Akvaryumda bir şeyler ters gidiyor.

FerhatDumann

Yumurta
Üye
Akvaryumda dün akşam başlayan bu sorunu sizlere şöyle tarif edeyim.

Tüm Salyangoz ve Terra Balıklarım bir anda su yüzeyine çıkmaya başladılar nefes almaya çalışır gibi.
Başta oksijen problemi sandım ve ufak bir su değişimi yaptım.
Fakat farkettim ki yeterli olmuyor, hatta ölümler başladı.
Dış filtre Sorunsuz Çalışıyor, Akvaryum Aylardır hiçbir sıkıntı çıkarmamıştı.
Balıklar yaklaşık 3-4 saattir su yüzeyinde ve gözle görünür şekilde stres seviyeleri yüksek.

Balıklardan bir ölüm oldu ve 2. görseldeki gibi ayırdım. İki adet iç filtre bağladım, en azından bir süre güvende tutmak açısından.

Bu başlıkta tartışıp çözüm bulursak çok sevinirim en azından deneriz gözlemleriz.

Ek görsel gerekliliği olursa atabilirim.

IMG_20230904_221428.jpg

Ekli dosyalar

• IMG_20230904_221432.jpg
    IMG_20230904_221432.jpg
    35.5 KB · Görüntüleme: 17
Moderatör tarafında düzenlendi:

Topirak

Yumurta
İlklerden
Forum Delisi
Üye
Akvaryum kaç derece?

Mertali

Asker
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Aylardır sorunsuz ilerlerken bir anda problem oluşmasının sebebi başka bir şey de olabilir. Örneğin suya bir madde girmiştir, Ani sıcaklık değişimi olmuştur, nitrat patlaması yaşanmıştır. Yakın zamanda bunlara sebep olacak bir şey yaşadınız mı? Balıklar genelde nitrat fazlalığında ve oksijen yetersizliğinde yüzeye çıkarlar. Balıkları ayırdığınız kap daha çok strese girmelerine sebep olabilir. Tavsiyem ana tanka alın ve hava motoru bağlayın. Dış filtrenizi en son ne zaman temizlediniz, marka modeli nedir? Ne sıklıkla su değişimi yapıyorsunuz?

FerhatDumann

Yumurta
Üye
Aylardır sorunsuz ilerlerken bir anda problem oluşmasının sebebi başka bir şey de olabilir. Örneğin suya bir madde girmiştir, Ani sıcaklık değişimi olmuştur, nitrat patlaması yaşanmıştır. Yakın zamanda bunlara sebep olacak bir şey yaşadınız mı? Balıklar genelde nitrat fazlalığında ve oksijen yetersizliğinde yüzeye çıkarlar. Balıkları ayırdığınız kap daha çok strese girmelerine sebep olabilir. Tavsiyem ana tanka alın ve hava motoru bağlayın. Dış filtrenizi en son ne zaman temizlediniz, marka modeli nedir? Ne sıklıkla su değişimi yapıyorsunuz?
Genelde 10 günde bir değişim yaparım yüzde 30-35 civari , 2 gündür yüzde 25 / 25 yaptım ...
Motor gap marka
Suya madde girme olayından şahsi birsey atılmadı ama ne yapmaliyim çözüm için o noktada takıldım
Ölümler başladı ve sabaha çok fazla ölüm yasanacak suphesinden kaba aldım doğru olmadigini biliyorm ama ilk ölümde gelince mecbur kaldım

Ek İç filtre takmak yeterli olacaksa alabilirim tabikide tanka

Ama normalde sadece dış filtre bulunuyordu kurulum aşamasında sadece iç filtre de kullandım onun dışında yalnızca dış filtre yeterli olmuştu

FerhatDumann

Yumurta
Üye
Suda ufak bulanma , bitki yapraklarında yapışkan bir form görüyorum ve bu durum beni nitrat patlamasi fikrine yaklaştırıyor. Sudaki bulanma durumu yoğun olmamakla beraber doğal halinden farklı olduğunu anlayabiliyorum.
Su değişimi yaparken suyun renginde biraz fazla sarardığını farkettim ...

Mertali

Asker
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Suda ufak bulanma , bitki yapraklarında yapışkan bir form görüyorum ve bu durum beni nitrat patlamasi fikrine yaklaştırıyor , sudaki bulanma durumu yoğun olmamakla beraber doğal halinden farklı olduğunu anlayabiliyorum
Su değişimi yaparken suyun renginde biraz fazla sarardigini farkettim ...
Fotoğraf ekleyebilir misiniz? Şu an balıkları ayırdığınız kapta ne tür bir filtre var, suyunu nereden aldınız ve filtre de oturmuş kültür var mı? Eğer suyu ana tanktan aldıysanız değişen bir şey olmayacak. Eğer filtre de oturmuş bir bakteri kültürü yoksa da balıklarınız sabaha kadar amonyak zehirlenmesinden ölebilir. Tek belirti Balıkların su yüzeyinde yüzmesiyse sebebi ya oksijendir ya da nitrattır diye düşünüyorum. Mümkünse filtrenizi bu yazıda tarif ettiğim gibi temizleyip %50 su değişimi yapın.

Konu '-Filtre Malzemeleri ve Dizilimi - Filtre Temizliği Nasıl Olmalı?-' https://karincaciftligim.com/thread...dizilimi-filtre-temizligi-nasil-olmali.13403/

Eğer ayırdığınız kaptaki filtre de oturmuş kültür varsa sabaha kadar orada durabilirler.

FerhatDumann

Yumurta
Üye
Fotoğraf ekleyebilir misiniz? Şu an balıkları ayırdığınız kapta ne tür bir filtre var, suyunu nereden aldınız ve filtre de oturmuş kültür var mı? Eğer suyu ana tanktan aldıysanız değişen bir şey olmayacak. Eğer filtre de oturmuş bir bakteri kültürü yoksa da balıklarınız sabaha kadar amonyak zehirlenmesinden ölebilir. Tek belirti Balıkların su yüzeyinde yüzmesiyse sebebi ya oksijendir ya da nitrattır diye düşünüyorum. Mümkünse filtrenizi bu yazıda tarif ettiğim gibi temizleyip %50 su değişimi yapın.

Konu '-Filtre Malzemeleri ve Dizilimi - Filtre Temizliği Nasıl Olmalı?-' https://karincaciftligim.com/thread...dizilimi-filtre-temizligi-nasil-olmali.13403/

Eğer ayırdığınız kaptaki filtre de oturmuş kültür varsa sabaha kadar orada durabilirler.
Ayırdığım kaptan ana tanka aldım, filtre ve su değişimi akşam yapacağım. Umarım yeterli olur.

Mertali

Asker
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Ayırdığım kaptan ana tanka aldım, filtre ve su değişimi akşam yapacağım. Umarım yeterli olur.
Dediğim gibi eğer nitrat patlaması varsa karantina amaçlı farklı bir yere aynı suyla ayırmanız bir işe yaramaz. Sık su değişimiyle nitratı uzaklaştırmanız lazım. Bunun dışında balıklarda herhangi bir belirti var mı? Renk solukluğu, kararma, yem kabul etmeme vs.

omerfaruk_

Majör
Moderatör
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Balıkların solungaçlarında kızarıklık var mı ? Kızarıklık varsa büyük ihtimal nitrat yüzündendir.

FerhatDumann

Yumurta
Üye
Kızarıklık var hocam
Balıkların solungaçlarında kızarıklık var mı ? Kızarıklık varsa büyük ihtimal nitrat yüzündendir.

Yüksek ihtimal nitrat.

Ayrıca Akvaryumu Yapışkan yosunumsu bir tabaka sarmış.

1 saat önce yüzde 60 su değişimi ve filtre temizligi yaptım. Akvaryuma ek olarak iç filtre daha koydum.
Metilen mavisi attim biraz düzenli kullaniyordum kuruluşlarda.

Dogru mudur bilmem ama çok az miktarda kaya tuzu.

FerhatDumann

Yumurta
Üye
Dediğim gibi eğer nitrat patlaması varsa karantina amaçlı farklı bir yere aynı suyla ayırmanız bir işe yaramaz. Sık su değişimiyle nitratı uzaklaştırmanız lazım. Bunun dışında balıklarda herhangi bir belirti var mı? Renk solukluğu, kararma, yem kabul etmeme vs.
İşte olduğum için detaylı gozlemleme olmadı ama yoğun stres var ve dünden bu yana 5 ölüm gerçekleşti

FerhatDumann

Yumurta
Üye
SAAT 18.19 Anlık Durum

Filtre temizlendi , yüzde 60 su değişimi yapıldı
Metilen atıldı
Bir avuç kadar kaya tuzu atıldı

Şu degisiminde baliklar normale dönüyor fakat önceki günlerde yüzde 20 kadar değişim yaptım 3-4 saat sonra su yüzeyine çıkıyorlardı

Umarım bu değişim etkili olur
IMG_20230905_181755.jpg

Mertali

Asker
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Üye
Keşke metilen atmasaydınız. Her ne kadar bütün hastalıkları yok etse de bakteri kültürüne de zarar verir. Bahsettiğiniz yapışkan tabakayı biraz daha detaylandırıp mümkünse fotoğrafını ekleyebilir misiniz? Bakteri kültürünün de yapışkan şeffaf bir yapısı olur. Tahminimce nitrat patlayınca onlar da bir anda çoğaldılar, zararı olmaz. Yine de fotoğraf eklerseniz iyi olur, en fazla yosundur. Ki yine problem olmaz. Sizin önceliğiniz Nitratı azaltmak olsun.

Edit: sonradan gördüm, düzenli metilen mavisi kullandığınızdan bahsetmişsiniz. Yapmayın. Metilen mavisi ve permasol gibi maddeler sadece ve sadece dış parazit hastalıklarında son tedavi yolu olarak kullanılmalıdır. Ne var ne yok bütün bakterileri öldürür, sistem darmaduman olur.

omerfaruk_

Majör
Moderatör
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
SAAT 18.19 Anlık Durum

Filtre temizlendi , yüzde 60 su değişimi yapıldı
Metilen atıldı
Bir avuç kadar kaya tuzu atıldı

Şu degisiminde baliklar normale dönüyor fakat önceki günlerde yüzde 20 kadar değişim yaptım 3-4 saat sonra su yüzeyine çıkıyorlardı

Umarım bu değişim etkili olur
Ekli dosyayı görüntüle 30891
Akvaryumda aşırı bitki veya vatoz yoksa tuz atmanızda sıkıntı olmaz.

FerhatDumann

Yumurta
Üye
Ölümler durdu fakat bitkilerde, kütük de ve taşlardaki durum bu. su değişimi sonrası balıkları kurtardık fakat bulanıklık devam etmekte ve doğal karşılıyorum.
IMG_20230907_085143.jpg

Zeminde, bitkilerde vs. saç gibi yosunumsu tabaka oluştu. Ufak ufak dip çekimle temizliyorum.

Zeminde , bitkilerde vs saç gibi yosunumsu tabaka oluştu . Ufak ufak dip çekimle temizliyorum
Bitkide görmüş olduğunuz bahsettiğim şey.

Gece çekip atacağım gündüz net cekimler yapılmıyor, gece Akvaryum aydınlatmasıyla daha net bir görsel atacağım.