Bir pupa daha büyük

gokdenizz

Pupa
Üye
Componotus kraliçemin çokça pupa ve larvası var. Bir pupa ve bir larva baya büyük baştan beri şekerli su ve un kurdu pupasının kuyruk kısmıyla besleme yaptım. Sizce durum nedir, ne olabilir?

Ekli dosyalar

• IMG_20250605_232546.jpg
    IMG_20250605_232546.jpg
    55.8 KB · Görüntüleme: 61

samet_56

Intercaste
Yardımsever
Üye
Yapmış olduğunuz besleme işe yaramış, muhtemelen majör işçi pupası. Tebrik ederim.

Yigit291

Larva
Üye
Yapmış olduğunuz besleme işe yaramış, muhtemelen majör işçi pupası. Tebrik ederim.
Bu konuda bi bilgim yok ama claustral türlerde beslemenin artı bir etkisi oluyor mu şuan 3 campo var birinde vermeyi düşünüyorum eğer herhangi bi farklı tarafı olacaksa

Enesersoy45

Phragmotic
Yardımsever
Tespit Uzmanı
Üye
Componotus kraliçemin çokça pupa ve larvası var. Bir pupa ve bir larva baya büyük baştan beri şekerli su ve un kurdu pupasının kuyruk kısmıyla besleme yaptım. Sizce durum nedir, ne olabilir?
Eğer bunlar ilk işçileriyse beslenme nedeniyle olduğunu söyleyemem pek. Ne kadar beslerseniz besleyin normal bir kraliçenin ilk işçileri nanitik olmalı.
Anormal bir durum, hatalı genetiği olan bir kraliçe.
Bu konuda bi bilgim yok ama claustral türlerde beslemenin artı bir etkisi oluyor mu şuan 3 campo var birinde vermeyi düşünüyorum eğer herhangi bi farklı tarafı olacaksa
Yumurtlamadan önce proteinle beslerseniz daha fazla yumurta verir, larva evresinde proteinle beslerseniz ya larvalar daha çabuk pupa olur ya da daha gelişmiş doğarlar.

slmgoko

Nanitik
Üye
Eğer bunlar ilk işçileriyse beslenme nedeniyle olduğunu söyleyemem pek. Ne kadar beslerseniz besleyin normal bir kraliçenin ilk işçileri nanitik olmalı.
Anormal bir durum, hatalı genetiği olan bir kraliçe.

Yumurtlamadan önce proteinle beslerseniz daha fazla yumurta verir, larva evresinde proteinle beslerseniz ya larvalar daha çabuk pupa olur ya da daha gelişmiş doğarlar.
Hocam ilk nanitik işçilerden sonra gelen 2. nesil yumurtalar normal ama değil mi ?

slmgoko

Nanitik
Üye
Evet normal beslenip minör oluyorlar.
Peki hocam konuyla alakalı diye soruyorum bunları umarım konu sahibi arkadaş kızmaz. Şimdi diyelim ilk yumurtaları, ilk larvaları ama bir şekilde bunlar kaybedildi. Karınca sonraki postayı yumurtladı ve bu ikinci posta yumurtalarda nanitik mi oluyor yoksa normale mi dönüyor ? Belki arkadaşta böyle bir şey olmuştur gibi bir düz mantık kurdum

samet_56

Intercaste
Yardımsever
Üye
Kraliçenin genetik kusurlu olduğunu düşünmüyorum. İlk işçilerin her zaman nanitik olma zorunluluğu yok. Konu sahibinin verdiği bilgiler ışığında çok rahat ve emin bir şekilde beslenme kaynaklı bir tetikleme olduğunu söyleyebilirim.

Kraliçe, sürekli bir besin kaynağı olduğunda bu kaynağı kendi insiyatifi doğrultusunda yönlendirir.
"Juvenil Hormon" işçi üretiminde çok önemli bir rol oynar. Bu hormon bozukluğu buna sebebiyet verebilir. Ama bu çok nadir bir durum, kısaca demek istediğim çok anormal bir durum yok, genetik-hormonel bozuklukların olasılığını arka planda tutuyorum ve çok ihtimal vermiyorum.

İlk işçilerin genel olarak nanitik olmasının bir zorunluluk olmamasının sebebi şu;

Nanitikler kraliçenin sınırlı besin rezervi sonucu ortaya çıkan işçilerdir. Kraliçeler tüm rezervini büyük yapıda ama az sayıda işçiye kullanmak yerine bu kaynağını daha fazla larvaya dağıtır ve sonuç olarak küçük ama fazla sayıda işçiler meydana gelir.

Konu sahibin'in devamlı şekilde protein ve karbonhidrat bazlı besleme yapmasıyla bu sınırlama ve baskı ortadan kalkar. Kraliçe bu kaynağı verimli kullanmak adına işçilerini daha gelişmiş biçimde yetiştirebilir.
Herhangi bir polimorfik cinsin kraliçesine ilk aşamadan itibaren besin verilirse, nanitiklerle birlikte media grubundan işçilerin de ortaya çıkma ihtimali yüksek oranda artar.

Ama bu yine kraliçenin insiyatifinde, eğer farklı bir strateji kullanırsa bu fazladan besin kaynağını küçük boyutlu ancak normalden daha fazla işçi olacak şekilde de işçi yetiştirmek içinde kullanabilir.

gokdenizz

Pupa
Üye
Herkese çok teşekkür ediyorum öncelikle cevaplarınız için. Fotoğraf tabikide atarım işçiler çıktıktan sonra. Ekstra bilgilendirme geçeyim bide bu büyük pupa ilk pupası değil öncesinde üç tane normal pupa yaptı daha sonra larvalardan biri büyüktü kraliçe sürekli onunlar ilgilendi çok hızlı bir şekilde pupaya geçti ve pupa baya büyük bir pupa oldu. Ama öncesinde üç tane normal larvası ufak pupaya geçmişti. Büyük pupadan sonra yine beş tane daha ufak pupa oluştu. Bu Ufak pupalardan sonra şuan yine bir tane larvayla çok ilgileniyor kraliçe ve o larvada baya büyük.
Not: kraliçeye hala besleme yapmaya devam ediyorum ve besin periyodu şu şekilde;
Protein beslemesi
Şekerli su beslemesi
Şekerli su beslemesi
Boş gün
Protein beslemesi
Şekerli su beslemesi
Şekerli su beslemesi
Boş gün
En baştan beri hiç aksatmayacak şekilde bu periyotta besleme yapıyorum.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Founding Stage, dediğimiz Kurucu Aşamada en temel mekanizma genellikle bir larvayı hızlıca yetiştirmektir. Her ne kadar kurucu aşamada medya görmek yaygın bir şey ve hayatta kalma açısından mantıklı bir şey olmasa da polimorfizmin hayatta kalmayı ve iç gücü dağılımını arttırdığı dikkate alınırsa olmayacak şey değil. Anormal bir durum yok, kraliçenin genetiği bozuk demek de iddialı bir varsayım. Genetik çeşitlilik ve kuluçka yetiştirme stratejilerindeki farklılıklardan kaynaklanır. Her şey normal.

Bunun tam olarak sebebini anlamamız şu an biraz zor, kuluçka yetiştirme stratejilerle ilgili çalışmalar çok büyük ölçüde Solenopsis invicta ile sınırlıdır ve bunlar neler olup bittiğini anlamak için yetersizdir.

Tek bir media işçisi yetiştirilseydi bunun mantıksız bir yetiştirme mekanizması olduğundan bahsedebilirdik ama farklı boyutlarda birden fazla pupanın varlığı polimorfizm iç gücünü arttırır argümanını destekler nitelikte.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye

gokdenizz

Pupa
Üye
Kılıfı açtığımda o pupayi hemen ağzına alıyor ve koşuşturmaya başlıyor kraliçe ama sakinleştiği zaman büyük bir larva var onunla ilgileniyor.

samet_56

Intercaste
Yardımsever
Üye
Founding Stage, dediğimiz Kurucu Aşamada en temel mekanizma genellikle bir larvayı hızlıca yetiştirmektir. Her ne kadar kurucu aşamada medya görmek yaygın bir şey ve hayatta kalma açısından mantıklı bir şey olmasa da polimorfizmin hayatta kalmayı ve iç gücü dağılımını arttırdığı dikkate alınırsa olmayacak şey değil. Anormal bir durum yok, kraliçenin genetiği bozuk demek de iddialı bir varsayım. Genetik çeşitlilik ve kuluçka yetiştirme stratejilerindeki farklılıklardan kaynaklanır. Her şey normal.

Bunun tam olarak sebebini anlamamız şu an biraz zor, kuluçka yetiştirme stratejilerle ilgili çalışmalar çok büyük ölçüde Solenopsis invicta ile sınırlıdır ve bunlar neler olup bittiğini anlamak için yetersizdir.

Tek bir media işçisi yetiştirilseydi bunun mantıksız bir yetiştirme mekanizması olduğundan bahsedebilirdik ama farklı boyutlarda birden fazla pupanın varlığı polimorfizm iç gücünü arttırır argümanını destekler nitelikte.
Aaa siz de mi okudunuz o kitabı.❣️
Harfiyen katılıyorum elinize sağlık.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Aaa siz de mi okudunuz o kitabı.❣️
Harfiyen katılıyorum elinize sağlık.
Sizin de, evet zaten çoğu çalışma genelde birbirlerini alıntıladıkları için mutlaka okumuş oluyorsunuz. 😊 Ben de dediklerinizin hepsine katılıyorum. 🥰👍🏻

esepretx

Yumurta
Üye
Sizin de, evet zaten çoğu çalışma genelde birbirlerini alıntıladıkları için mutlaka okumuş oluyorsunuz. 😊 Ben de dediklerinizin hepsine katılıyorum. 🥰👍🏻
Bu konu faydalı tartışmalar başlığına koyulmak için yeterlimi sizce?