ASIA NATURE CHALLENGE 2025

araneae_macro

Minör
Üye
Merhaba arkadaşlar bugün sizi çok büyük bir proje hakkında bilgilendirmek istiyorum. Bu proje bütün Asya genelinde gerçekleşen bir projedir. ANC kurucuları Hindistan'dan bana bu projeyi Türkiye'de temsil eden bir organizatör olabilmem için iNaturalist üzerinden teklifte bulundular. Bende kabul ettim. Proje Hindistan merkezli ve bütün Asya kıtasını kapsıyor. Peki bu projede ne hedeflenmek isteniyor kısaca anlatayım;

Asia Nature Challenge - Logo (white opaque bg).pngBanner Image.png

iNaturalist'te yaklaşık 275 milyon gözlem bulunuyor ve ilginç bir şekilde Asya kıtasına ait gözlemlerin sadece %9'u bu dilimin içinde. Asya'nın zengin bitki örtüsü, iklimi, canlı çeşitliliği ve ucu bucağı olmayan genişliği göz önünde bulundurulduğunda bu oran inanılmaz düşük. Proje bu oranı en azından Avrupa ve Kuzey Amerika seviyesine ulaştırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda insanları iNaturalist'i kullanmaya teşvik ederek doğa ile yakınlaştırmaya çalışıyorlar. Benim bu görevi kabul etme sebebim Türkiye'nin bu alanda çok geri kalması. Bizim yaklaşık toplam 420.000 gözlemimiz bulunuyor. Amacım bunu olabildiğince artırmaya çalışmak. Bu sebepten ötürü bu proje bizim için oldukça önemli. Katılmak için yapmanız gerekenler oldukça basit. Aşağıya vereceğim linke girdikten sonra projeye katıl demeniz yeterli. Adminlerden ricam bunu üste sabitlemeleri. Ayrıca katıldıysanız lütfen bu konunun altına iNat kullanıcı adınızı belirtin.(Kendim Türkiye'nin performansını ölçmek için istatistik tutacağım)3-6Ekim arasında yaptığınız gözlemler otomatik olarak bu projeye dahil edilecektir.7-12 Ekim arasında ise yüklenen gözlemlere tanımlamalar yapılacak. Bu süre içerisinde yürüyüşler yaparak gözlemler yapacağız. Bu projede elde ettiğim tecrübeleri kullanarak sonraki yaz Türkiye için kendim bir proje başlatacağım. Hepimiz için bir tecrübe olmuş olacak.

ASIA NATURE CHALLENGE 2025 PROJE LİNKİ

Eğer iNat'te yeniyseniz aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.

iNaturalist nasıl kullanılmalı?

-Sadece vahşi doğada bulunan organizmaları gözlemlemeyi tercih edin; esaret altında ve yetiştirilmiş türleri işaretleyin. (hayvanat bahçesi hayvanları, insanlar, evcil hayvanlar ve saksı bitkilerinden kaçının.)

-Bir türün birden çok fotoğrafı tek bir gözlem içinde gösterilmelidir.

-Sadece eminseniz tanımlama yapın.

-Kaliteli ve düzgün fotoğraflar yükleyerek tanımlayıcıların işini kolaylaştırın.

-Soru sormaktan çekinmeyin (En önemlisi)

Gözlem yapmak için pahalı ekipmanlara veya uzman olmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken doğa severlere neler bulduğunuzu göstererek paylaşımda bulunmak.

Proje hakkında daha fazla şey öğrenmek için ANC'nin resmi sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

ANC 2025 SITE

Eğer sorunuz varsa lütfen bana özelden veya iNat üzerinden ulaşın.Buraya yazılanlar karışıklığa sebep olabilir.Katılımlarınızı bekliyorum.Çevrenizi de katılım için teşvik ederseniz çok iyi olur.Sağlıcakla kalın dostlar!!!(iNat Kullanıcı adlarını unutmayın lütfen)

Call for Participants_1.pngGeneral ANC Call.png

SasuKe1

Minör
Üye
Ben katıldım, iNaturalist kullanıcı adım inotsasuke1. Hazır yeni fotoğraf makinesi de alacaktım güzel bir deneyim olur. Emeğinize sağlık.