Beslemesi kolay akvaryum bitkileri.

gokaybldk

Yumurta
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
23
Tepkime puanı
19
Puanları
3
Karakter sınırından dolayı diker konunun altına ekleyemedim bu yüzden buradan devam ediyorum.
Saz bitkisi (Vallisneria):

Bildiğimiz göl vb. yerlerde bulunan sazlığın aynısı. Low tech akvaryumlar için veya yeni başlayanların tercih edebileceği bir bitkidir. Genellikle arka plan bitkisi olarak kullanılır ki benim tavsiyemde odur. Sağlam bitkidir akvaryumumdaki nitrat patlamasından hiç hasar almadan sapa sağlam çıkmıştı. Bence istediğiniz litrede bakabilirsiniz, akvaryumum 35 litreydi 1 metreyi geçen sazlıklarım vardı. Bakımı o kadar kolay ki gün ışığı alan bir yerdeyse bitkiyi diktikten sonra ışıklandırmasanız bile olur. Arka planda güzel gözüküyor ama kökünden verdiği yeni sürgünler dağılabiliyor o yüzen takibini güzel yapıp sürgünleri arka plana yönlendirmeniz gerekir. Budadığım sazlıkların hiçbiri tutmamıştı bu da demek oluyor ki budadıktan sonra tekrar ektiğimiz yaprakları yeni sürgün veremez. Belki tutturan olmuştur ancak benimki hiç tutmamıştı. Budarken kafama göre kesiyordum o yüzden sizlere şuradan keserseniz iyi olur diyemem. Kestiğim bitkilerde de sonradan hiçbir sıkıntı yaşamamıştım. Yeni eklediyseniz adaptasyon sürecini atlatmadan budama yapmayınız. Baktığım süre boyunca sürgünlerin etrafa dağılması dışında hiçbir sıkıntı yaşatmadılar o da çok önemsenecek bir şey değil.

Habitat: Asya
Uzunluk: 20-40 cm
Sıcaklık: 18-30 °C
Işık Toleransı: Düşük - Çok Yüksek
Işık İhtiyacı: Yüksek
Su Sertliği Toleransı: Yumuşak - Çok Sert
Uygun Su Sertliği: Sert
pH Toleransı: 6 - 9.5
Uygun pH Seviyesi: 7.5
Gelişim Hızı: Hızlı
Bakım İhtiyacı: Az

9709490110514.jpg
Yapraklarda kök oluşumu yoktur. Bitkinin yaprakları taban tortusu altında kalan gövdede birleşir ve kökler ise gövdeye bağlı olarak zemine sıkı şekilde tutunmak üzere gelişim göstermiştir. Akvaryuma alışma süreçlerinde bitkinin yapraklarında yumuşama, erime benzeri görüntüler oluşabilir. Bu durum adaptasyon aşamasında gayet normaldir. Bitkinin demire ihtiyacı fazladır. Demir eksikliği yaşadığında rengi sararır. Bu durum tablet gübrenin atılma vaktinin geldiğini gösteriyordur. Yeri değiştirilen bitki sanki eriyormuş gibi görünebilir. Ancak bunda endişelenecek bir şey yoktur, çünkü yeri değiştirilen her akvaryum bitkisinde görülebilir. Ölü yaprakların kesilmesi yeterli olacaktır.

Akvaryum Saz Bitkisi Faydaları:​

Saz, kökleri vasıtasıyla taban kalınlığı yeterli olan akvaryumlarda taban içerisinde faydalı bakteri kolonileşmesine katkı sağlar. Sağladığı katkının bitki için geri dönüşünü azot döngüsünden elde ettiği besinler oluşturmaktadır. Vallisneria spiralis akvaryum içerisindeki nitratı azot ihtiyacını gideren besin olarak kullanmaktadır. Böylelikle akvaryum içerisinde balıkların dışkıları ve yem artıklarının oluşturduğu zehirli amonyak; bitki tarafından desteklenen tabandaki bakteri kolonileri ve filtrasyon bakterileri aracılığıyla önce nitrite sonrasında nitrata dönüştürülerek direkt olarak Vallisneria spiralis bitkisine besin sağlayacaktır.

Saz bitkisinin uyumlu olduğu canlılar:

Çoğu canlı ile uyumlu bir bitkidir. Yeter ki bu canlılar japon balığı gibi bitkiyi kökünden sökmeye çalışmasın. Otçul beslenen Afrika cikletlerinin akvaryumunda bile yetiştirilebilir. Hatta Tanganika ciklet akvaryumu için ideal bitkilerden biridir. Kendi tropheus akvaryumumda daha öncesinde hiç denemedim belki tekrar temin edersem o zaman ekip gelişmeleri aktarırım. Tabii cikletler bitkiyi kökünden sökmeye çalışacaktır. Bunun olmaması için bitki saksısı ile birlikte akvaryuma koyulmalıdır.

Saz Bitkisi Budaması Nasıl Yapılır?​

Zemindeki bitkilerin aydınlatmadan yoksun kalmaması için belirli periyotlarda budaması tavsiye edilir. Budama yaparken bitkinin yapraklarını kısaltma maksadıyla aşırı budama yapılmaması gerekiyormuş ancak ben direkt kesiyordum bitkinin kalanında hiçbir sıkıntı yaşamamıştım. Sizlerin bitkisi de belki sıkıntı yaşamaz ama ne olur ne olmaz işi oluruna göre yapmak daha sağlıklı olabilir. Yanlış budama yapılması gibi durumlarda akvaryum saz bitkisi sararma durumları ortaya çıkabilir. Bu durumla karşılaşırsanız budamada bir şeyi yanlış yapıyorsunuzdur. budama konusunda herhangi bir sorun yoksa bu durumda akvaryum suyunun kısmi değişimi yapılarak suda eksilen minerallerin yenilenmesi sağlanabilir.

Bacopa Monnieri:

Bacopa oldukça güzel ve bakımı kolay bir bitkidir. Güzelliği dolayısıyla her tür bitkili akvaryum için tercih edilen bitki türüdür. High tech akvaryumlarda daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Uzun yapıya sahip olduğundan dolayı yoğun gruplar halinde ekildiğinde oldukça güzel gözüküyor ve farklı bir hava katıyor. Işık alması gerekiyor iyi ışık almazsa kökten çürüyor. İyi aydınlatma ve CO2 takviyesi ile coşarlar. Sağlam bitkidir akvaryumumda ki nitrat patlamasından sağlam çıktı. Bence ister arka ister orta ister ön her yerde kullanılabilir. Çiçek açtığını okumuştum ancak bende hiç çiçek açmadı, yazanlara göre ışığa yakınlaştığında çiçek açıyormuş, belki sizde açabilir. Bu bitkiyi vatoz olan akvaryumlarda tavsiye etmiyorum. Çünkü, belli bir bölgeye yoğun şekilde ekip tasarım yapmak isterseniz vatozlar tasarımınızı bozacaktır, en azından benimkiler öyle yapıyordu. Bu yüzden budayıp tekrar diktiğim bitki ya eğiliyor ya da alt kısımları zarar görüyordu.

* Habitat: Hindistan
* pH: 6.0 – 8.0
* Sıcaklık: 15-26°C
* Işık İhtiyacı: Orta
* Co2 İhtiyacı: Düşük
* Yükseklik: 4 - 10 cm
* Genişlik: 2 - 5 cm
* Gelişim hızı: Orta
* Bakım ihtiyaçı: Orta

bacopa-monniera-1-kok-akvaryum-bitkisi__0983430579120400.jpg

Akvaryumdaki kullanımının yanı sıra birçok kişi tarafından beyin sağlığına katkı sağladığına inanılmaktadır. Gelişimi için her ne kadar co2 şart olmasa da co2 verilen Akvaryumlarda gelişiminin daha iyi olduğu biliniyor. Bacopalar besin yetersizliği yaşadıklarında eksikliğini belirti ile göstermezler, bunu anlamanın tek yolu gelişim hızına dikkat etmektir. Yavaş gelişimi var ise bitki besin eksikliği çekiyor demektir. Mikro elementler ile demir gübrelerine özellikle ihtiyaç duyar. Güçlü büyümesini teşvik edici makro gübreler arasında Nitrat ve Fosfat önemli rol oynar. Koyu yeşil kısa dallara sahip bitkidir. Açık yeşil yaprakları bir çift ile karakterize edilen ortası sap bitki, sapın ucuna kadar tabandan filizlenir. Parlak renkleri akvaryum hobisinde önemli bir yer tutar ve bitki dikilen tanklara neşeli bir ortam katar. Besin açısından zengin toprak ile sağlandığında ve orta ila yüksek aydınlatma arasında hızla büyür. Düşük ışık altında daha yavaş büyüyecektir.

Nasıl budanır?
Bitkinin budaması su yüzeyine ulaştığında veya budama yapılmak istendiğinde kuma yaklaşık 3cm civarında budanması ana gövdenin dibinden gelecek yeni sürgünlerin hızlı gelişimine katkı sağlayacaktır. Bunun haricinde ben yaprağın üst kısmının biraz daha üzerine gelecek şekilde buduyordum. Su üstüne kadar giden bitki eğer budanmaz ise su dışında da büyümeye devam eder.

Alternanthera Reineckii:

Kendisi yeni yeni deneyimlediğim bir bitki türüdür. Low tech akvaryumumda bakmaya çalışıyorum, kuvvetle muhtemel high tech akvaryumlarda beslenmesi çok daha iyi olacaktır. Güzel kırmızı rengi ve büyük yaprakları çok güzel duruyor. Bildiğim kadarı ile kırmızı renkli ışıkta yaprakları daha güzel renkleniyor. CO2 olsa sağlığı için iyi olur ama bende yok. Mayalı sistem CO2 denedim ancak akvaryumda oluşan müsilaj gibi bir madde yüzünden onu da kaldırmak zorunda kaldım. Çok ışık verildiği taktirde yapraklarının üst kısmında yosun oluşuyor bu da rengini göstermesini engelliyor. Şu an ışık ve ısıtıcı ile gayet güzel büyüyor. Akvaryumumdakilerin bazılarının yaprakları yeşil bazılarının kırmızı, yeterli besini sağlarsanız kırmızı rengini alacaktır. Bendeki mini olanlarından ama mini diye geçtiğine bakmayın budamazsanız kocaman olur. Fotoğrafını aşağıya ekliyorum.

* Habitat: Güney Amerika
* pH: 5.5 – 7.5
* Sıcaklık: 20-30°C
* Işık İhtiyacı: Yüksek
* Co2 İhtiyacı: Yüksek
* Yükseklik: 6-20cm ortalama
* Genişlik: 4-10cm ortalama
* Gelişim hızı: Orta
* Bakım ihtiyaçı: Yüksek

Alternanthera-reineckii-mini-IN-VITRO.jpg

Alternanthera Reineckii, Güney Amerika kökenli bir sucul bitkidir. Amazon nehir yataklarındaki akıntının dengesizliği yüzünden su içinde ve dışında yaşamaya adapte olabilmektedir. Akvaryumda orta ve arka planda kullanılan bu bitki güzel kırmızı rengi sayesinde tercih edilmektedir. Eğer orta planda kullanılacaksa sık sık budanarak balıkların yüzme alanını kısıtlaması engellenmelidir. Bitkinin formunu korumak için sıvı gübreye ve kökleri ile yeterli besini alabilmek için sağlam bir tabana ihtiyacı vardır. Yüksek ışık yaprakların kırmızıya dönmesini teşvik eder. Bitki litre başına 0,5w ‘dan 1w’a kadar yüksek bir ışıklandırmaya ihtiyaç duyar. Düşük ışıklı akvaryumlarda bitkinin alt yaprakları dökülme eğilimindedir. Bitkiyi dikerken gruplandırmak yerine ayrı ayrı dikmek bitkinin daha iyi gelişmesini sağlayabilmektedir, bu sayede alt yapraklara giden ışık kesilmez.

Gelişimi için CO2 enjeksiyonu ve güçlü bir ışıklandırma gereklidir. Ayrıca kökten de yeterli besini alabilmesi için gübreli bir zemine ihtiyacı vardır. Rengini canlı tutabilmeniz için yeterli miktarda demir gübresi kullanmanız gerekir. Bitkinin kırmızı renginin daha da belirgin olması için aydınlatma sisteminizde grolux (kırmızı) florasan veya kırmızı led ışık kaynağı olması yararlı olacaktır.


Nasıl budanır?

Alternanthera Reineckii Mini en fazla 10-15cm yüksekliğe kadar uzayabilen bodur bir bitkidir. Ben direkt bacopada olduğu gibi yaprağın biraz üstünden buduyorum. Sizler tasarımınıza göre bitkiyi budayarak yüksekliğini kontrol altına alabilirsiniz. Diğer stem (gövdeli) bitkiler gibi budanan dal uzamayı bırakır ve yandan yeni dallar açarak gelişimine devam eder.
 

Argentavis

Kraliçe Karınca
Eklem Bacaklı Moderasyon
Yardımsever
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
1,214
Tepkime puanı
1,170
Puanları
228
Konum
Ordu
Akvaryum bitkileri konularınızı beğendim. İhtiyacım olan bilgileri içeriyor. Yalnız seri şeklinde daha fazla konu açacaksanız başlığa sayı da eklerseniz konular daha kolay bulunabilir veya ilk konun altına yorumdan devam edebilirsiniz.
 
Son düzenleme:

gokaybldk

Yumurta
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
23
Tepkime puanı
19
Puanları
3
Akvaryum bitkileri konularınızı beğendim. İhtiyacım olan bilgileri içeriyor. Yalnız seri şeklinde daha fazla konu açacaksanız başlığa sayı da eklerseniz konular daha kolay bulunabilir veya ilk konun altına yorumdan devam edebilirsiniz.
Anlamadığım bir sebepten ötürü açtığım konuların altına ekleme yapmak istediğimde karakter sınırına takılıyorum. O yüzden Monte Carloyu ekleyemedim, diğer yazıya eklerim.
 

Argentavis

Kraliçe Karınca
Eklem Bacaklı Moderasyon
Yardımsever
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
1,214
Tepkime puanı
1,170
Puanları
228
Konum
Ordu
Anlamadığım bir sebepten ötürü açtığım konuların altına ekleme yapmak istediğimde karakter sınırına takılıyorum. O yüzden Monte Carloyu ekleyemedim, diğer yazıya eklerim.
Sorun olmaz. Siz başlıklara yine de sayı eklerseniz sırayla okur üyeler. Moderatörlere iletirseniz de gerekli düzenlemeleri yaparlar.
 
Üst