Acil Yardım: 3-4 Aylık Axolotl’da Karın Kızarıklığı ve Şişlik

fzng

Yumurta
Üye
%70'i dinlendirilmiş, geri kalanı ise çeşme suyu olan 70x40x40 boyutlarında bir akvaryuma bir axolotl koydum. Axolotl’ı akvaryuma yerleştirmeden önce yaklaşık 3–4 gün boyunca filtreyi çalıştırdım; ayrıca su düzenleyici ve bakteri kültürü de ekleyerek suyun oturmasını bekledim. Ancak suyun kloru tam olarak gitmemiş olabilir. O an biraz stresli olduğum için suyun yeterince oturduğunu düşünüp axolotl'ı akvaryuma koydum. Axolotl yaklaşık 3-4 aylıktı.

Başta her şey yolundaydı. Hatta gece saat 1 civarı 1 adet stick yem verdim, iştahla yedi ve akvaryumda aktif şekilde geziniyordu. Ancak bu yemlemeden sonra dışkıladığını hiç görmedim, bu yüzden büyük ihtimalle dışkılamadı.

Bugün ise, herhangi bir sorun olasılığına karşı karantina amacıyla farklı bir küçük akvaryuma aldım. Bu yeni ortamda daha hareketli hale geldi, bu da iyiye işaret olabilir. Fakat yem vermeyi denemedim çünkü karnı hem şiş hem de kızarık. Tam olarak ne yaşadığını ve sorunun ne olduğunu kestiremiyorum. Aşağıya görselleri ekleyeceğim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

WhatsApp Image 2025-06-20 at 7.00.20 AM (1).jpegWhatsApp Image 2025-06-20 at 1.24.59 PM.jpeg

YuDesK16

Yumurta
Üye
Öncelikle axolotl ınızda bi problem yok merak etmeyin ve axolotl lar şu değişimlerinde çok fazla strese girip ölecek canlılardan değillerdir ama çeşme suyu koyduğunuzda en az 2 gün dinlenmesi gerek karnındaki şişlik ve kırmızılık ise canlının doyduğunu açıklar axolotl lar doyduklarında kızarırlar

fzng

Yumurta
Üye
Öncelikle axolotl ınızda bi problem yok merak etmeyin ve axolotl lar şu değişimlerinde çok fazla strese girip ölecek canlılardan değillerdir ama çeşme suyu koyduğunuzda en az 2 gün dinlenmesi gerek karnındaki şişlik ve kırmızılık ise canlının doyduğunu açıklar axolotl lar doyduklarında kızarırlar
Yabancı forumlar üzerinden bunun amonyak birikiminden dolayı olduğunu öğrendim, dedikleri şu:

Bir aksolotl işediğinde/kaka yaptığında, malzeme geciktiğinde (günlük yiyecekler, mücadele eden bitkiler vb.) ve diğer kaynaklarda amonyak oluşur. Bu, sucul yaşamı yakabilen çok asidik bir kimyasaldır. Bununla birlikte, birkaç hafta amonyak mevcut olduktan sonra, bakteriler birikmeye başlayacaktır çünkü tankınızın bir besin kaynağı olduğunu fark edecektir. Ancak bunun için tankta çok fazla amonyak olması gerekir ki bu da tankın bu süreçte yaşamak için güvenli olmadığı anlamına gelir. Yani bu bakteri amonyağı yer ve nitrit denen şeyi tükürür. Bu amonyaktan daha az yakıcıdır, ancak yine de tehlikelidir. Hemoglobine bağlanır ve hücrelerin vücut boyunca oksijen taşımasını engeller. Bununla birlikte, tıpkı amonyak gibi, nitriti yiyen bir bakteri vardır. Aynı şekilde birikir, ancak amonyak yiyen bakterileriniz zaten yuvalarını yapana kadar birikemez. Bu bakteri daha sonra nitrat üretir.
İdeal olarak, tüm bunlar biriktiğinde, aksolotlunuz amonyak üretebilmelidir, bu da bir gün içinde tüm ilk bakteri grubu tarafından yenir ve nitriti tükürdüklerinde, diğer bakteri onlarla birlikte her şeyi yer. Böylece, herhangi bir amonyak 24 saat içinde doğrudan nitrata dönüştürülür.
Ancak, bu kimyasal seviyeleri ölçmeden bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini kesin olarak bilemeyiz!

Bu arada, küvet ve aksolotl tam da kulağa geldiği gibi! İki plastik küvetiniz var ve lotl'u günde en az 1 kez, ideal olarak 2 kez taze su küvetleri arasında değiştiriyorsunuz. Bu şekilde onları yakacak amonyak oluşmaz.

Yani şöyle düşünün! Filtreniz bir tür jakuzi gibi. Jakuzide oturuyorsunuz ve işiyorsunuz. Jetler onu hareket ettirecek, ancak çişi uzaklaştırmayacak, değil mi?

Ancak, eğer suyun içinde çişin tamamını anında temizleyen sihirli bir temizlik maddesi varsa, o zaman sorun yok demektir! Yine de ara sıra suyu değiştirmek isteyebilirsiniz, ancak çiş dolu bir jakuzide oturmuyorsunuz. Bu, tankınızda yerleşik bakterilerin olduğunu gösterir.

dedikleri gibi yeni tanka geçirdikten sonra vucundaki kızarıklıklar gitti ve hareketlenmeye başladı

alperen1337

Pupa
Üye
Su düzenleyici ve bakteri kültürü verdikten sonra nitrat ve amonyak durumunu ölçtünüz mü acaba test kitleriyle?

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Öncelikte canlı da bir sorun var ancak durum sadece amonyak patlamasından kaynaklı değil, beslenme ile de alakalı olabilir. Stick yem dışında başka bir kuru ya da canlı yem kullanıyor musunuz ya da stick yem axolotl için üretilmiş özel bir yem mi yoksa normal balık yemi mi? Bu etkenlere ve aşırı yemlenmeye bağlı kabızlık yaşıyor olma ihtimali de yüksek. Kesin cevap için imkan varsa amonyak testi yapmanız daha sağlıklı olur. yabancı kaynakta gelen canlının akvaryumda değil küçük boxlarda bakılıp günlük %90/100 su değişimi yapılması tavsiyesine canlı 9-10cm boyunu geçene kadar katılıyorum.

fzng

Yumurta
Üye
Öncelikte canlı da bir sorun var ancak durum sadece amonyak patlamasından kaynaklı değil, beslenme ile de alakalı olabilir. Stick yem dışında başka bir kuru ya da canlı yem kullanıyor musunuz ya da stick yem axolotl için üretilmiş özel bir yem mi yoksa normal balık yemi mi? Bu etkenlere ve aşırı yemlenmeye bağlı kabızlık yaşıyor olma ihtimali de yüksek. Kesin cevap için imkan varsa amonyak testi yapmanız daha sağlıklı olur. yabancı kaynakta gelen canlının akvaryumda değil küçük boxlarda bakılıp günlük %90/100 su değişimi yapılması tavsiyesine canlı 9-10cm boyunu geçene kadar katılıyorum.
Tropical marka axolotl stick yemini kullanıyorum. İlk geldiğince yaklaşık 6–7 cm boyundaki axolotl’ımı 70x40x40 cm ölçülerindeki, yaklaşık %90 dolu bir akvaryuma yerleştirdim. 100 litrelik bu hacmi, bu kadar küçük bir canlı sadece 2 gün içinde kendini zehirleyecek kadar amonyakla dolduramaz diye düşünüyorum - ki bu neredeyse imkânsız görünüyor.

Şu anda günde 1 stick yemle besleniyor ve düzenli olarak dışkılamasını yapabiliyor. Bu nedenle yeniden akvaryuma koymaya karar verdim.

Ancak vücudundaki kızarıklıklar beni endişelendiriyor. Henüz yavru olduğu için iç organları mı gözüküyor, yoksa bir sağlık sorunu mu var, tam olarak emin olamıyorum. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ayrıca axolotl'ı ilk kez akvaryuma almadan önceki 4 gün boyunca, Reeflowers su düzenleyici ve bakteri kültürü ürünlerinden her gün 10–20 damla olacak şekilde oldukça fazla miktarda eklenmişti. Bu ürünlerin aşırı dozda kullanımı da ona zarar vermiş olabilir diye düşünüyorum.

alperen1337

Pupa
Üye
Tropical marka axolotl stick yemini kullanıyorum. İlk geldiğince yaklaşık 6–7 cm boyundaki axolotl’ımı 70x40x40 cm ölçülerindeki, yaklaşık %90 dolu bir akvaryuma yerleştirdim. 100 litrelik bu hacmi, bu kadar küçük bir canlı sadece 2 gün içinde kendini zehirleyecek kadar amonyakla dolduramaz diye düşünüyorum - ki bu neredeyse imkânsız görünüyor.

Şu anda günde 1 stick yemle besleniyor ve düzenli olarak dışkılamasını yapabiliyor. Bu nedenle yeniden akvaryuma koymaya karar verdim.

Ancak vücudundaki kızarıklıklar beni endişelendiriyor. Henüz yavru olduğu için iç organları mı gözüküyor, yoksa bir sağlık sorunu mu var, tam olarak emin olamıyorum. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ayrıca axolotl'ı ilk kez akvaryuma almadan önceki 4 gün boyunca, Reeflowers su düzenleyici ve bakteri kültürü ürünlerinden her gün 10–20 damla olacak şekilde oldukça fazla miktarda eklenmişti. Bu ürünlerin aşırı dozda kullanımı da ona zarar vermiş olabilir diye düşünüyorum.
Hocam sadece karnında mı kızarıklık var yoksa başka yerlerine de yayıldı mı? Güncel ve ilk zamanlarından bir fotoğraf atabilir misiniz bir bakayım.

fzng

Yumurta
Üye
IMG_20250625_174702.jpg

IMG_20250625_174649.jpg

Hocam sadece karnında mı kızarıklık var yoksa başka yerlerine de yayıldı mı? Güncel ve ilk zamanlarından bir fotoğraf atabilir misiniz bir bakayım.
Sağ tarafında bağırsak gibi, sol tarafı normal bir kızarık kafasının arkasında, üstteki fotoğraflardan:
whatsapp-image-2025-06-20-at-7-00-20-am-1-jpeg.59673

Byıceberg

Yumurta
Üye
Axolotl'unda herhangi bir sorun yok ama yavru axolotl Lara genelde canlı yem verirsen daha sağlıklı olur yavru olduğu için bağırsakları gözükür yani bir sıkıntı yok

alperen1337

Pupa
Üye
Kızarıklıklarda bir ilerleme yok normal gibi duruyor iştahı nasıl? Size önerim şimdilik onu başka bir akvaryuma alın ve her gün su değişimi yapın ardından yaşayacağı akvaryuma düzgün bir şekilde stabilizasyon yapın ve test kitleriyle amonyak nitrat miktarını ölçün değerler tam olduğunda geri yerine alabilirsiniz. İçiniz rahat olur ama siz bilirsiniz.

Byıceberg

Yumurta
Üye
Birde yavru axolotl lara kum koyma kumu yutarlar buda bağırsak sorunlarına sebep olur 15-20 cm olana kadar kum koyma büyüdükten sonrada 0.5 silis kum koy.

fzng

Yumurta
Üye
Kızarıklıklarda bir ilerleme yok normal gibi duruyor iştahı nasıl? Size önerim şimdilik onu başka bir akvaryuma alın ve her gün su değişimi yapın ardından yaşayacağı akvaryuma düzgün bir şekilde stabilizasyon yapın ve test kitleriyle amonyak nitrat miktarını ölçün değerler tam olduğunda geri yerine alabilirsiniz. İçiniz rahat olur ama siz bilirsiniz.
Bugüne kadar ayrı kaptaydı, akvaryumdaki kuma kadar her şeyi çıkardım yeni su ekledim geri koydum

iştahı iyi şu an

Birde yavru axolotl lara kum koyma kumu yutarlar buda bağırsak sorunlarına sebep olur 15-20 cm olana kadar kum koyma büyüdükten sonrada 0.5 silis kum koy.
Teşekkürler, öyle yapacağım

fzng

Yumurta
Üye
Son zamanlarda axolotlum büyüdü, akvaryumun düzeni de oturdu. Ancak artık elma salyangozuna rahat vermiyor; salyangoz kabuğundan çıkamaz hale geldi. Üstelik axolotl aç da değil günde 3 stick yem veriyorum ama yine de sürekli salyangozun peşinden ayrılmıyor. Bu durum salyangozda ciddi stres yarattı; yemek yemesine bile izin vermiyor. (Görseldeki salatalık sürekli akvaryumda durmuyor, sadece arada veriyoruz)

Durumu çözmek için yumuşak bir ayraçla akvaryumu bölmeye karar verdim, en azından axolotl'un avlanma dürtüleri azalıncaya kadar. Fakat internetten baktığımda bu tip ayraçlar genelde yurtdışından geliyor ve gelmeleri 15 gün ile 1 ay sürebiliyor. Ayrıca fiyatları da oldukça yüksek.

Bu konuda bir alternatifiniz var mı? Akvaryumu bölmek için başka bir yöntem önerebilir misiniz? En kötü ihtimalle, yine de internetten sipariş vereceğim ama önce farklı seçenekleri değerlendirmek istiyorum.

1754157263776.jpeg

emre9293

Pupa
Üye
Son zamanlarda axolotlum büyüdü, akvaryumun düzeni de oturdu. Ancak artık elma salyangozuna rahat vermiyor; salyangoz kabuğundan çıkamaz hale geldi. Üstelik axolotl aç da değil günde 3 stick yem veriyorum ama yine de sürekli salyangozun peşinden ayrılmıyor. Bu durum salyangozda ciddi stres yarattı; yemek yemesine bile izin vermiyor. (Görseldeki salatalık sürekli akvaryumda durmuyor, sadece arada veriyoruz)

Durumu çözmek için yumuşak bir ayraçla akvaryumu bölmeye karar verdim, en azından axolotl'un avlanma dürtüleri azalıncaya kadar. Fakat internetten baktığımda bu tip ayraçlar genelde yurtdışından geliyor ve gelmeleri 15 gün ile 1 ay sürebiliyor. Ayrıca fiyatları da oldukça yüksek.

Bu konuda bir alternatifiniz var mı? Akvaryumu bölmek için başka bir yöntem önerebilir misiniz? En kötü ihtimalle, yine de internetten sipariş vereceğim ama önce farklı seçenekleri değerlendirmek istiyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 66869
Plastik dosya kapağı ile akvaryumu bölebilirsiniz.