Merhaba değerli hobidaşlar. Bugün karınca hobisine girmek isteyen kardeşlerimiz ve abilerimiz için hazırlamış olduğum bu rehberi sizlere sunuyorum. Umarım bir kişiye bile bu rehber sayesinde karınca hobisine başlatabiliriz.
REHBERİN İÇERİĞİ:
1=)Gereken temel malzemeler.
2=)Kraliçe karınca arama.
3=)Uygun test tüpü.
4=)Kraliçe karınca nasıl kontrol edilmeli.
5=)Ne zaman ve nasıl beslenmeli.
6=)Ne zaman formicarium ve outworld bağlanmalı.
7=)Canlı yem ne zaman verilmeli.
8=)Koloni kurmanın zorlukarı.
9=)Koloni çok büyürse ne yapılmalı.
10=)kolonimi mite basarsa ne yapmalıyım.
1=)GEREKEN TEMEL MALZEMELER:
Karınca hobisine girmek için gereken malzeme sayısı azdır. Ancak ileride koloni büyüyeceği ve ihtiyaçlar artacağı için bu malzemelerin sayısı da mecburen artacaktır. İlk ve en önemli malzememiz test tüpüdür. Eğer elinizde test tüpü yoksa veya bulamadıysanız, eczanelerde satılan şırıngalardan kendinize geçici bir test tüpü hazırlayabilirsiniz. Bunun haricinde gereken temel malzemeler; hortum, pamuk, tohum ve plastik kaptır. Bu malzemeler hobiye giriş için yeterlidir. Malzemeleri bulabileceğiniz yerler ise nalburlar, medikalciler ve hediyelik eşya dükkânları olabilir. Bu malzemelerin kullanım alanları ise şöyledir:
2=)KRALİÇE KARINCA ARAMA:
Evet, malzemelerimizi hazırladığımıza göre artık kraliçe karınca aramaya çıkabiliriz. Kraliçe karınca ararken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan ilki, hava koşullarıdır. Eğer sıcaklığın 18 ile 30 derece olduğu ve nem oranının %50'yi bulduğu bir havada arayış yapıyorsanız, kraliçe bulma ihtimaliniz çok yüksektir. Çünkü kraliçe karınca adayları bu hava koşullarında uçuş yaparlar. Bu koşulları en iyi sağlayan etken ise yağmurdur. Eğer hafif bir yaz yağmurundan sonra dışarıya kraliçe aramak için çıkmışsanız, bu koşulları zaten sağlamışsınız demektir.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise aradığınız yerdir. Kraliçelerin uçuş sonrası yuva yapmak için seçtiği yerler genelde ormanlık alanlar, kaldırım kenarları, sahil kenarları, parklar, bahçeler, patikalar gibi toprağın olduğu ve gün ışığının çoğunu alan yerlerdir. Yani bu yerlerde uygun hava koşullarında arama yaparsanız, kraliçe karınca bulma ihtimaliniz yükselir. Burada küçük bir hatırlatma yapmak isterim: Eğer kraliçe ararken bolca çimenlik olan ve görüş açınızı kapatan yerlerde arıyorsanız, bilin ki kraliçe bulmak sizin için bir işkence olacaktır. Benim tavsiyem, gözle görülebilen ve toprağın çok sert olmadığı yerlerde arama yapmanızdır. Eğer hedefinizdeki karınca Formica cinsi bir kraliçe ise çam ormanlarına bakabilir ya da çamlık alanlardaki toprak bölgelerde gezebilirsiniz.
örnek yol...
3=)UYGUN TEST TÜPÜ:
Evet, artık ilk kraliçemizi bulduk ve ona bir yer hazırlamalıyız. Bu yeri hazırlamak için bize bir adet test tüpü, biraz su ve pamuk gerekiyor. Öncelikle test tüpümüzü iyice yıkayıp kuruttuktan sonra, yaklaşık üçte birine hazır su koyuyoruz (çeşme suyu da olabilir). Sonra biraz pamuk alıp, çok sıkmadan elimizde yuvarlıyoruz ve test tüpünün içine yerleştiriyoruz. Bundan sonra, pamuğu bir çubuk yardımıyla yavaşça aşağıya itiyoruz. Pamuk suya yaklaştığında hızla iterek su ile pamuk arasında hava kabarcığı oluşmasını önlüyoruz. Sonrasında pamuğun iyice ıslandığından emin olmak için ucunu biraz tiftikliyoruz. Evet, artık test tüpümüz kraliçe için hazır durumda. Kraliçeyi test tüpüne aldıktan sonra, test tüpünün ağzını bir pamuk yardımıyla kapatıyoruz ve karanlık bir yere bırakıyoruz. Burada pamuğu çok sıkmadan ama gevşek de bırakmadan yerleştirmeliyiz ki ne kraliçemiz havasız kalsın ne de kaçabilsin. Şimdi sıradaki konumuza geçelim.
4=)KRALİÇE KARINCA NASIL KONTROL EDİLMELİ:
Kraliçe karıncalarımızda dikkat etmemiz gereken en önemli şey strestir. Eğer kraliçemiz strese girerse yumurtlamayabilir veya yumurtalarını yiyebilir. Her iki durumu da istemediğimizden, kraliçemizi strese sokmamamız gerekir. Kraliçemizi strese sokan unsurlar arasında; çok fazla titreşim, ışık ve sallantılar yer alır. Bu yüzden bulduğumuz kraliçeyi, titreşimin az olduğu ve ışık almayan bir yerde tutmalıyız. Örneğin, kullanılmayan bir dolap veya karton kutu, kraliçemiz için uygun olacaktır.
Şimdi gelelim kontrol etme aşamasına. Kraliçemize her gün ya da iki günde bir bakarsak, bu işi doğru yapamayız. Çünkü kraliçemiz bu durumdan rahatsız olacak ve yerini benimseyemeyecektir. En ideal kontrol süresi haftada 1 veya 2 kezdir. Bu süre içinde (kraliçenizin türüne bağlı olarak) yemek vermenize gerek yoktur. Eğer ilk işçinin çıktığını görürseniz, anlamalısınız ki koloninizin ilk adımını atmış ve artık besleme yapmaya hazır hale gelmişsiniz demektir.
örnek bir resim...
5=)NE ZAMAN VE NASIL BESLENMELİ:
Kraliçemizin türüne bağlı olarak, kraliçemizi ilk işçisi çıkana kadar beslemeye gerek yoktur. Bu türlere klaustral türler denir. Fakat bazı türler vardır ki, ilk işçiyi çıkarması için besine ihtiyaç duyarlar. Bu türlere ise semi-klaustral türler denir. Türkiye'de bulduğumuz genel kraliçe türlerinin çoğu klaustral, yani besine ihtiyaç duymayan türlerdir.
Şimdi ilk işçi çıktı ve artık kolonimizin besine ihtiyacı var. Burada bir ara verelim, şu an örnek verdiğim kraliçe Messor kraliçesidir ve her tür için beslenme aynı olmayabilir. Şimdi kraliçemize biraz şekerli su verelim ki kendine gelsin. Bunun yanında, kuş yeminin dış sert kabuğunu kırarak tüpün içine koyalım ki işçilerimiz yiyebilsin. Bu tarz beslenmeyi her gün yapalım ki işçilerimiz güçlenebilsin. Unutmayın, ilk işçilerimiz ne kadar iyi beslenirse kolonimiz o kadar güçlü olur.
*Küçük bir genel kültür bilgisi olarak paylaşmak istiyorum: Kolonide çıkan ilk işçilere nanitik ismi verilir. Bu işçiler, kolonide hem kraliçeyi hem de larvaları besledikleri için yeterince güçlü ve hızlı olamazlar. Ancak nanitik işçiler, kolonide kraliçeden sonra gelen en önemli karıncalardır. Bu karıncalar, yetersiz beslenme ve çeşitli sebeplerden dolayı en erken ölen karıncalardır.
6=)NE ZAMAN FORMİCARİUM VE OUTWORLD BAĞLANMALI:
Bu konu aslında biraz da sizin tercihinize kalmış; isterseniz ilk işçi çıktığında outworld'e bağlarsınız, isterseniz koloni 20-25 işçi olunca. Ancak benim tavsiyem, koloni tüpte beslenmesi zor hale gelene kadar outworld'e bağlamamanızdır.
Gelelim formicarium konusuna. Formicarium'a ilk geçişi, koloniniz belirli bir sayıya ulaştığında yapmanızı tavsiye ederim. Bu sayı genelde 30-40 işçidir. Formicariumlarda dikkat edilmesi gereken başka bir şey ise koloninizin büyüklüğü ile orantılı bir formicarium tasarlamaktır. Eğer formicarium çok küçük olursa, karıncalar formicarium'u genişletmeye çalışacak ve belki de kaçacaklardır. Diğer bir husus ise çok büyük bir formicarium yapılmasıdır. Eğer formicarium çok büyük olursa, karıncalar odacıkları çöplük olarak kullanacak ve bir süre sonra içeride küf ve mite oluşumuna yol açacaktır. Benim önerim, koloniniz tüpte beslenmesi zor hale geldiğinde outworld'e, tüpe sığmayacak boyuta ulaştığında ise formicarium'a transfer etmektir.
örnek bir formicarium...
7=)CANLI YEM NE ZAMAN VERİLMELİ:
Diğer bir konumuz ise canlı yem konusu. Canlı yem olarak karıncalarda kullanılan ve karıncaların da çok sevdiği bir besin olan un kurdu ile bu konuya başlamak istiyorum. Un kurtları, karıncalar için mükemmel bir yağ takviyesi ve protein kaynağıdır. Hem çok ucuz olması hem de bakımının kolay olması nedeniyle çoğu karınca hobicisi un kurtlarını tavsiye eder. Tabii bunun haricinde buffalo kurdu, çekirge, tartara ve hamam böceği de verilebilir.
Canlı yemi koloninize vermek için öncelikle koloninizin belirli bir büyüklüğe ulaşmasını beklemek zorunda değilsiniz. Örneğin, bir un kurdunun yarısını kesip kraliçe yumurtlamadan önce kraliçeye verebilir ya da koloniniz 10 işçideyken, hatta 40 işçideyken de verebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey, bu yemleri öncelikle öldürüp vermenizdir. Çünkü karıncalarınız ilk kez bu yemle karşılaşacak ve doğal olarak ne yapmaları gerektiğini tam olarak bilmeyeceklerdir. Koloninize 10-15 defa ölü bir un kurdu verdikten sonra, ileride canlı ama küçük un kurtlarıyla onları savaşmaya da alıştırabilirsiniz.
8=)KOLONİ KURMANIN ZORLUKLARI:
Evet, karınca kolonisi kurmak her ne kadar heyecan verici ve güzel görünse de birtakım zorlukları vardır. Bu zorluklar arasında ilk sırada canlı yem konusu yer alır. Kimi karınca hobisine başlayan arkadaşlarımız canlı yemi alıp bakımını yapmadığı için, kimi ise un kurtlarını nasıl besleyeceğini bilmediği için canlı yem konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu konuda size önerim, canlı yem olarak un kurdu almanız ve almadan önce bakımının nasıl yapıldığını en azından temel düzeyde bilmeniz gerektiğidir.
Canlı yemden sonraki sorun ise canlı yemi temin edememek. Evet, bazı arkadaşlarımız evine canlı yem sokmak istemiyor ya da aileleri buna izin vermiyor olabilir. Bu tarz durumlarda, karıncalarınıza aperatif olarak haşlanmış yumurta, kıyma veya tavuk eti gibi protein içeren besinler verebilirsiniz.
Diğer bir zorluk ise başlangıç için uygun olmayan türlerle koloni kurmak. Örneğin, başlangıç seviyesinde bakılması gereken türler arasında bulunan Messor yerine bakımı zor ve tecrübe isteyen Cataglyphis ile başlayan biri, bu hobiden soğuyabilir ya da "Sanırım bu işi beceremiyorum?" düşüncesine kapılabilir. Bu yüzden size tavsiyem, aşağıda belirttiğim ve Türkiye’de bulunan türlerle başlamanızdır:
9=)KOLONİ ÇOK BÜYÜRSE NE YAPILMALI:
Diyelim ki bir karınca kolonisi kurdunuz ve koloniniz bakamayacağınız kadar büyüdü. Böyle bir durumda, koloninizi sahiplendirebilir veya doğaya bırakabilirsiniz. Tabii ki sahiplendirmek, bu durumda çok daha az risk barındırır. Çünkü senelerce un kurdu veya başka besinlerle düzenli beslenen bir koloni, doğaya salındığında yeni ortama adapte olamayabilir ya da diğer tehdit unsurları yüzünden ölebilir. Bu nedenle en mantıklı seçenek, koloniyi sahiplendirmek olur.
Fakat sahiplendiremiyor ya da başka sebeplerden dolayı koloninizden ayrılamıyorsanız ve doğaya bırakmak zorundaysanız, bunu çok dikkatli ve detaylı bir şekilde yapmalısınız. Bu konu üzerinde benim de hâlâ çalışmalarım sürüyor ve umarım bu konuda da bir rehber oluşturacağım.
Şimdi gelelim koloniyi nerelerde sahiplendirebileceğinize. Öncelikle sahiplendireceğimiz kişinin bu konuda bir tecrübesi olmasına dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde, kolonimiz heba olabilir. Bunun için en uygun yerler; "Karınca Çiftliğim" gibi forumlar, eğer kabul edilirse hayvanat bahçeleri, araştırma üniversiteleri ve satış platformları gibi yerler olabilir.
Umarım günün birinde hepimizin çok güzel bir kolonisi olur.
10=)KOLONİMİ MİTE BASARSA NE YAPMALIYIM:
Gelelim mite konusuna. Öncelikle mite hakkında kısa bir bilgi vererek başlamak istiyorum. Miteler, küçük parazitler olarak tanımlanabilir ve genellikle küflü yiyeceklerde görülürler. Peki, evde beslediğimiz kolonimiz için nasıl zararları olabilir? Eğer beslediğiniz koloniniz mite sorunu ile karşılaşırsa ve bir önlem alınmazsa, kaç işçili olursa olsun koloninizi yok edebilir ve hatta diğer beslediğiniz canlılara da mite bulaştırabilir.
Peki, kolonimize mite neden bulaşır? Genelde koloninize mite, verdiğiniz canlı yemin içeride küflenmesi ile oluşur. Mite oluşumunu önlemek için koloninin havalandırmasının iyi olması gerekir. Bunun yanı sıra, verilen canlı yem 24 saat içerisinde yenmezse içeriden alınmalı ve koloninin dışarı çıkardığı çöpler mutlaka atılmalıdır. Eğer bu önlemlere rağmen mite basarsa, koloni acilen açık havaya çıkarılmalı, outworld'de kullanılan malzemeler bir daha kullanılmamalı ya da çok iyi dezenfekte edilip tekrar kullanılmalıdır. Outworld'ün içi acilen limon ve karbonat gibi maddelerle silinip açık havada bekletilmelidir.
Mitenin bir numaralı düşmanı temiz hava ve hijyendir. Koloniniz ne kadar ferah bir ortamda tutulursa, mite oluşma riski o kadar azalır. Yok demiyorum, çünkü ne kadar önlem alınırsa alınsın, bazen böyle olaylar yaşanabiliyor.
bitiriş:
Arkadaşlar, umarım rehberi beğenmişsinizdir. Bu benim ilk rehberimdi, biraz amatörce olmuş olabilir, şimdiden affola. Bu hobiye başlayacak olan kardeşlerime ve abilerime iyi hobiler dilerim. Umarım bu rehber sayesinde bir kardeşimizin bile bu hobiyi yaymasına katkı sağlayabiliriz.
Bu konu karınca çiftliğim formu üyesi @Koraykbl tarafından yazılmıştır. Başka yerlerde paylaşımında isim vererek paylaşılması rica olunur. İyi hobiler!
REHBERİN İÇERİĞİ:
1=)Gereken temel malzemeler.
2=)Kraliçe karınca arama.
3=)Uygun test tüpü.
4=)Kraliçe karınca nasıl kontrol edilmeli.
5=)Ne zaman ve nasıl beslenmeli.
6=)Ne zaman formicarium ve outworld bağlanmalı.
7=)Canlı yem ne zaman verilmeli.
8=)Koloni kurmanın zorlukarı.
9=)Koloni çok büyürse ne yapılmalı.
10=)kolonimi mite basarsa ne yapmalıyım.
1=)GEREKEN TEMEL MALZEMELER:
Karınca hobisine girmek için gereken malzeme sayısı azdır. Ancak ileride koloni büyüyeceği ve ihtiyaçlar artacağı için bu malzemelerin sayısı da mecburen artacaktır. İlk ve en önemli malzememiz test tüpüdür. Eğer elinizde test tüpü yoksa veya bulamadıysanız, eczanelerde satılan şırıngalardan kendinize geçici bir test tüpü hazırlayabilirsiniz. Bunun haricinde gereken temel malzemeler; hortum, pamuk, tohum ve plastik kaptır. Bu malzemeler hobiye giriş için yeterlidir. Malzemeleri bulabileceğiniz yerler ise nalburlar, medikalciler ve hediyelik eşya dükkânları olabilir. Bu malzemelerin kullanım alanları ise şöyledir:
- Test Tüpü: Bulduğumuz kraliçe karıncamızın geçici yeri olarak kullanmamız için gereklidir.
- Hortum: Şeffaf hortumlar, test tüpünden formikaryuma aktarımda kullanılan önemli bir malzemedir.
- Pamuk: Test tüpü hazırlarken, karıncamızın nem ve su ihtiyacını karşılaması için kullanılır.
- Tohum: Beslediğimiz karıncanın türüne göre yemek ihtiyacını karşılar.
- Plastik Kap: Kolonimiz için outworld (dış dünya) yapmak istersek, bize lazım olacak en önemli malzemedir.
2=)KRALİÇE KARINCA ARAMA:
Evet, malzemelerimizi hazırladığımıza göre artık kraliçe karınca aramaya çıkabiliriz. Kraliçe karınca ararken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan ilki, hava koşullarıdır. Eğer sıcaklığın 18 ile 30 derece olduğu ve nem oranının %50'yi bulduğu bir havada arayış yapıyorsanız, kraliçe bulma ihtimaliniz çok yüksektir. Çünkü kraliçe karınca adayları bu hava koşullarında uçuş yaparlar. Bu koşulları en iyi sağlayan etken ise yağmurdur. Eğer hafif bir yaz yağmurundan sonra dışarıya kraliçe aramak için çıkmışsanız, bu koşulları zaten sağlamışsınız demektir.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise aradığınız yerdir. Kraliçelerin uçuş sonrası yuva yapmak için seçtiği yerler genelde ormanlık alanlar, kaldırım kenarları, sahil kenarları, parklar, bahçeler, patikalar gibi toprağın olduğu ve gün ışığının çoğunu alan yerlerdir. Yani bu yerlerde uygun hava koşullarında arama yaparsanız, kraliçe karınca bulma ihtimaliniz yükselir. Burada küçük bir hatırlatma yapmak isterim: Eğer kraliçe ararken bolca çimenlik olan ve görüş açınızı kapatan yerlerde arıyorsanız, bilin ki kraliçe bulmak sizin için bir işkence olacaktır. Benim tavsiyem, gözle görülebilen ve toprağın çok sert olmadığı yerlerde arama yapmanızdır. Eğer hedefinizdeki karınca Formica cinsi bir kraliçe ise çam ormanlarına bakabilir ya da çamlık alanlardaki toprak bölgelerde gezebilirsiniz.
örnek yol...
3=)UYGUN TEST TÜPÜ:
Evet, artık ilk kraliçemizi bulduk ve ona bir yer hazırlamalıyız. Bu yeri hazırlamak için bize bir adet test tüpü, biraz su ve pamuk gerekiyor. Öncelikle test tüpümüzü iyice yıkayıp kuruttuktan sonra, yaklaşık üçte birine hazır su koyuyoruz (çeşme suyu da olabilir). Sonra biraz pamuk alıp, çok sıkmadan elimizde yuvarlıyoruz ve test tüpünün içine yerleştiriyoruz. Bundan sonra, pamuğu bir çubuk yardımıyla yavaşça aşağıya itiyoruz. Pamuk suya yaklaştığında hızla iterek su ile pamuk arasında hava kabarcığı oluşmasını önlüyoruz. Sonrasında pamuğun iyice ıslandığından emin olmak için ucunu biraz tiftikliyoruz. Evet, artık test tüpümüz kraliçe için hazır durumda. Kraliçeyi test tüpüne aldıktan sonra, test tüpünün ağzını bir pamuk yardımıyla kapatıyoruz ve karanlık bir yere bırakıyoruz. Burada pamuğu çok sıkmadan ama gevşek de bırakmadan yerleştirmeliyiz ki ne kraliçemiz havasız kalsın ne de kaçabilsin. Şimdi sıradaki konumuza geçelim.
4=)KRALİÇE KARINCA NASIL KONTROL EDİLMELİ:
Kraliçe karıncalarımızda dikkat etmemiz gereken en önemli şey strestir. Eğer kraliçemiz strese girerse yumurtlamayabilir veya yumurtalarını yiyebilir. Her iki durumu da istemediğimizden, kraliçemizi strese sokmamamız gerekir. Kraliçemizi strese sokan unsurlar arasında; çok fazla titreşim, ışık ve sallantılar yer alır. Bu yüzden bulduğumuz kraliçeyi, titreşimin az olduğu ve ışık almayan bir yerde tutmalıyız. Örneğin, kullanılmayan bir dolap veya karton kutu, kraliçemiz için uygun olacaktır.
Şimdi gelelim kontrol etme aşamasına. Kraliçemize her gün ya da iki günde bir bakarsak, bu işi doğru yapamayız. Çünkü kraliçemiz bu durumdan rahatsız olacak ve yerini benimseyemeyecektir. En ideal kontrol süresi haftada 1 veya 2 kezdir. Bu süre içinde (kraliçenizin türüne bağlı olarak) yemek vermenize gerek yoktur. Eğer ilk işçinin çıktığını görürseniz, anlamalısınız ki koloninizin ilk adımını atmış ve artık besleme yapmaya hazır hale gelmişsiniz demektir.
örnek bir resim...
5=)NE ZAMAN VE NASIL BESLENMELİ:
Kraliçemizin türüne bağlı olarak, kraliçemizi ilk işçisi çıkana kadar beslemeye gerek yoktur. Bu türlere klaustral türler denir. Fakat bazı türler vardır ki, ilk işçiyi çıkarması için besine ihtiyaç duyarlar. Bu türlere ise semi-klaustral türler denir. Türkiye'de bulduğumuz genel kraliçe türlerinin çoğu klaustral, yani besine ihtiyaç duymayan türlerdir.
Şimdi ilk işçi çıktı ve artık kolonimizin besine ihtiyacı var. Burada bir ara verelim, şu an örnek verdiğim kraliçe Messor kraliçesidir ve her tür için beslenme aynı olmayabilir. Şimdi kraliçemize biraz şekerli su verelim ki kendine gelsin. Bunun yanında, kuş yeminin dış sert kabuğunu kırarak tüpün içine koyalım ki işçilerimiz yiyebilsin. Bu tarz beslenmeyi her gün yapalım ki işçilerimiz güçlenebilsin. Unutmayın, ilk işçilerimiz ne kadar iyi beslenirse kolonimiz o kadar güçlü olur.
*Küçük bir genel kültür bilgisi olarak paylaşmak istiyorum: Kolonide çıkan ilk işçilere nanitik ismi verilir. Bu işçiler, kolonide hem kraliçeyi hem de larvaları besledikleri için yeterince güçlü ve hızlı olamazlar. Ancak nanitik işçiler, kolonide kraliçeden sonra gelen en önemli karıncalardır. Bu karıncalar, yetersiz beslenme ve çeşitli sebeplerden dolayı en erken ölen karıncalardır.
6=)NE ZAMAN FORMİCARİUM VE OUTWORLD BAĞLANMALI:
Bu konu aslında biraz da sizin tercihinize kalmış; isterseniz ilk işçi çıktığında outworld'e bağlarsınız, isterseniz koloni 20-25 işçi olunca. Ancak benim tavsiyem, koloni tüpte beslenmesi zor hale gelene kadar outworld'e bağlamamanızdır.
Gelelim formicarium konusuna. Formicarium'a ilk geçişi, koloniniz belirli bir sayıya ulaştığında yapmanızı tavsiye ederim. Bu sayı genelde 30-40 işçidir. Formicariumlarda dikkat edilmesi gereken başka bir şey ise koloninizin büyüklüğü ile orantılı bir formicarium tasarlamaktır. Eğer formicarium çok küçük olursa, karıncalar formicarium'u genişletmeye çalışacak ve belki de kaçacaklardır. Diğer bir husus ise çok büyük bir formicarium yapılmasıdır. Eğer formicarium çok büyük olursa, karıncalar odacıkları çöplük olarak kullanacak ve bir süre sonra içeride küf ve mite oluşumuna yol açacaktır. Benim önerim, koloniniz tüpte beslenmesi zor hale geldiğinde outworld'e, tüpe sığmayacak boyuta ulaştığında ise formicarium'a transfer etmektir.
örnek bir formicarium...
7=)CANLI YEM NE ZAMAN VERİLMELİ:
Diğer bir konumuz ise canlı yem konusu. Canlı yem olarak karıncalarda kullanılan ve karıncaların da çok sevdiği bir besin olan un kurdu ile bu konuya başlamak istiyorum. Un kurtları, karıncalar için mükemmel bir yağ takviyesi ve protein kaynağıdır. Hem çok ucuz olması hem de bakımının kolay olması nedeniyle çoğu karınca hobicisi un kurtlarını tavsiye eder. Tabii bunun haricinde buffalo kurdu, çekirge, tartara ve hamam böceği de verilebilir.
Canlı yemi koloninize vermek için öncelikle koloninizin belirli bir büyüklüğe ulaşmasını beklemek zorunda değilsiniz. Örneğin, bir un kurdunun yarısını kesip kraliçe yumurtlamadan önce kraliçeye verebilir ya da koloniniz 10 işçideyken, hatta 40 işçideyken de verebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey, bu yemleri öncelikle öldürüp vermenizdir. Çünkü karıncalarınız ilk kez bu yemle karşılaşacak ve doğal olarak ne yapmaları gerektiğini tam olarak bilmeyeceklerdir. Koloninize 10-15 defa ölü bir un kurdu verdikten sonra, ileride canlı ama küçük un kurtlarıyla onları savaşmaya da alıştırabilirsiniz.
8=)KOLONİ KURMANIN ZORLUKLARI:
Evet, karınca kolonisi kurmak her ne kadar heyecan verici ve güzel görünse de birtakım zorlukları vardır. Bu zorluklar arasında ilk sırada canlı yem konusu yer alır. Kimi karınca hobisine başlayan arkadaşlarımız canlı yemi alıp bakımını yapmadığı için, kimi ise un kurtlarını nasıl besleyeceğini bilmediği için canlı yem konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu konuda size önerim, canlı yem olarak un kurdu almanız ve almadan önce bakımının nasıl yapıldığını en azından temel düzeyde bilmeniz gerektiğidir.
Canlı yemden sonraki sorun ise canlı yemi temin edememek. Evet, bazı arkadaşlarımız evine canlı yem sokmak istemiyor ya da aileleri buna izin vermiyor olabilir. Bu tarz durumlarda, karıncalarınıza aperatif olarak haşlanmış yumurta, kıyma veya tavuk eti gibi protein içeren besinler verebilirsiniz.
Diğer bir zorluk ise başlangıç için uygun olmayan türlerle koloni kurmak. Örneğin, başlangıç seviyesinde bakılması gereken türler arasında bulunan Messor yerine bakımı zor ve tecrübe isteyen Cataglyphis ile başlayan biri, bu hobiden soğuyabilir ya da "Sanırım bu işi beceremiyorum?" düşüncesine kapılabilir. Bu yüzden size tavsiyem, aşağıda belirttiğim ve Türkiye’de bulunan türlerle başlamanızdır:
- Messor
- Lasius
- Tetramorium
- Camponotus
- Formica (teorik bilginiz güçlü ise bakılması tavsiye edilir)
9=)KOLONİ ÇOK BÜYÜRSE NE YAPILMALI:
Diyelim ki bir karınca kolonisi kurdunuz ve koloniniz bakamayacağınız kadar büyüdü. Böyle bir durumda, koloninizi sahiplendirebilir veya doğaya bırakabilirsiniz. Tabii ki sahiplendirmek, bu durumda çok daha az risk barındırır. Çünkü senelerce un kurdu veya başka besinlerle düzenli beslenen bir koloni, doğaya salındığında yeni ortama adapte olamayabilir ya da diğer tehdit unsurları yüzünden ölebilir. Bu nedenle en mantıklı seçenek, koloniyi sahiplendirmek olur.
Fakat sahiplendiremiyor ya da başka sebeplerden dolayı koloninizden ayrılamıyorsanız ve doğaya bırakmak zorundaysanız, bunu çok dikkatli ve detaylı bir şekilde yapmalısınız. Bu konu üzerinde benim de hâlâ çalışmalarım sürüyor ve umarım bu konuda da bir rehber oluşturacağım.
Şimdi gelelim koloniyi nerelerde sahiplendirebileceğinize. Öncelikle sahiplendireceğimiz kişinin bu konuda bir tecrübesi olmasına dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde, kolonimiz heba olabilir. Bunun için en uygun yerler; "Karınca Çiftliğim" gibi forumlar, eğer kabul edilirse hayvanat bahçeleri, araştırma üniversiteleri ve satış platformları gibi yerler olabilir.
Umarım günün birinde hepimizin çok güzel bir kolonisi olur.
10=)KOLONİMİ MİTE BASARSA NE YAPMALIYIM:
Gelelim mite konusuna. Öncelikle mite hakkında kısa bir bilgi vererek başlamak istiyorum. Miteler, küçük parazitler olarak tanımlanabilir ve genellikle küflü yiyeceklerde görülürler. Peki, evde beslediğimiz kolonimiz için nasıl zararları olabilir? Eğer beslediğiniz koloniniz mite sorunu ile karşılaşırsa ve bir önlem alınmazsa, kaç işçili olursa olsun koloninizi yok edebilir ve hatta diğer beslediğiniz canlılara da mite bulaştırabilir.
Peki, kolonimize mite neden bulaşır? Genelde koloninize mite, verdiğiniz canlı yemin içeride küflenmesi ile oluşur. Mite oluşumunu önlemek için koloninin havalandırmasının iyi olması gerekir. Bunun yanı sıra, verilen canlı yem 24 saat içerisinde yenmezse içeriden alınmalı ve koloninin dışarı çıkardığı çöpler mutlaka atılmalıdır. Eğer bu önlemlere rağmen mite basarsa, koloni acilen açık havaya çıkarılmalı, outworld'de kullanılan malzemeler bir daha kullanılmamalı ya da çok iyi dezenfekte edilip tekrar kullanılmalıdır. Outworld'ün içi acilen limon ve karbonat gibi maddelerle silinip açık havada bekletilmelidir.
Mitenin bir numaralı düşmanı temiz hava ve hijyendir. Koloniniz ne kadar ferah bir ortamda tutulursa, mite oluşma riski o kadar azalır. Yok demiyorum, çünkü ne kadar önlem alınırsa alınsın, bazen böyle olaylar yaşanabiliyor.
bitiriş:
Arkadaşlar, umarım rehberi beğenmişsinizdir. Bu benim ilk rehberimdi, biraz amatörce olmuş olabilir, şimdiden affola. Bu hobiye başlayacak olan kardeşlerime ve abilerime iyi hobiler dilerim. Umarım bu rehber sayesinde bir kardeşimizin bile bu hobiyi yaymasına katkı sağlayabiliriz.
Bu konu karınca çiftliğim formu üyesi @Koraykbl tarafından yazılmıştır. Başka yerlerde paylaşımında isim vererek paylaşılması rica olunur. İyi hobiler!