Bitkili akvaryum

Ozixsi1987

Yumurta
Üye
Bitkili bir akvaryum kurmayı düşünüyorum, ancak dış filtre dışında başka hangi ekipmanlara ihtiyacım olduğunu tam olarak bilmiyorum. Örneğin, karbondioksit sistemi gerekli mi, buna ihtiyacım olup olmadığından emin değilim. Düşük teknolojili bir akvaryum kurmayı planlıyorum ve bütçem yaklaşık 7-8 bin TL civarında.

Bitkili bir akvaryum için gerekli malzemeler konusunda bilgisi olan biri, bu bütçe ve düşük teknoloji hedefi doğrultusunda yardımcı olabilir mi?

Moderatör tarafında düzenlendi:

lordqne

Larva
Üye
Bitkili bir akvaryum kurmayı düşünüyorum, ancak dış filtre dışında başka hangi ekipmanlara ihtiyacım olduğunu tam olarak bilmiyorum. Örneğin, karbondioksit sistemi gerekli mi, buna ihtiyacım olup olmadığından emin değilim. Düşük teknolojili bir akvaryum kurmayı planlıyorum ve bütçem yaklaşık 7-8 bin TL civarında.

Bitkili bir akvaryum için gerekli malzemeler konusunda bilgisi olan biri, bu bütçe ve düşük teknoloji hedefi doğrultusunda yardımcı olabilir mi
?
Öncelikle karbondioksit işine girersen 7 8 bin liran muhtemelen erir bu yüzden buna hiç girme. Birde ne yapmak istediğin hakkında hiçbir şey vermemişsin. Ne besleyeceksin, akvaryum ebatların ne, her bitki her balığa uygun değil bunların bilgilerini vermelisin ki ben sana fikir vereyim.

Ozixsi1987

Yumurta
Üye
Öncelikle karbondioksit işine girersen 7 8 bin liran muhtemelen erir bu yüzden buna hiç girme.Birde ne yapmak istediğin hakkında hiç birşey vermemişsin ne besliceksin akvaryum ebatların ne her bitki her balığa uygun değil bunların bilgilerini vermelisinki ben sana fikir vereyim.
Hocam benim besliyeceğim hayvanlar şunlar
-Kiraz karides
-Lepistes
-Çöpçü balığı
-Yosun yiyen salyangoz
Ve lepistesle beraber yaşıyorsa neon tetra alıcam akvaryuma
Akvaryumun boyutu ise
Yükseklik 35cm
Uzunluk 35cm
Arkaya uzunluğu 25cm
Olarak ayarladım
Çok yüksek gereksinimleri olan bitkiler beslemeyi düşünmüyorum iwagumi tarzı birşey yapıcam sadece arkaya ve orta kısımlara da bitki eklicem o yüzden direkt iwagumi diyemiyorum
Besliyeceğim bitkilerin isimleri
-christmas Moss
-Hemianthus Micranthemoides (Micra)
-Egeria Densa (Eleodea)
Şu anlık akvaryumla ilgili bu bilgileri verebilirim ileride kararım değişirse bilgilendirme yaparım.
Ve kullanmayı düşündüğüm ışıklandırmanın fotoğrafını koyucam bunu mu alim yoksa başka bir ışıklandırma önerebilir misiniz?

Screenshot_20250122-152622.png

lordqne

Larva
Üye
Önceliklikle bitkiler Micra kullanma kararı almışsın güzel gözüküyor. Ayrıca glostigma var ama daha büyük yapraklı,elodea güzel yavruların saklanmasını sağlar, Lepisteslerin stresini azaltır bende kullanmıştım.

Işık tercihin iyi ama timer kullanmanı öneririm açma kapama tuşu yokmuş,birde şu an piyasaya pek hakim değilim en son iki yıl önce araştırdım maalesef önerim yok.

Balık olarak lepistesle neon tetra olmaz, yavrularını yer ve kuyruklarını didikler. Panda çöpçü kullanabilirsin çok güzel duruyor standart çöpçüye göre. Lepistes ile karides biraz sıkıntılı çoğalması zor karidesin yavrularını yer ama üremelerini istemiyorsan sorun yok.

Ayrıca akvaryum ebatların biraz küçük bir çift Lepistes yeter 3 dişi 1 erkek zaten bir iki ayda en az 30 yavru alırsın lepietesleri iyi seç safkan olmalarına özen göster akvaryum görüntüsüne göre lepistes türünü belirle.

Filtrenin ne olacağını yazmamışsın filtrenin emiş gücü çoksa karidesler filtreye yapışır salyangozlar nüfus patlaması yaşayabilir alanım dar benim 100 l akvaryumum var aldığımda içi boştu ama 2 salyangoz bulmuştum 3mm civarı ve aldım içinden kurulum yaptım üstünden bir yıl geçti ve akvaryumda onlarca 3-5 mm arası salyangoz belirdi dikkat et bu duruma

Biraz uzun yazdım inşallah okurken sıkılmazsın iyi günler.

Ozixsi1987

Yumurta
Üye
Önceliklikle bitkiler Micra kullanma kararı almışsın güzel gözüküyor ayrıca glostigma var ama daha büyük yapraklı,elodea güzel yavrıların saklanmasını sağlar Lepisteslerin stresini azaltır bende kullanmıştım.

Işık tercihin iyi ama timer kullanmanı öneririm açma kapama tuşu yokmuş,birde şuan piyasaya pek hakim değilim enson iki yıl önce araştırdım malesef önerim yok.

Balık olarakda lepistesle neon tetra olmaz yavrularını yer ve kuyruklarını didikler panda çöpçü kullanabilirsin çok güzel duruyor standart çöpçüye göre lepistes ile karides biraz sıkıntılı çoğalması zor karidesin yavrularını yer
ama üremelirini istemiyorsan sorun yok.

Ayrıca akvaryum ebatların biraz küçük bir çift Lepistes yeter 3 dişi 1 erkek zaten bir iki ayda en az 30 yavru alırsın lepietesleri iyi seç safkan olmalarına özen göster akvaryum görüntüsüne göre lepistes türünü belirle.

Filtrenin ne olacağını yazmamışsın filtrenin emiş gücü çoksa karidesler filtreye yapışır salyangozlar nüfus patlaması yaşayabilir alanım dar benim 100 l akvaryumum var aldığımda içi boştu ama 2 salyangoz bulmuştum 3mm civarı ve aldım içinden kurulum yaptım üstünden bir yıl geçti ve akvaryumda onlarca 3-5 mm arası salyangoz belirdi dikkat et bu duruma

Biraz uzun yazdım inşallah okurken sıkılmazsın iyi günler.
Hocam beni bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.
Kullanıcağım filtrenin fotoğrafını koyucam ordan bakabilirsiniz. Tekrardan yardımınız için teşekkür ederim.
Screenshot_20250125-123906.png

lordqne

Larva
Üye
Hocam beni bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.
Kullanıcağım filtrenin fotoğrafını koyucam ordan bakabilirsiniz. Tekrardan yardımınız için teşekkür ederim.
Ekli dosyayı görüntüle 45653
Güzel marka bendede sobonun filtresi var 2 yıldır kullanıyorum sorunsun gayet iyi bir seçimin var güzel temizler sadece akvaryumdaki en uzak noktaları temizleyemiyor o bölgelerinde su değişimi yaparken temizlersin.

Ozixsi1987

Yumurta
Üye
Güzel marka bendede sobonun filtresi var 2 yıldır kullanıyorum sorunsun gayet iyi bir seçimin var güzel temizler sadece akvaryumdaki en uzak noktaları temizleyemiyor o bölgelerinde su değişimi yaparken temizlersin.
Hocam ben akvaryumu 35x35x25 diye ayarlamıştım tanıdığım bana sürpriz yapıp 80x50x30 akvaryum getirdi yani benim bu serüvenimdeki kullanıcağım şeyler iki katına çıktı. Ortalama 110 litre içinde bir tane motoru var iç filtre onun fotoğrafını yarın koyabilirim. Bu akvaryumda filtre dışında aydınlatmada var florasan şeklinde onunda fotoğrafını yarın koyarım. Bu akvaryumda sizce iç filtreyi mı kullanim yoksa dış filtre alım mı ben almayı düşünüyorum daha iyi temizliyor diye düşünüyorum ama size danışmak istedim. Bide bu akvaryumda siz ciklet tarzı büyük balıklar mı beslerdiniz yoksa küçük ama daha fazla balık mı beslerdiniz. Ben küçük almayı düşünüyorum karideslerle beraber yaşıyacak küçük bir kaç tane balık türü bir kaç tane de büyük balık türü söyleyebilir misiniz? Bu serüvenin günlüğünü tutmak istiyorum onuda kurmaya başladığım günden itibaren açıcam günlüğü.

lordqne

Larva
Üye
Hocam ben akvaryumu 35x35x25 diye ayarlamıştım tanıdığım bana sürpriz yapıp 80x50x30 akvaryum getirdi yani benim bu serüvenimdeki kullanıcağım şeyler iki katına çıktı. Ortalama 110 litre içinde bir tane motoru var iç filtre onun fotoğrafını yarın koyabilirim. Bu akvaryumda filtre dışında aydınlatmada var florasan şeklinde onunda fotoğrafını yarın koyarım. Bu akvaryumda sizce iç filtreyi mı kullanim yoksa dış filtre alım mı ben almayı düşünüyorum daha iyi temizliyor diye düşünüyorum ama size danışmak istedim. Bide bu akvaryumda siz ciklet tarzı büyük balıklar mı beslerdiniz yoksa küçük ama daha fazla balık mı beslerdiniz. Ben küçük almayı düşünüyorum karideslerle beraber yaşıyacak küçük bir kaç tane balık türü bir kaç tane de büyük balık türü söyleyebilir misiniz? Bu serüvenin günlüğünü tutmak istiyorum onuda kurmaya başladığım günden itibaren açıcam günlüğü.
Benimde bu ölçülerde iki akvaryumum var öncelikle ben yandan sump kullanıyorum dehşet temizliyor ama bir alanı kaplıyor birde karides kullanamazsın çeker bu yüzden dış filtre alabilirsin ama iyi bir marka alki sinir krizi geçirme.balık konusuna gelirsek balığı yapacağın dekor ve akvaryum tarzına göre seç koyu planlara açık açık olanlara koyu veya renkli balıklar seçebilirsin.Ciklet üretmek istiyorsan kullan ama çok estetik durduğu söylenemez ama bu büyüklükteki akvaryumlarda sürü balıkları kullanmanızı öneririm çok güzel bir şekilde geziyolar.

lordqne

Larva
Üye
Birde hala iwagumi gibi birşeymi yapmak istiyorsun.

Ozixsi1987

Yumurta
Üye
Birde hala iwagumi gibi birşeymi yapmak istiyorsun.
Evet o fikrimden vazgeçmedim ve bu iç filtrenin markası aquatic life modeli mf 5000 2x1600 45w
Akvaryumun fotoğrafını alta koyucam

IMG_20250130_124518_HDR.jpg
Bu akvaryumda birkaç çatlak var onları halledip bu akvaryumu kullanıcam içindeki kumu atıcam başka bir kum alıcam. Içinde sürü şeklinde dolaştığını bildiğim neon tetra besliyeceğim yanında salyangoz,çöpçü balığı,kiraz ve melek karides beslemeyi düşünüyorum. Bana neon tetra üreme sürecinden eğer bilgiliysen bahsedebilir misin? Ona göre az veya çok alıcam. Ben iç filtre kullanma gibi bir fikrim yok dış filtre olarak güzel bir marka ve güzel bir model söyleyebilir misin?

lordqne

Larva
Üye
Evet o fikrimden vazgeçmedim ve bu iç filtrenin markası aquatic life modeli mf 5000 2x1600 45w
Akvaryumun fotoğrafını alta koyucam

Ekli dosyayı görüntüle 45767
Bu akvaryumda birkaç çatlak var onları halledip bu akvaryumu kullanıcam içindeki kumu atıcam başka bir kum alıcam. Içinde sürü şeklinde dolaştığını bildiğim neon tetra besliyeceğim yanında salyangoz,çöpçü balığı,kiraz ve melek karides beslemeyi düşünüyorum. Bana neon tetra üreme sürecinden eğer bilgiliysen bahsedebilir misin? Ona göre az veya çok alıcam. Ben iç filtre kullanma gibi bir fikrim yok dış filtre olarak güzel bir marka ve güzel bir model söyleyebilir misin?
Söylediğin filtreyi kullanma çünkü 100 litrelik suyu saatte 32 kere çeviriyorsa bu çok yüksek debi eder balıklar yorulup ölür muhtemelen ve 45 watt elektrikde fazla çift motorluymuş sana saatte 750 l çeviren filtre yeter ayrıca akvaryum bombeli tasarımı güzel yap ki görüntü kötü olmasın balık ve karideslerde sıkıntı yok neon tetra üretmek istiyorsan estetik olamazsın akvaryum neredeyse bomboş oluyor 15 20 civarı tetra sana yeter .

Ozixsi1987

Yumurta
Üye
Söylediğin filtreyi kullanma çünkü 100 litrelik suyu saatte 32 kere çeviriyorsa bu çok yüksek debi eder balıklar yorulup ölür muhtemelen ve 45 watt elektrikde fazla çift motorluymuş sana saatte 750 l çeviren filtre yeter ayrıca akvaryum bombeli tasarımı güzel yap ki görüntü kötü olmasın balık ve karideslerde sıkıntı yok neon tetra üretmek istiyorsan estetik olamazsın akvaryum neredeyse bomboş oluyor 15 20 civarı tetra sana yeter .
Şimdi neon tetra üretmek yerine direkt 20 tane mi alıyım diyorsunuz? Ve o sizin 750 l çeviren bir motor önerir misiniz sizin kullandığınız veya bir yakınınızın kullandığı.

lordqne

Larva
Üye
Şimdi neon tetra üretmek yerine direkt 20 tane mı alim diyorsunuz. Ve o sizin 750 l çeviren bir motor önerir misiniz sizin kullandığınız veya bir yakınınızın kullandığı.
Neon tetra üretmek aslında uzun bir süreç önce yumuşak su seviyorlar ayrıca bazı kişiler her gün %50 su değişimi yapıyor ve akvaryumun ph vb. değerleri ayarlamanız gerekiyor ve sürekli sabit tutmalısınız bu değerleri.Ayrıca ölçüm cihazları almalısınız sonra sıcaklığı ayarlamalısınız sizin akvaryum ölçülerinde 18 balik bulundurabilirsiniz 1 erkeğe 2 dişi şeklinde.Akvaryumun zeminini 3 4 cm çakıl taşı koyun yada plastik elekler kullanabilirsin çakıl taşı kullanırsa zemine sabitletmiş sık ve küçük yapraklı bitkiler, elek kullanırsan cama sabitlediğin sık ve ince yapraklı bitkilerle bol saklanma alanı ayarlamalısınız.Diyelimki bunları yaptınız ve yumurta aldınız hemen anaç balıkları içinden alıp o akvaryumu yumurtalar için düzeni bozmadan devam etmelisiniz sanırım başka akvaryumun yok.Sonra 24 saatte yumurtalar çatlar 100 civarı yavru çikabilir insufora ile beslemeye başlayıp sonra kabuksuz artemia ve diğer canlı yemleri vermelisiniz balıkların üremeye 9. ayda hazır hale geleceğini unutmamalısınız bu işe sermayeyle girmeniz daha iyi olur.😉

Filtre olarakda önerbileceğim pek birşey yok 1 2 saatlikbir araştırmayla güzel bir filtre bulabilirsin.

Son düzenleme:

Ozixsi1987

Yumurta
Üye
Neon tetra üretmek aslında uzun bir süreç önce yumuşak su seviyorlar ayrıca bazı kişiler her gün %50 su değişimi yapıyor ve akvaryumun ph vb. değerleri ayarlamanız gerekiyor ve sürekli sabit tutmalısınız bu değerleri.Ayrıca ölçüm cihazları almalısınız sonra sıcaklığı ayarlamalısınız sizin akvaryum ölçülerinde 18 balik bulundurabilirsiniz 1 erkeğe 2 dişi şeklinde.Akvaryumun zeminini 3 4 cm çakıl taşı koyun yada plastik elekler kullanabilirsin çakıl taşı kullanırsa zemine sabitletmiş sık ve küçük yapraklı bitkiler, elek kullanırsan cama sabitlediğin sık ve ince yapraklı bitkilerle bol saklanma alanı ayarlamalısınız.Diyelimki bunları yaptınız ve yumurta aldınız hemen anaç balıkları içinden alıp o akvaryumu yumurtalar için düzeni bozmadan devam etmelisiniz sanırım başka akvaryumun yok.Sonra 24 saatte yumurtalar çatlar 100 civarı yavru çikabilir insufora ile beslemeye başlayıp sonra kabuksuz artemia ve diğer canlı yemleri vermelisiniz balıkların üremeye 9. ayda hazır hale geleceğini unutmamalısınız bu işe sermayeyle girmeniz daha iyi olur.😉

Filtre olarakda önerbileceğim pek birşey yok 1 2 saatlikbir araştırmayla güzel bir filtre bulabilirsin.
Ben lepistes almaya karar verdim hocam. Farklı ve güzel türleri renkleri bulup üreticem sonrasında da birazını akvaryumda kalanını ise satmayı bu şekilde bir kazanç sağlamayı düşünüyorum. Büyük ihitmalle ben bu akvaryumda kuru başlangıç yapıcam 1 ay önceden bitkileri alıp kuru başlangıç ile başlıcam sonradan canlıları eklicem. Şuana kadarki yardımınız için çok teşekkür ederim sayenizde bir sürü şey öğrendim çok sağolun.

lordqne

Larva
Üye
Ben lepistes almaya karar verdim hocam. Farklı ve güzel türleri renkleri bulup üreticem sonrasında da birazını akvaryumda kalanını ise satmayı bu şekilde bir kazanç sağlamayı düşünüyorum. Büyük ihitmalle ben bu akvaryumda kuru başlangıç yapıcam 1 ay önceden bitkileri alıp kuru başlangıç ile başlıcam sonradan canlıları eklicem. Şuana kadarki yardımınız için çok teşekkür ederim sayenizde bir sürü şey öğrendim çok sağolun.
Sana tavsiyem aynı tür ve safkan al ki daha yüksek fiyata satabilesin. Safkan olduğunu renk karışıklığı olmamasından anlayabilirsin. Bende ürettim o hataya düştüm. Simsiyah balığın üstünde turuncu bölge falan oluyor, yardım edebildiysem ne mutlu bana iyi günler.

Ozixsi1987

Yumurta
Üye
Sana tavsiyem aynı tür ve safkan al ki daha yüksek fiyata satabilesin safkan olduğunu renk karışıklığı olmamasından anlayabilirsin bende ürettim o hataya düştüm simsiyah balığın üstünde turuncu bölge falan oluyor yardım edebildiysem ne mutlu bana iyi günler.
Hocam son bir şey ekleyeceğim; bende 30x14x14 boyutunda bir akvaryum var onda safkan Lepistes nasıl üretebilirim? Fotoğrafını alta koyacağım.
IMG_20250130_193927_HDR.jpg
15-20 litre diye düşünüyorum daha azda olabilir tam emin değilim. İçinde küçük bir motor da var biraz güçlü bir motor ama hava akışını azaltarak gücünü ayarlayabiliyorum. Buna bir tane yavruluk eklesem üretim yapabilir miyim?

lordqne

Larva
Üye
Ben bundan büyük bir akvaryumda 2 aydan 60 civarı balık almıştım.Üretebilirsin ama renkli taşları kullanma iç filtre önermem bu tür küçük akvaryumlarda çok debi yapıyor balıklar savruluyor hatta yavruları bile çekebiliyor.Akvaryumun 5 l bu arada . Yavruluk kullanma öbür akvaryumdaki hamile lepistesi bu tanka al yavrulayınca balığı geri büyük akvaryuma al bunda yvrular boylanınca büyük akvaryuma alırsın.

Ozixsi1987

Yumurta
Üye
Ben bundan büyük bir akvaryumda 2 aydan 60 civarı balık almıştım.Üretebilirsin ama renkli taşları kullanma iç filtre önermem bu tür küçük akvaryumlarda çok debi yapıyor balıklar savruluyor hatta yavruları bile çekebiliyor.Akvaryumun 5 l bu arada . Yavruluk kullanma öbür akvaryumdaki hamile lepistesi bu tanka al yavrulayınca balığı geri büyük akvaryuma al bunda yvrular boylanınca büyük akvaryuma alırsın.
Tamamdır teşekkür ederim.

Ozixsi1987

Yumurta
Üye
Hocam tekrardan bir soru ile geldim ben bitkileri boostlamak için hagen kumun altına toprak kullanacağım. Normal bitki toprağı mı kullanmam lazım yoksa özel bir toprak var mıdır?