Arkadaşlar axolotl almayı düşünüyorum ama bakımı zor mu?
Çok masraflı mı?
Tek yaşayabilir mi?
Ele alınabilir mi?
Yaklaşık 8 9 aydır axolotl besliyorum eğerki aşırı bi seyir keyfi istiyorsan çok sana göre değil fakat bakımı basit ve keyifli seyir keyfinin düşük olmasının sebebi az hareket etmeleri.
Aslında bakımı pek zor değil şöyle söyleyeyim 20 derecede bakan var 23 derecede fakat aralında balığın rahatlığı konusunda farklar oluyor kışın düşük sıcaklıkta beslerken çok rahattı ve sürekli hareketliydi fakat yüksek sıcaklığa geçince hareketi kesilmişti ve soğutucu fan aldım axolotl beslerkenki tek sorun soğutma.
Masrafını şöyle söyleyeyim zaten akvaryum ve filtre şart bunları aldığın zaman uzun yıllar gidiyor zaten istersen axolotl akvaryumun bozarsın farklı bir şey için kullanırsın onun için bunlara verixeğin paradan kaçma derim.
Besleme konusunda ben axolotl stick yem kullanıyorum piyasada fazla bulunmuyor stoklarda geldiği gibi tükeniyor ben amazondan aldım ucuz fiyatlıydı sende eğerki almayı düşünüyorsan şimdiden fiyatları kovala derim eğerki bulamazsan dip yemle beslemeye başlayabilirsin benim axolotlum geldiğinde 6cm civarındaydı şuan 15cm tabi bu akvaryumun boytunada bağlı benimki 50lt ama yakın zamanda değiştiricem sende ilk zamanda böyle yapabilirsin ama alıcaksan en düşük 70lt Lil bir akvaryum al ilk geldiğinde günde 4 5 stick yem veriyodum şimdi Günde veya iki günde bir 8 9 stick veriyorum gayet yerinde birde şunu söyleyeyim şartlar ne kadar uygun olursa rengi ve solungaçları o kadar güzel oluyor.
Ben tek besliyorum çift beslenebilir fakat o zaman tabikide büyük akvaryum gerekiyor Tuğkan abinin kanalından örneğine bakabilirsin.
Ben daha küçük olduğu için ele pek almıyorum sadece suyun içerisinde handling e yani ele gelmeye alıştırıyorum.
Canlı yem konusuna değinicem etraftaki besleyen çevremden ve internetten aldığım bilgilere göre genellikle axolotl beslemeyen kişiler hep canlı yemsiz olmaz demiş tam tersi canlı yem sürekli verilmemeli yani 2 haftada bir büyüklüğe göre haftada bir yeterli eğerki var ise yoksa gerek yok kıymadır ciğerdir o işlere hiç girme gerek yok zaten stick yemle düzgün besleme yaptığın zaman kendin göreceksin gayet sağlıklı oluyor.
Akvaryumda filtre sfp16 pipo kendinden motorlu filtre kullanıyorum kullanmamın sebebi ses çıkarmaması
Birde ilk zamanlar içine kum koyma fakat büyüyünce koyabilirsin hem axolotlum yemeği görmesi için hemde tutmaması hemde senin daha kolay temizlenen için
Işığa hiç gerek yok bi masa lambası kullanabilirsin ışık ihtiyaçları bulunmuyor
Haftada bir su değişimi yapıyorum eğerki yapamazsam iki haftada bir yarıya kadar değiştiriyorum
Soğutma sisteminde kendim yaptım tx markalı bilgisayar fanı aldım iki tane bi adet 12 volt 5 amper adaptör bağladım onunda timer a bağladım çalışıtırıyorum tabi 50 lt akvaryuma aşırı büyük etki olmuyor bazen buz atıyorum şişelerin içine katıp
Yanına bi adet daha ek fan takıcam öyle kullanıcam.
Eğerki sormak istediğiniz birşey varsa sorabilirsiniz axolotl almadan önce bende çok fazla araştırma yapmıştım ve bloglarda saçma sapan bilgiler geziyordu deneyimlerden biri olarak tabi 9 aylık bir bilgiye sahibim cevaplayabilirim
Herkese başarılar
(Axolotllar çok tatlı)