Merhaba hocam,
Yaptığım kapsamlı araştırmalara rağmen, karıncalara Antep fıstığı tozu verilmesinin sindirim sistemlerine zarar verdiğine dair doğrudan bir bilimsel kaynak veya makale bulamadım.
Antep fıstığı tozu; yüksek oranda protein, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar içeriyor. İnsanlar için besleyici olan bu bileşenler, karıncaların sindirim sistemleri için uygun olmayabilir. Çünkü karıncalar, özellikle yüksek yağ ve protein içeriğine sahip gıdaları sindirmek üzere evrimleşmemiştir. Bu nedenle, Antep fıstığı tozu gibi gıdaların karıncalar üzerinde olumsuz etkileri olabileceği düşünülmektedir.
Karıncalara Antep fıstığı tozu verilmesiyle ilgili doğrudan yapılmış spesifik bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır(benim bulduğum). Ayrıca bu konuya dolaylı yoldan değinen çalışmaların da genellikle Q1 veya Q2 düzeyinde akademik dergilerde yayımlanmadığını belirtmek isterim. Bu yüzden güvenilir olmadığı için kaynak sunmuyorum.
Genel bilgiler ışığında değerlendirildiğinde, Antep fıstığı tozu karıncaların doğal beslenme alışkanlıklarına uygun değildir. Bunun yerine, karıncalara geçici ve basit olarak ballı ya da şekerli su, ayrıca yumurta beyazı veya sarısı gibi besinler verilebilir.
Umarım bu bilgiler yardımcı olmuştur hocam. Konu hakkında başkalarının görüşlerini de duymak faydalı olacaktır.
Saygılarımla.