Benim kızlar ve haftalık gelişmeleri

yücehayvanat

Majör
Üye
Formica koloninizin yumurtlamaması normal, yıl içerisindeki bütün formica broodu rapid brood olduğu için diyapoza kadar işçi olmak zorunluluğuna sahipler ve koloniniz de diyapozdan az bir vakit önce yumurtlanan yumurtaların diyapoza kadar işçi olamayacağını hesaba kataraktan yumurtlamayı kesmişler. Bu formica tipi diyapoz yapan her türde görülebilir. Formica tipi diyapozu da formicinii oymağındaki her tür yapar. (örnek olarak: formica, cataglyphis, proformica, alloformica gibi) Yani endişelenmenize gerek yok kraliçe bilerek yumurtlamıyor ve bu koloninizin uygun ortam şartlarından dolayı aldığı bir önlem.

nevzatgns19

Minör
Üye
Tetramorium Caespitumları 4x4'lük küçük bir ow'ye bağlamayı düşünüyorum sizce kış uykusundan sonra bağlamak mı mantıklı yoksa şimdi bağlamalı mıyım? Beslerken sıkıntı çekmiyorum kolay bir şekilde besleme yapabiliyorum.

İlyas16

Replete
Üye
Tetramorium Caespitumları 4x4'lük küçük bir ow'ye bağlamayı düşünüyorum sizce kış uykusundan sonra bağlamak mı mantıklı yoksa şimdi bağlamalı mıyım? Beslerken sıkıntı çekmiyorum kolay bir şekilde besleme yapabiliyorum.
Bağlayın bence ow'ye gözlemlemesi keyifli olur.

nevzatgns19

Minör
Üye
Formica koloninizin yumurtlamaması normal, yıl içerisindeki bütün formica broodu rapid brood olduğu için diyapoza kadar işçi olmak zorunluluğuna sahipler ve koloniniz de diyapozdan az bir vakit önce yumurtlanan yumurtaların diyapoza kadar işçi olamayacağını hesaba kataraktan yumurtlamayı kesmişler. Bu formica tipi diyapoz yapan her türde görülebilir. Formica tipi diyapozu da formicinii oymağındaki her tür yapar. (örnek olarak: formica, cataglyphis, proformica, alloformica gibi) Yani endişelenmenize gerek yok kraliçe bilerek yumurtlamıyor ve bu koloninizin uygun ortam şartlarından dolayı aldığı bir önlem.
Kraliçenin yumurtlamasını sağlayabilir miyim? Sıcaklığı arttırsam biraz daha olur öu mesela?

Mogo

Nanitik
Üye
Çok önerilmez deneyebilirsiniz ama yumurtlamazsa daha fazla strese sokmuş olursunuz. Kaç derecede tutuyorsunuz şuan?

nevzatgns19

Minör
Üye
Gündüzleri odam 25-26 derece oluyor. Geceleri de bulunduğum şehirde geceleri serinlemeye başladı 21-22 dereceye düşüyor geceleri.

İlyas16

Replete
Üye
Kraliçenin yumurtlamasını sağlayabilir miyim? Sıcaklığı arttırsam biraz daha olur öu mesela?
Sıcakken durduruyorlar zaten hocam, muhtemelen yazın ortasında ya da sonlarında kesiyor. Yücehayvanat'ın dediği gibi bu yüzden çok müdahale etmeyin bence. Hayvanların doğasına bırakın, zaten canavar gibi ürüyorlar. Birkaç ay sabredin derim.

yücehayvanat

Majör
Üye
Sıcaklığı yapay bir şekilde arttırabilirsiniz, nasıl bir sonuç elde edersiniz bilemiyorum. Zaten odanız yeterince uygun ama 24 saat boyunca 28 dereceye sabitleyebilirsiniz mesela. Fakat şunu belirteyim bu kesin sonuç verme garantisine sahip olmamakla beraber canlıların gelecek sezonda yeterince verimli olmamasına hatta kışı bile atlatamamasına neden olabilir.

nevzatgns19

Minör
Üye
Ben kendi hallerine bırakıyorum o zaman. Hiç ellemeyeceğim sadece canlı yem, şekerli su devam.

yücehayvanat

Majör
Üye
Ben kendi hallerine bırakıyorum o zaman. Hiç ellemeyeceğim sadece canlı yem, şekerli su devam.
Canlı yem vermenize gerek olmadığını düşünüyorum, sonuçta yetişkin karıncalar pupal stage'den sonra pek bir gelişim göstermiyorlar, bu nedenle de vücutları tükettikleri proteini kullanamıyor, tabii ki gyne'lerin anatomisi daha farklı olabilir fakat benim bildiğim kadarıyla protein yalnızca larvalar için.

nevzatgns19

Minör
Üye
Selamlar yine ben ve haftalık güncellemesi. O zaman başlamamız lazım.
MESSORLAR
21258.jpg
21295.jpg

50+ işçi saydım yanlışım yoksa harika bir sayı bence 3 ayda. Büyük pupalar var bir tanesi net bir şekilde gözüküyor yeni majörlerimiz yolda. Majörle yarışacak boyutta bir mediamız oldu. Un kurtları ve buffalo kurtlarının larvaları da büyümeye başladı, ilk çıkan un kurtları 10-12mm boyutlara ulaşmış.
LASİUSLAR
21260.jpg
İşçi sayısı 11 oldu gelişimleri biraz yavaş bence. Larva sayısı çok iyi aynı şekilde iştahları da çok iyi biraz daha hızlı gelişim göstermeleri beni daha mutlu ederdi.
TETRAMORİUMLAR
21263.jpg
İşçi sayısı 40'a dayandı, pupa sayısı çokçok iyi durumda. 4x4 bir ow'ye bağladım 3-4 işçi devamlı çıkıyor. Canlı yemlere ilgileri çok güzel gelişimleri de aynı şekilde harika.
KÜÇÜK TETRAMORİUMLAR
21266.jpg

21273.jpg
Tek kraliçe olan kolonide 1 işçi kaybı var nedenini bilmiyorum. Gelişimleri çok yavaş her iki koloninin de ama beklemekten başka çare yok. Multi olanlar 5 işçi oldu 7 tane de pupaları var tek kraliçeli koloniye göre daha hızlılar ama genede yavaşlar. Tohum verdim ve ilgi gösterdiler iştahları da çok iyi.

FORMİCALAR
21271.jpg

Tüm pupalar iççi oldu şu an 16 işçi var. Kış uykusuna hazırlandıkları için kraliçe yumurtlamayı kesti. Canlı yem nadiren vermeyi düşüyorum geliştirecek larvaları vs. omadığı için ama şekerli su vermeye devam.
NYLANDERİALAR
21276.jpg

İşçi sayısı hâlâ 20 küsür. Çok hareketli değiller ama canlı yeme ve şekerli suya karşı ilgileri güzel. Adana'dan geldi kış uykusuna yatırmam gerekiyormu bilmiyorum bilgilendirirseniz sevinirim.
MULTİ LASİUSLAR
21278.jpg

Yumurtaların hepsi toplu bir yerde ama kraliçenin biri ayrı duruyor. Başka bir gelişim yok bu şekildeler.
Yeni kraliçelerimiz gelecek Camponotus Sanctus olduğunu düşündüğüm bir kraliçe aldım bekliyorum. Ayın 5'inde 3 adet Camponotus Festai alıp ikisiyle multi denemesi yapmayı düşünüyorum. En çok ilgi duyduğum türlere erişebileceğim inşallah. Takip eden ve okuyanlara teşekkür ederim iyi hobiler💗

nevzatgns19

Minör
Üye
Selamlar yine ben geldim ve güzel güncellemelerle beraber geldim.

MESSORLAR

bg.jpegWhatsApp Image 2026-09-08 at .jpeg
Evet gördüğünüz üzere arkadaşları formicarium'a geçirdim hızlı bir kararla. 8x8 bir formicarium, tahminimden daha büyük geldi 50+ için ideal olur diye düşünmüştüm ama 250-300 işçiye kadar götürecek gibi duruyor. Ow öncekine göre küçük ama sıkıntı olacağını düşünmüyorum. 16x100mm'lik bir test tüpünü tohumlar için kullandım gördüğünüz gibi boru biraz uzun oldu sanırım onu kısaltabilirim. Bugün nem için su enjekte ederken kapaktaki plastik parçadan dolayı pamuğu göremediğim için ufak bir talihsizlik yaşadık ama ne mutlu kayıpsız atlattık. Hobiye başlayalı 3 ay oldu bu da ilk formicarium deneyimim oldu tavsiyelerinize açığım. Nem kaybı çok yaşanmıyor alt kısmında da hazne var oraya da pamuk doldurdum ve küçük delikler açtım, yaklaşık 1 hafta oldu ve su takviyesi yapma gereği duymadım çünkü iki bölgenin de pamukları hâlâ doygun durumda ekleme yaptığımda içeriye sızıntı oluyor.

LASİUSLAR

WhatsApp Image 2026-09-08 at 23.35.22fcfcv.jpeg
Bu arkadaşlar hâlâ 11 kişi ve bu durum beni sıkmaya başladı. Larva sayısı ve durumları iyi ama pupaya geçmiyorlar, besinlerini de eksik etmiyorum devamlı şekerli suları var ve 3 günde bir canlı yem veriyorum. Gelişim açısından sıkıntıları olduğunu düşünüyorum. Yavaştan diyapoz'a da girmeye başladılar.

TETRAMORUM CAESPİTUMLAR

WhatsApp Image 2026-09-08 at 23.35.21a.jpeg
40+ işçiye ulaştılar bunların hakkını yiyemem o yüzden. İştahları çok güzel canlı yemlerin kabuklarını bile yiyorlar. Formica kolonisinde nanitik ölümü oldu o ölüyü de israf olmasın diye bunlara verdim ve affetmediler. Yavaştan diyapoz'a giriyorlar yumurta sayısı azalmaya başladı daha az yumurtluyor kızımız.

KÜÇÜK TETRAMORİUMLAR

WhatsApp Image 2026-09-08 .jpegWhatsApp Image 2026-09-08 at 23.35.21.jpeg
Mono olan çok yavaş, tekrardan 5 işçi oldular ve 1 adet de pupa var. Yumurta sayısı da oldukça az sanırım 7 tane yumurta var. Multilerdeki gelişim muazzam, 11 işçi oldu ve 4 adet pupa var. Kraliçelerden üçü işçiler gibi takılıyor bu da besleme zorluk yaşamama neden oluyor o yüzden küçük bir ow'ye bağlayabilirim. Umarım güzel bir şekilde multi takılmaya devam ederler.

NYLANDERİA JAEGERSKİOELDİLER​

WhatsApp Image 2026-09-08 at 23.35.jpeg
Bu güzellikler de 30+ işçi sayısına ulaştılar ve hareketlilikleri de artmaya başladı yavaş yavaş. Kış uykusu hakkında hâlâ bir bilgim yok o yüzden yardımlara açığım. Yumurtlamaya devam ediyor kızımız ve Adana'dan geldiğini göz önünde bulundurarak gerek olmadığını düşünüyorum. Belki 2 yılda bir yatırabilirim dinlenmeleri için mantıklı olan bu gibi geliyor. Gelişimleri çok güzel arkadaşımdan aldığımda durumları iyi değildi pupa sayısı falan çok azdı ama şu an her şeyleri çok iyi.

FORMİCA RUFİBARBİSLER

Bu güzelliklerin eklemesini yapmayacağım çünkü diyapoz'a girdiler ve yumurta yok. Sadece bir adet nanitik ölümümüz oldu işçi sayısı 15'e düştü belki uykuya yatırmam gerekiyordur ama havalar dalgalandığı için bizim buralarda emin olamıyorum. Buz dolabında da annem istemez o yüzden hiç sormadım. Tavsiyelere açığım.

MULTİ LASİUSLAR

WhatsApp Image 2026-09-08 at 23.35.20.jpeg
Yumurtalar larva olmaya başladı bu güzel bir durum 20 günde larva evresine geçmeye başlamaları beni mutlu etti. Pamuğun üstünde duran kraliçenin abdomeni çok güzel tombul tombul, bir maşallahınızı alırım, eğer multi olurlarsa muhtemelen o kraliçe otoriter olan olacak gibi duruyor.

CAMPONOTUS SP. KRALİÇESİ

WhatsApp Image 2026-09-08 at 23.35.19.jpeg
Evet bu arkadaş elime ulaştı geçen hafta ama yolda bir talihsizlik yaşamış; sol antenin bir kısmı kopmuş. Forumdan ve geminiden aldığım bilgiler koloni kurmasında bir sorun oluşmayacağını söylüyor. Geldikten sonra yumurtlamaya devam etti ama yoldayken bazı yumurtalar zarar görmüş muhtemelen hepsini bir noktaya toplamıştım bu güzellik kahverengi tonlarında olan yumurtaları ayırmış ve tüpün ağzına koymuş o yüzden onları atmaya karar verdim. Yumurtalarıyla ilgilendiğini görmedim henüz ve hepsi dağınık duruyor umarım güzel bir şekilde koloni kurabiliriz bu kızla.
Bu haftalık bu kadardı okuyanlara ve takip edenlere çok teşekkür ederim ❤️. Nylanderialar, Formicalar ve Lasiuslar hakkında yardımcı olursanız okuduktan sonra çok mutlu olurum.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Multi tetramorium kolonisi daha yakından takip etmenizi öneririm. Benim kolonimde de bir kraliçe işçi gibi davranmaya başladıktan kısa bir süre sonra öldürüldü. Eğer kraliçelerden biri veya ikisi çıkış pamuğunun orada durmaya başlarsa ayırmanızı şiddetle öneririm.

nevzatgns19

Minör
Üye
Pamuğun orda durmuyorlar işçiler gibi tehdit algıladıklarında koştur koştur ağız kısmına geliyorlar. Onun dışında sakinlediklerinde hepsi larvalarla falan ilgileniyor.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Şu anlık bir sorun yok gibi duruyor ama dediğim gibi her an çıkışta durmaya başlarlarsa ayırmanızı öneririm.