Bitki akvaryumu yapacağım yardım lütfen

AmatörAkvaryumcu

Yumurta
Üye
Selamün aleyküm, iyi günler.
İlk defa bitki akvaryumu yapacağım (ilk defa akvaryum yapıyorum). Bitkilerimi seçtim; oksijen pompası, dere kumu ve biraz taş aldım. Güzel de süsler… Öyle aman aman ilgi vermeyeceğim. Sudaki yosunlanma nasıl en aza indirilir?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Merhaba, öncelikle aman aman bir ilgi derken neyi kastettiğiniz tam olarak anlayamasamda temel olarak düzenli bir su değişim rutini olmayan, düzenli bir ışıklandırma sağlanmayan ve filtrasyon olarak yetersiz ya da canlı yükü aşırı fazla olan akvaryumlarda özellikle ilk kurulum zamanlarında oldukça fazla alg sorunu yaşayabilirsiniz.

Akvaryum hacminize ve besleyeceğiniz canlılara uygun bir filtre seçip seçmediğinizden emin olarak başlayın (Oksijen pompası derken pipo filtre kullandığınızı tahmin etsemde emin olamadışım için bu uyarıyı yapma gereği duydum, sürdürülebilir bir kurulumun en temel şartı bana göre doğru filtre seçimidir).
80Lt'ye kadar şelale daha yüksek hacimlerde sump ya da dış filtre tercih etmenizi öneririm.

İkinci olarak akvaryum hacmi, yüksekliği ve bitkilerinize uygun bir armatür ya da led seçimi yapın. Mümkün olduğunca gün ışığı renklerinde, kabaca litre başına 20 lümen gücünde bir seçim yapın. Fazla ışık yosunların artmasına sebep olacağı gibi düşük ışıkta camlarda alg oluşumuna sebep olabilir. Akvaryumu mümkün olduğunca doğrudan güneş ışığı almayan bir yere kurun.

Üçüncü önemli husus ise sudaki fosfat,azotlu bileşikler ve diğer maddelerin birikip besin fazlalığına sebep olmaması için Akvaryum hacmi ve filtrenizin kaldırabileceğinden daha fazla sayı ya da büyüklükte canlılar almayın. Suda biriken organik atıkları uzaklaştırmak için mutlaka haftalık su değişimlerinizi aksatmadan yapın.

Bunlara dikkat etseniz bile camlarda zamanla alg oluşumu gözlemlerseniz benim 6 yıldır aktif kurulu tankımda bile hala en azından ayda 1-2 kez camlardaki algleri temizlemek gerekiyor. Alg oluşumunu yavaşlatmak ve oluşan algler ile az da olsa mücadele edebilmek için tankınıza boynuzlu nerite, otocinculus, karides gibi yosun yiyici türlerden ekleme yapın.

AmatörAkvaryumcu

Yumurta
Üye
Merhaba öncelikle ilgin için teşekkür ederim. Buna ek olarak şunu demek istiyorum bitki akvaryumu derken Şundan bahsetmiştim; sadece bitkilerin yaşadığı bir akvaryumdan bahsediyorum ve bu akvaryumun içerisinde yosunlarda bulunmakta bir filtre satın aldım filtrenin ismi inter internal filtre. Altını dere kumuyla kaplayacağım ve üstüne internetten satın aldığım taşlardan koyacağım. Aman aman ilgiden kast ettiğim şey ise şudur; üniversite okuyorum ve ailem sürekli o suyu değiştiremez bundan dolayı ilk olarak bitki akvaryumu yapmaya karar verdim. Bitki akvaryumu olduğu için yosun giderici kullanamıyorum çünkü içerisinde yosunlu bitkilerde bulunuyor başka almamı tavsiye ettiğin bir bitki türü varsa çok memnun olurum.

Ekli dosyalar

• image.jpg
    image.jpg
    33.5 KB · Görüntüleme: 4

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Merhaba öncelikle ilgin için teşekkür ederim. Buna ek olarak şunu demek istiyorum bitki akvaryumu derken Şundan bahsetmiştim; sadece bitkilerin yaşadığı bir akvaryumdan bahsediyorum ve bu akvaryumun içerisinde yosunlarda bulunmakta bir filtre satın aldım filtrenin ismi inter internal filtre. Altını dere kumuyla kaplayacağım ve üstüne internetten satın aldığım taşlardan koyacağım. Aman aman ilgiden kast ettiğim şey ise şudur; üniversite okuyorum ve ailem sürekli o suyu değiştiremez bundan dolayı ilk olarak bitki akvaryumu yapmaya karar verdim. Bitki akvaryumu olduğu için yosun giderici kullanamıyorum çünkü içerisinde yosunlu bitkilerde bulunuyor başka almamı tavsiye ettiğin bir bitki türü varsa çok memnun olurum.
Şu an bahsettiğiniz mosslar hariç hangi bitkiler var bilemiyorum ama minimum ışık ile anubias, eleodea, cryptocoryne, saz, subulata,zeytin gibi bitkilere bakabilirsiniz basit bir masa lambası ya da ucuz bir armatür ışık olarak bu bitkilere yetecektir. Akvaryum hacminizi bilmiyorum fakat elinizdeki iç filtre su yüzeyini aşırı hareketlendirmiyorsa su mercimeği de ekleyebilirsiniz.

Bu arada seachem excel yosun giderici moss'lara zarar vermez yalnızca kullanırsanız uygulamayı tüm akvaryuma ekleyerek değil bir şırınga ile yosunlanma olan bölgeye lokal olarak uygulayın.
Aileniz zorlanır mı bilemiyoru ama en azından 2 haftada bir su değişimi yapılabilirse iyi olur.
Birkaç tane salyangoz eklemesi yapmak da hem bitkiler için azotlu ürün üretimi hemde yosun yemeleri açısından faydalı olacaktır.