2'li Mitolojik C.Festai Kolonisi

exe

Yumurta
Üye
Merhaba,

Bu günlükte, ilk karınca kolonilerim olan Umay ve İlbilge kolonilerini paylaşacağım. Bu iki Camponotus festai kraliçesini multi olarak değil, ayrı iki koloni olarak büyüteceğim ve günlükte her iki koloniyi birlikte anlatacağım.

Başlıkta yer alan "Mitolojik" kelimesi, kolonilerin isimlerinden gelmektedir:

"Umay," Türk mitolojisinde doğurganlık, bereket ve çocukların koruyucusu olan bir tanrıçadır.
"İlbilge" ise 8. yüzyılda yaşamış olan İlteriş Kağan'ın eşi ve Bilge Kağan'ın annesidir. İlbilge ismi, "bilge" kelimesinden türemiştir ve "bilge kişi, akıllı ve bilgili" anlamına gelir. Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Kolonilerin isimlendirmesini yaparken, daha stresli ve yerinde duramayan kraliçeye dönemin etkili bir figürü olan "İlbilge" ismini, daha sakin ve hareketsiz duran kraliçeye ise bu tavrından dolayı "Umay" ismini verdim.

exe

Yumurta
Üye
İlk Yumurtalar ve Tanışma

1. Hafta

Kraliçeler bu görselde yaklaşık 6-7 günlükler ve yumurtaları ile gayet sağlıklı gözüküyorlar.
Screenshot_1.jpg 2.jpg
Görsel: 17.08.2024

Son düzenleme:

exe

Yumurta
Üye
Dinlenme Zamanı

2. Hafta

Uzun ve stresli bir yolculuğun ardından kraliçeler sapasağlam bir şekilde yeni yuvalarına yerleşmek için hazırdı fakat sallantılı ve stresli bir yolculuğun ardından onları daha fazla yormak istemedim ve bir süre daha bu şekilde yan yana kardeş kardeş beklediler.

Screenshot_2.jpg

Görsel: 21.08.2024

Son düzenleme:

exe

Yumurta
Üye
Yeni Yuva

3. Hafta

Herhangi bir besleme yapmadım.
Şuan ortalama 23-26 derecede yaşıyorlar ve yumurtaların boyutları ilk 2 haftaya göre epey bir büyüdü.
İlbilge'nin stres seviyesi hala çok yüksek ve genelde yumurtaları ağızından bırakmıyor.
Umay yavaş yavaş sakinleşmeye başladı.

Bu hafta kraliçelerin dinlenme süresi doldu ve onları, kendi isimlerine özel olarak hazırlanmış, uzun süre kalacakları daha konforlu yuvalarına taşıdım.
İsimsiz olarak gözüktükleri fotoğraf taşınma esnasında çekildiği için isimleri konusunda tam emin değilim fakat aşağıdaki bulanık gözüken kraliçenin koşuşturmasından dolayı İlbilge olduğunu varsayıyorum.

Önümüzdeki haftadan itibaren artık güncellemeleri düzenli olarak her hafta sonu o haftanın numarası ile paylaşacağım.

WhatsApp Image 2024-08-29 at 17.56.59 (1).jpegWhatsApp Image 2024-08-29 at 17.56.59 (2).jpegWhatsApp Image 2024-08-29 at 17.56.59.jpeg

melihk

Yumurta
Üye
Devamını sabırsızlıkla bekliyoruz hocam.

Moderatör tarafında düzenlendi:

exe

Yumurta
Üye
Bazı Gelişmeler

4. Hafta

Öncelikle günlüğe gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ederim. Yavaşça 4. haftaya geçelim;

Hala besleme yapılmadı.
Havaların ısınmasıyla beraber şuan için ortalama 22-27 derece arasında yaşıyorlar.

İlbilge
Bugün İlbilge tarafından pek hoş karşılanmadık. Kendisi isminin hakkını vermeye devam ediyor. :)
İlk yumurtaların çoğunluğu nihayet pupa evresine geçti.
Camın arkasından birkaç defa çok seri şekilde tüpü tuttuğum parmağıma atak yaptı. Bu yüzden majestelerini çok fazla rahatsız etmeden hızlıca birkaç fotoğrafını aldıktan sonra geri yerine bıraktım.
Acele ettiğimden çıplak gözle yeni yumurtalar görmemiştim fakat fotoğrafları incelediğimde 2+ adet yeni yumurta görüyorum. Bu da koloninin şu anlık sorunsuz ilerleyişine bir işaret olabilir👍

Umay
Bu kraliçe için çenesini kasarak gezmesi haricinde her şey gayet yolunda gözüküyor. Aynı şekilde birazcık yeni yumurtalarımız var.
İlk yumurtalarımızın bir tanesi hariç hepsi pupa evresine geçti.
Umay, İlbilge'ye kıyasla daha sakin kaldığı için kendisinin çok kısa bir videosunu çektim, buradan ulaşabilirsiniz.

Kraliçelerin yoğun çabaları sayesinde minik koloniler büyümeye devam ediyor. İlk işçileri yaklaşık 2-4 hafta sonra bekliyorum. Şu anda onları her türlü ışıktan ve titreşimden koruyorum. Sadece kontrol amacıyla, haftada bir kez pek rahatsız etmeden göz atıyorum. Henüz bir makro lensim olmadığı için görseller bir süre daha bu şekilde olacak. Görseller için aşağıya göz atabilirsiniz, haftaya görüşmek üzere...

                                                                                                                                                                                                 ---- Yuva ----
WhatsApp Image 2024-09-08 at 17.38.37 (2).jpg  WhatsApp Image 2024-09-08 at 17.37.58 (2).jpg  WhatsApp Image 2024-09-08 at 17.38.31 (1) (2).jpg

                                                                                                                                                                                                 ---- İlbilge ----
WhatsApp Image 2024-09-08 at 17.38.31 (2).jpg  WhatsApp Image 2024-09-08 at 17.38.35 (1) (2).jpg  Screenshot_1.jpg

                                                                                                                                                      
                                          ---- Umay ----
WhatsApp Image 2024-09-08 at 17.37.56 (2).jpg  WhatsApp Image 2024-09-08 at 17.37.57 (2) (2).jpg  WhatsApp Image 2024-09-08 at 17.37.57 (3).jpg

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2024-09-08 at 17.37.58 (2).jpg
    WhatsApp Image 2024-09-08 at 17.37.58 (2).jpg
    65.9 KB · Görüntüleme: 2
  • WhatsApp Image 2024-09-08 at 17.38.31 (1) (2).jpg
    WhatsApp Image 2024-09-08 at 17.38.31 (1) (2).jpg
    52.2 KB · Görüntüleme: 2

exe

Yumurta
Üye
Sakin Günler

5. Hafta

Bu hafta kayda değer çok az şey olduğunu söyleyebilirim.
Isı ve beslenme ile ilgili durumlar hiç değişmedi.

Umay
Sayabildiğim kadarıyla 7 Pupa ve 7 yeni yumurtaya sahip.
Çenesini açık bir şekilde bekliyor.

umay.jpg

İlbilge
Sayabildiğim kadarıyla 6 Pupa ve 3 yeni yumurtaya sahip.
Aynı şekilde çenesi açık bir durumda bekliyor.

Notlarımı alırken yanlışlıkla elim tüpe çarptığı için tüp yaklaşık 2 kez döndü.

ilbilge.jpg

Şuan için yapılacak ek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Kısa bir gözetleme ardından tekrar yerlerine bıraktım.