kamera ile bu görüntüleri elde edebilirsiniz.
-Genel kraliçe renklenmesinin görüntüsü:
Ekli dosyayı görüntüle 67638

-Antennal scapes ve funiculus görüntüsü:
Ekli dosyayı görüntüle 67625

-Hind tibia kıllanmasının ve şeklinin görüntüsü:
Ekli dosyayı görüntüle 67626
Ekli dosyayı görüntüle 67627
Ekli dosyayı görüntüle 67628

-Abdomen birinci gastral tergit kıllanması, petiole kazınım şekli ve petiole üstü kıllanma görüntüsü:
Ekli dosyayı görüntüle 67629
Ekli dosyayı görüntüle 67630

-Thorax kıllanma görüntüsü:
Ekli dosyayı görüntüle 67632

Ekli dosyayı görüntüle 67633
Ekli dosyayı görüntüle 67634

3. Tür Tespiti

Gerekli bilgileri elde ettiğimize göre tür tespitine başlayabiliriz. 🤓

Öncelikle elimizdeki parazitik ID key verilerin büyük çoğunluğu, hatta neredeyse hepsi, işçiler üzerinedir. İşçiler, morfolojik olarak kraliçelerle büyük oranda benzerlik içerdiği için faydalanabiliriz. Nerelerde farklılaştıklarını, aynı olduklarını incelemek için keyleri inceleyip kraliçeler üzerinde test etmek gerekiyor. Bu şekilde kullanışlı bir yöntem kullanılabilir.

1. Birinci gastral tergitinin tamamı erekte kıllarla kaplı. Petiole da sığ kazınım mevcut. Lasius bicornis elendi.
Bulduğum kraliçe:

Lasius bicornis:
Ekli dosyayı görüntüle 67639

2. Scapesin dorsal(üst açıdan) kıllar yokken hind tibia(arka tibia)'da kıllanma mevcut. Lasius mixtus elendi.
Ekli dosyayı görüntüle 67625
Ekli dosyayı görüntüle 67626
Scapes:
Ekli dosyayı görüntüle 67666
(Bu veriler Seifert'in 1988'deki çalışmasındandır ve kıllanma miktarı değişkenlik gösterebilir.)
Lasius mixtus:
Ekli dosyayı görüntüle 67641
(Kaynak: iNaturalist "arianr")

✅ İşçi keylerinin kraliçeye çok benzediğinden bahsetmiştim. Keyde tibia üzerinde hiç erekte kıl olmadığını belirtir ancak kraliçede 1-2 tane mevcut. Bu da kraliçenin işçiye benzemeye meyilli olduğu örneklerinden bir tanesi.

3. Arka açıdan petiole hafif kazınmış, konkav; dorsal zirve konvekstir. Bu da derin kazınmış türlerin olamayacağını gösteriyor(Lasius bicornis ve Lasius citrinus) -L.citrinus Türkiye'de bulunmuyor-

4. Dorsal zirve truncate veya zirvede hafifçe kazınmıştır.

5. Birinci gasral tergitin üst açıdan kıllanması sık ve kısa kıllarla kaplı. Aynı zamanda hafif işlenmiş(microsculpture) yapı, hafifçe mat veya parlak. Lasius nitidigaster elendi. L.nitidigaster, birinci gastral tergitinde uzun kıllara sahiptir.

Lasius nitidigaster:
Ekli dosyayı görüntüle 67642
(Kaynak: iNaturalist "ahoobiystfromturkiye")
Abdomendeki ve thoraxtaki uzun kılları fark etmiş olmalısınız. Bizim spesimenimizde kıllar uzun değil, daha çok "appressed" şeklindedir.

6. Lasius viehmeyeri ihtimalini değerlendirmemiz gerekirse L.viehmeyeri antennal scapus ve hind tibia üzerindeki bir sürü erekte kılla tanınır ancak benim spesimenimde scapeslerde dik kıllar olmadığını görebilirsiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 67663

7.. Hind tibia orta derece geniş ve çok düzleşmemiş. Antennal scapus orta derece düzlenmiş. Gastral tergitinde sık kıllanma mevcut. Petiole şekli paralel veya dikdörtgen değil. Hind tibia eliptik(Collingwood 1979) değil. Lasius meridionalis elendi.
Ekli dosyayı görüntüle 67626Ekli dosyayı görüntüle 67627
Ekli dosyayı görüntüle 67669
Ekli dosyayı görüntüle 67630Ekli dosyayı görüntüle 67629

Lasius meridionalis:
Ekli dosyayı görüntüle 67643Ekli dosyayı görüntüle 67644
(Kaynak: iNaturalist "Max Devis")

8. Lasius distingeundus ve Lasius balcanicus ise hind tibianın üzerinde genellikle 10'dan az dik kıllarla veya hiç olmaması ile karakterizedir. Lasius distinguendus/balcanicus çiftinde sığ petiole görmek nadirdir. Hind tibia'nında bu çiftin sahip olduğundan çok daha kıllı olması bu seçenekleri de eliyor. Sebepleri dahs detaylı bir şekilde tespit sonucunda incelenecektir.

4. Tespit Sonucu: Lasius umbratus

 Kıllı/kılsız antennal scapus, hind tibia'da 10'dan fazla erekte kıl, uyumlu petiole kazınımı, benzer kıllanma. Bu prenses bir "Lasius umbratus" prensesi.
Lasius distinguendus
Ekli dosyayı görüntüle 67658
Lasius balcanicus
Ekli dosyayı görüntüle 67659
Lasius umbratus📌
Ekli dosyayı görüntüle 67660

Lasius umbratus'un daha sığ bir kazınıma çoğunlukla sahip olduğunu görebilirsiniz. Hind tibia ve petiole kazınımı, bu iki çift türün(benzerliklerinden dolayı genelde böyle kabul edilirler) olmadığı sonucuna varabiliriz.
Ekli dosyayı görüntüle 67664

Bulduğum kraliçe:
Ekli dosyayı görüntüle 67626Ekli dosyayı görüntüle 67627
Lasius umbratus:
Ekli dosyayı görüntüle 67661
Ekli dosyayı görüntüle 67662

"Hind tibia >10 kıl = Lasius umbratus, <10 kıl = Lasius distinguendus/umbratus(genellikle)"

Lasius balcanicus:

Ekli dosyayı görüntüle 67665
Lasius distinguendus:
Ekli dosyayı görüntüle 67672Ekli dosyayı görüntüle 67670Ekli dosyayı görüntüle 67671

Özet
Bugün bu yazıda, bir spesimenin türünü tespit ederken izlenmesi gereken adımları, süreçleri bir yandan anlatmaya bir yandan bulduğum prensesi tespit etmeye çalıştım. Verilerin ne kadar değişkenlik gösterebileceği ve verilerin değerlendirilmesinin ne kadar zor olduğunu görebilirsiniz. Tespit'e katkıda bulunduğu için de Max Devis'e teşekkürler.

Kaynak(lar):

Key to Lasius species of the subgenus Chthonolasius of Greece - AntWiki https://share.google/wPapPhcxSSRT0t0Rc
Abi çok güzel bir rehber olmuş gerçekten foruma çok yardımcı olacak eline sağlık 👊😉.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Vayy, harika malzemeler çıkarmışsın ortaya. Ellerine sağlık canım.