Bacopa Bitkilerimde Sararma ve Kök sorunu

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Son 2 haftadır Bacopa Monnieri bitkilerimin bazılarının kökleri topraktan çıkıyor ve neredeyse her 4-5 günde bir 1 tanesini su üzerinde buluyorum. Aynı şekilde bazılarının alt taraflarda kalan yapraklarında sararmalar ve aşağı doğru eğilmeler mevcut. Belki su üstü bitkileri fazla olduğu için yeteri kadar ışık alamıyorlardır diye su üzerindeki bitkilerin %70-80 kadarını aldım sonuç değişmedi. Yine belki toparlarlar diye mayalı co2 sistemi kurdum ve son 1 haftadır co2 takviyesi yapıyorum ama herhangi bir gelişme yok. Aynı tankta bulunan Eleodea, Subulata, Pogastemon Helferi, Gül, Moss türleri ve Java Fernlerimde bir problem yok fakat bacopalar toprağa tutunamıyorlar veya yaprakları sararıyor. Belki kökleri erimiştir diye çıkanlardan bir kaçını kontrol ettim kökleri gayet uzun ve sağlam duruyor. Sorun ne olabilir?

IMG_20221126_230957.jpg
IMG_20221126_231016.jpg
Fotoğraf kalitesi yükleme esnasında bozulduğu için çok belli olmadı fakat bir üstteki resimdeki bitkiyi toprağa bağlayan neredeyse bütün kökler çıktı ve şu an sadece onu toprağa bağlayan 2 adet ince saç kalınlığında kök var.

Mertali

Asker
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Ektiğinizde kökleri nasıldı? Uzun köklü bitki dikince tutunması daha zor oluyor. Kum olarak ne var, Zeminde gübre kullanıyor musunuz, sıvı gübre kullanıyor musunuz? Bulundukları bölgedeki akıntı nasıl?

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Aldığımda kökleri biraz uzundu fakat ben makas ile 2-3 olacak şekilde kısaltıp o şekilde ektim. Kum olarak ömrü bitmiş aktif toprak var. Herhangi bir zemin gübresi ya da sıvı gübre kullanmıyorum sadece her 5-6 günde bir mayalı sistem ile co2 veriyorum. Bulundukları bölgenin üzerinde biraz akıntı var ama akıntıya en yakın olan kısımları bile akıntı etkisi ile sallanmıyor yani anlayacağınız çok hafif bir akıntı var.

Mertali

Asker
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
genelde kök bırakılırsa da 1-1.5cm bırakılır, hatta bazen hiç bırakılmaz. Bitkileriniz bundan dolayı tutunamamış olabilir. Yaptığınız herhangi bir yanlış yok gibi onun için sararmalara bir şey diyemeyeceğim. Su dışında kök çıkmasıda normaldir sıkıntı olmaz. Rahatsız ediyorsa budayabilirsiniz.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Yok hayır zaten su dışında birkaç kök var rahatsız etmiyor benim demek istediğim bitki direkt yerinden çıkıyor su üzerinde buluyorum. Aslında ekerken bütün bitkilerin köklerini o şekilde yaptım ama sadece bacopalarda bu sorun var. Bir daha çıkarlarsa dediğiniz gibi kökü tekrar kısaltıp birde öyle ekeyim yeniden.